http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-17-04-2017/
1.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 17.04.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Прве минуте дневника бавиле су се гужвама на граничним прелазима о којима се на РТРС-у интензивно говори од када је Европска унија донијела на снагу нова правила за строжије провјере на граничним прелазима. На овај начин РТРС покушава да укаже на то да БиХ у очима међународних званичника представља потенцијалну опасност од тероризма, па њени грађани због тога подлијежу драстичним контролама.

Након детаљног извјештаја о стању на граничним прелазима, РТРС се бави могућношћу нове политичке кризе, овај пут између ХДЗ БИХ и СДА. Када је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић након сједнице Предсједништва БиХ истакао да ће у наредном периоду вјероватно доћи до нових проблема између Бошњака и Хрвата, РТРС је то игнорисао. Сада, када је оно што је Иванић прогнозирао дошло на видјело, РТРС указује на нову кризу у заједничким институцијама. Из ХДЗ БИХ дошао је захтјев о измјенама Изборног закона, што је наишло на отпор лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Поново је РТРС узео оно што му одговара, па је тако истакнуто да су Хрвати запријетили рушењем Савјета министара, што се тренутно поклапа са политиком СНСД-а, иако су бројни други медији навели и поруку из ХДЗ-а да би могло доћи и до рушења Владе Федерације. Аутор прилога Гвозден Шарац истиче да би до кулминације политичке кризе у БиХ могло доћи у четвртак када је заказана сједница Представничког дома ПС БиХ на коме ће се разматрати закон о акцизама и сет пратећих закона.

И док хрватски делегат у Дому народа ПС БиХ Марио Карамитић пријети да ће БиХ остати без Савјета министара ако СДА не прихвати хрватски приједлог изумјена Изборног закона и закона о Јавном РТВ систему, Изетбеговић жели да говори само о лијепим стварима. По много чему у овој ситуацији Изетбеговић подсјећа на владајућу структуру у РС, прије свега Додика и Цвијановићка, јер и они говоре само о ономе о чему желе, док на захтјеве опозиције и горуће ствари у којима се указује на то колико штете грађани РС свакодневно трпе због непромишљених потеза и личне користи појединаца, остају нијеми.

Вјероватно се и њима чини да теме, попут оне, најактуелније у посљедње вријеме, о представништву РС у Израелу нису лијепе, па због тога и онима који трже одговоре веома често поруче да се не петљају гдје им није мјесто.

И док се током дневника од 15. априла прича кретала у корист наклоњености Хрватске према правима Срба у односу на Бошњаке, па се из редова СНСД-а могло чути да Хрватска кажњава Бошњаке због дискриминатарског односа према Хрватима у ФБиХ, а Србима из РС даје вечћа права, два дана после, нове жалбе на рачун Хрватске. Овај пут због примјене новог Закона о пребивалишту у Хрватској којом је више од 67 хиљада грађана српске националност изгубило право гласа, а новом законском регулативом предвиђено да ће свако ко у Хрватској не борави више од три мјесеца – бити избрисан са бирачког списка, па се током прилога могло чути и да све владе Хрватске од 1991. године до данас, спроводе дугорочну и смишљену политику брисања Срба у тој земљи.

И у вријеме док се пале нова заришта, на Сокоцу и Зворнику, РТРС се у првој половини дневника бави обиљежавањима страдања жртава из Другог свјетског рата и обиљежавањима крсних слава цркава и храмова. Свакако да се те теме требају покрити, али би ипак горући проблеми који се тичу грађана РС требали да имају предност на јавном сервису свих њених грађана. Тако је бура која се на Сокоцу подигла након кандидатуре Рајка Булајића на мјесто директора Шумског газдинства „Романија“ на ред дошла тек у седамнаестој минути. Отказан је и најављени митинг СНСД-а у Сокоцу, без појашњења због чега је и најављен. На овај начин РТРС избјегава да потврди да је Булајић који је ШГ „Романији“ у претходном периоду донио само проблеме, кандидатуру добио захваљујући управо Општинском одбору СНСД-а и Мирку Чоловићу.

Након неуспјешног баратања падежима, навођењем да су дрвопрерађивачи прошли четвртак потествовали због „Булајевићеве“ кандидатуре , Кнежевићка иде даље, па говори да дрвопрерађиваћи неће одустати од нових протеста, сада због проблема старих четврт вијека. Ове проблеме, „старе четврт вијека“, дрвопрерађивачи су спомињали и раније, али се о њима на РТРС-у могло мало чути. Питање је због чега РТРС-у смета борба дрвопрерађивача за права која им припадају, сем уколико на овај начин отворено не пружа подршку Општинском одбору СНСД-а и Чоловићу као једном од крупних играча у СНСД-у.

Кулминација у Зворнику након блокаде рачуна компаније „Алумина“ на РТРС-у је добила мање од минуте времена. Тако је само исчитан захтјев Синдикалне организације компаније Алумина, те споменута најава предсједника компаније „Боксит“ Рајка Дукића да ће сутра бити организован јавни протест радника двије компаније.

Као и увијек избјегнуто је да се РТРС дубље позабави узроцима који су у овако тешку ситуацију довели „Алумину“ јер би се тада морало говорити и о афери „Бирач“ у којој свој удио има владајућа структура РС.

За разлику од горућих проблема у РС, резултати референдума у Турској детаљно су анализирани. Посљедње минуте дневника посвећене су обиљежавању 25 година РТРС-а.

Припрема се и велики концерт за сриједу, а директор РТРС-а Драшко Милиновић најављује даљњи развој ове телевизије, која је, по његовим ријечима највећа у БиХ и техничко-технолошки најопремљенија. И док се сва средства улажу у спектакуларно, до сада невиђено обиљежавање четврт вијека РТРС-а, поједини радници овог јавног емитера не могу да овјере здравствене књижице.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС