http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-17-05-2017/
17.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 17.05.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Безусловним подржавањем ставова владајуће структуре и настојанима да се све што се не слаже са њиховим мишљењем прикаже негативним по интересе РС, РТРС се све више одмиче од улоге коју би требао да има- објективно и истинито извјештавање грађана РС.

Данас је у Народној скупштини РС одржано гласање о одлуци Владе РС за продају 65 посто акција РЖР Љубија Израели инвестмент групи на челу са Евгенијем Зотовим. Кампања Зотова у којој је покушавао да докаже кредибилитет своје компаније, а у чему је имао неупитну подршку РТРС-а, није убједила посланике да дају сагласност на одлуку Владе. Резултати гласања су били 39 посланика ЗА, против 34, док је седам посланика било суздржано. Мали број гласова је пресудио, али овим се искристалисала једна битна чињеница, да коалиција на нивоу РС не може осигурати већину.

Како се РТРС упорно бави непостојањем већине у бх. институцијама, занимљиво је како поклекне када треба да се позабави истим питањем у РС. Да ли због техничких проблема или намјерно, али током прилога о продаји Љубије, микрофон РТРС-а на говорници Народне скупштине је био толико смањен, да је дјеловало као да је био угашен.

Бар за оне који су гласали против одлуке Владе или били суздржани. На овај начин јавност у РС је тешко могла чути аргументе оних који су били против или суздржани, а од којих су неки садржавали озбиљне критике на рачун Владе За разлику од њих, говор министра Петра Ђокића се веома добро чуо, а и како не би када се у његовој изјави могло чути да се Митал изборио за своје интересе, а да је РС оваквом одлуком Народне скупштине остала без велике инвестиције, нових радних мјеста, а буџет РС без 92 милиона КМ.

Цјелокупно извјештавање РТРС-а о продаји удјела у Љубији, како протеклих дана, тако и вечерас, било је прожето настојањима да се они који не подржавају одлуку Владе раде против интереса РС, а у користи МИтала. То је потврдила и вечерашња Додикова изјава да је одлуком Народне скупштине оштећена Република и да ће у наредном периоду бити занимљиво анализирати ко је и зашто гласао како је гласао, и ко је гласао за интересе Митала, а РС.

Глас Симуне Жакуле био је посебно интересантан, па се на њеном обраћању камера РТРС-а дуже задржала. Узалуд, јер сем слике Жакуле, јавност у РС је ријетко шта могла чути. Бавио се РТРС поново и тиме колико је чврста коалиција СНСД-ДНС. Нови моменат је то што је лидер ДНС-а Марко Павић за овакву одлуку оптужио ресорно министарство и министра Петра Ђокића. Ђокић, да би оправдао себе на сву одговорност пренио на Владу РС, као да и сам није министар у Влади, па поручио Павићу да коалиција постоји, али да, уколико неко жели да изађе из ње, може то да уради.

Нови моменти свакако у односима коалиционих партнера. Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић (ДНС) током гласања био је суздржан, али је истакао да оваква одлука не би требала да буде разлог за раскидање коалиције. На крају прилога РТРС је споменуо да су из опозиције поручили да ће прави тест за коалицију бити посебна сједница НСРС о иницијативи за изгласавање неповјерења Влади РС, а која је заказана за 31. мај.

Иако је РТРС ревносно преносио Додикове изјаве да иницијатива неће ни доћи на дневни ред, показало се супротно, па је ова информација за јавност у РС, иако веома битна, успутно споменута, без икаковог појашњења на који начин је добила подршку. Јер шта је инцијатива за смјену Владе спрам изношења нових терорија завјере од стране Ненада Стевандића, о плану за урушавање РС и препуцавања са послаником Коалиције Домовина Сенадом Братићем, па је све отишло чак и “Турског доба” и питања ко и како треба да стоји и пред ким у РС.

За Стевандића прича о државној мафији је конструкција укинуте обавјештајне службе АИД, направљена против РС, а оваквим прилогом и сличним које смо могли видјети претходних вечери на РТРС-у настоји се доказати да опозиција проводи план урушавања РС. Тако се борба за радна мјеста, за плате и здравствене књижице одједном пласира као нешто што иде на штету грађана РС.

Оно што се безброј пута показало јесте да РТРС не подржава оне који у борби за своја прва посежу за штрајком. И то не чуди, јер је скоро сваки раднички протест узрокован неком лошом владином одлуком. У прилогу који се бавио данашњим протестом радника Митала, РТРС је поново покушао да докаже да радници који су изашли на протесте немају никакве везе са Љубијом и да су њихови протести неоправдани. Полиција је имала свакако своју улогу у спречавању радника да искажу своје незадовољство. Забринутост радника Митала да би продајом сумњивој компанији била угрожена њихова радна мјеста имала је кратко вријеме, па се прилог претворио изјаве Додика који је јавност покушао да убједи да радници који штрајкују немају никакве везе са Љубијом и да се треба испитати ко су ти радници.

Шта и очекивати од медија који не штити ни раднике свог колектива, сигурно не да пружи подршку радницима који су против неке Владине одлуке. У трци да докаже да на сумњиво пословање Митала, РТРС је 12. маја објавила писмо Удружења грађана и дионичара у инвестиционим фондовима БиХ, а да његове наводе није провјерила, па је Нада Арлов морала да ишчитава демант Митала. Међусобне оптужбе посланика СДС-а Миладина Станића и Додика трају већ други дан, па су своје мјесто нашле поново на РТРС-у који је у овом прилогу емитовао само Додикову изјаву, у којој је изнио низ оптужби на Станићев рачун, од оне за пљачкашку приватизацију до оптужби да је тражио новац за излазак из СДС-а.

Иако је Станић јавности показао документ са Додиковим потписом и тиме оповргнуо оптужбе, РТРС његову изјаву није емитовао, иако су то урадили други медији. Захваљујући Додику шире се и даље добри односи са Русијом, па ће предсједник на још један пут, планиран за 1. јуни.

Влада је направила план за реструктуирање Олимпијског центра Јахорина, па ће се ићи у продају хотелско-угоститељских капацитета. Најављена је озбиљна власничка и организициона промјена, а све по плану Владе. Дугови Олимпијског центра су врло вјероватно већа од суме коју је министар туризма Предраг Глухаловић предвидио да би се могла добити за продају његових објеката, али се РТРС тиме не бави. Шта се заиста дешава у Олимијском центру и гдје су паре које је Влада уложила у протеклим годинама нико не одговара.

Све је усмјерено ка томе да се морају обезбијдити паре за пројекат вјештачког осњежавања. Све чешће смо свједоци да се у потрази за било каквим средствима посеже за продајом природних богатстава, а да РТРС као медиј који би требао да обезбиједи објективе информације јавности, на овакве потезе владајуће структуре остаје само преносилац порука и онај који правда овакве и сличне одлуке.

Ново предузеће Јавно скијалиште на чији рачун би ишла средства од продаје би преузело обавезе према ИРБ-у. И тако се паре врте у круг, све под плаштом улагања у развој Јахорине. Иако се са РТРС-а упорно чуло да је неусвајање закона о акцизама био услов за траншу ММФ-а, РТРС се вечерас поново морао демантовати јер је из ММФ-а стигла вијест да аранжман са БиХ неће бити отказан.

Услиједила је кратка информација да је Суд БиХ укинуо сва ограничења директорки за банкарство РС Славици Ињац. Ињац се вратила на своје радно мјесто, до именовања новог директора. Не би чудило да Ињац поново буде именована, јер смо у РС до сада могли да видимо да је све могуће, па чак и то да се пређе преко неодговорног рада који је довео да урушења банкарског сектора РС. Кредит је рецепт владајуће структуре за излазак из кризе.

Слична ситуација је и у Требињу. За лоше стање у буџету окривљена је опозиција која је раније била на власти у Требињу. Сада је задатак РТРС-а да покаже како се садашња власт бори да изведе Требиње из буџетске кризе, иако се у буџетској кризи разматра отварање новог радног мјеста- другог потпредсједника Скупштине града Требиња. Против нове функције је опозција, али и ДНС, па се показује да коалиција СНСД-ДНС, како у скупштинском, тако и на локалном нивоу не функционише.

Власт на челу са СНСД-ом је овај потез оправдала усклађивањем са законом о локалној самоуправи, а РТРС упорно прећуткује да је у Требињу на десетине радника у администрацији остало без посла након конституисања нове власти. У завршним ријечима у предмету Милан Мандић и новинари телевизије Елта, који се терете за изазивање националне, расне, вјерске мржње и нетрпељивости Тужилаштво БиХ затражило је од Суда изрицање условне казне за Мандића, али и троје новинара који су окарактерисани као његови помагачи.

Адвокат оптужених истакао је да говор мржње није доказан те да оптужница не би смјела имати осуђујући исход, као и да је Тужилаштво подлегло притисцима рањиве групе, сребреничких бошњачких удружења. Из Брчког је стигла вијест о пресуди којом је предсједник Основног суда у Брчком Јадранко Грчевић тужио Владу Дистрикта и добио одштету од 20 хиљада марака за душевну бол, јер су приватни разговори између њега и бившег градоначелника Драгана Пајића без његовог знања објелодањени на локалном порталу.

Овај случај показује да они који покушавају да пренесу истину остану на крају кажњени, као што је случај новинара који је на брчанском порталу објавио разговор, док његови учесници не одговарају за своје поступке, већ им се плаћа накнада за душевну бол.

 

Повезане вијести:

ПДП РС