http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-16-05-2017/
16.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 16.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Прва трећина дневника бавила се оштрим расправама које су обиљежиле дан у Народној скупштини Републике Српске.

Главна тачка дневног реда била је продаја 65 одсто акција у Руднику жељезне руде Љубија, а колику пажњу је привукла ова продаја свједочи чињеница да скупштинске клупе никада нису биле пуније, па су се могла видјети нека лица која се ријетко када виђају.

Док је шест радника Митала ишло у штрајк глађу, предсједник РС Милорад Додик је све оне који не гласају за одлуку Владе о продаји израелској групи оптуживао да су примили паре од Митала. Прије почетка расправе уводну ријеч дао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, истичући да је Израели инвестмент група дала бољу понуду од Миталове, уз банкарске гаранције и јасан план инвестиција и запошљавања, као и да је Влада РС провјерила њену кредибилност.

Разлозима протеста радника Митала РТРС се кратко бавио, па је фокус прилога убрзо пребачен на сукоб на релацији ДНС-опозиција. Повод за сукоб, по РТРС-у био је став Клуба посланика ДНС-а након што је у Народну скупштину стигла информација о Додиковим оптужбама. Гледајући РТРС стиче се утисак да ДНС нема ништа против Додикових оптужби, па је извучена из контекста само изјава Споменке Стевановић да ће јавност знати о чему се ради ако неко од посланика из опозиције буде гласао за.

Како је на другим медијима забиљежена изјава Стевановићке да је Додикова изјава увреда за Клуб ДНС-а, јасна је намјера РТРС да на овај начин прикрије могућност новог сукоба на релацији СНСД-ДНС. Ставови опозиције, СДС-ових посланика пренесени су само да би се могла емитовати наредна Стевановићкина изјава да опозиција, Савез за промјене, ради само против РС-а. Њене изјаве о томе како не треба продавати природна богатства и придике како се води домаћинство са РТРС-а се нису чуле. РТРС је СНСД препознао као медијатора, оног ко се бори са интересе РС и њених грађана.

Пресудни ће бити гласови Коалиције Домовина, а о продаји Љубије током дана није било гласања.Инцијативом за смјену Владе РС РТРС се до сада није озбиљније позабавио, јер би онда морао да уђе у разлоге за њено покретање, што и не чуди, с обзиром на то да круже приче да се уредничка политика РТРС-а води из премијеркиног кабинета. Инцијатива за смјену Владе на дневни ред дневника долази само онда када се Додик, Цвијановићка или неко од њихових пулена могу обрушити на опозицију.

Тако је било и вечерас када је по овом питању у фокусу била Додикова изјава да ће инцијатива остати само инцијатива и да вјерује да неће ни доћи на дневни ред Народне скупштине РС. Низала су се Додикова оправдања Владе РС, од економског раста до поређења са стањем од прије 11 година када је функцију предсједника обављао Драган Чавић.

Поређење просјечне плате и потрошачке корпе најјаснији је показатељ колико је “добро” у РС. С обзиром на то да је главни адут владајуће структуре у РС како су унаприједили животне услове од када су на власти, а иде се чак и дотле да су продужили животни вијек грађанима, јасно је да грађане ништа више не може изненадити. Говорио је тако Додик о залагању Владе за стабилност плата и пензија, иако је само пар дана раније спомињао да је продаја Љубије услов за очување стабилност исплата буџетским корисницима. За њега је инцијатива за смјену Владе производ незадовољства опозиције.

То што скоро сваки дан у РС радници неког предузећа ступају у штрајк како би остварили своје базичне радничке потребе, за Додика и РТРС то очигледно не представља ништа страшно. Не би нас чудило да ускоро чујемо став да су протести радника производ фрустрација опозиције. Да се Додик није појавио у Народној скупштини гледаоци РТРС би сигурно остали ускраћени за информацију да су током расправе изнесене оптужбе на рачун финансирања Кошаркашког клуба Игокеа. Позиви на истрагу корупције на РТРС-у нису толико значајни, колико расправа о Стратегији спорта. Тако је опозицији поново приписана улога некога ко се противи залагању за било какав интерес РС, па чак и у спорту.

За чудо РТРС је емитовао изјаве Драгана Чавића из НДП-а о томе како су пропале фирме финансирале КК Игокеа, а како други спортски клубови на подручју Бањалуке не могу да дођу до спонзора, јер морају финансирати управо овај клуб. Изјаве су емитоване како би Додик могао да одговорио да су то све Чавићеве лажи. Миладин Станић из СДС-а је истакао да је дворана у Александровцу изграђена парама од болнице Касиндо, на шта је Додик поново одговорио да је то нетачно.

У Додиковом мандату се граде најљепши путеви, а и најљепше дворане, док људи из Источног Сарајева немају гдје да се лијече. Из скупштинских клупа РТРС се сели у Жељезнице. Радници Жељезница којима је управо Додик уз чашицу дао обећања да ће њихови проблеми бити ријешени, и да ће имати плате и овјерене књижице до својих права су дошли тек непуна два мјесеца касније.

Да је РТРС објективан медиј сигурно би питао Додика шта је са обећањима. Овако, кривица за неизмирење обавеза према жељезничарима пребацује се на друге.

Књижице су свакако овјерене под притиском, након што су жељезничари истакли да ће блокирати филијале Фонда здавственог осигурања. Оно чиме се РТРС не бави јесте свакако чињеница да су радничка права угрожена до те мјере да је штрајк постало основно средство за остварење права, јер радници немају више повјерења нити у управе предузећа, нити у Владу РС, из које свакодневно чујемо како је једина ефикасна институција у БиХ која испуњава све своје обавезе.

Зашто се РТРС никада не упита ко је дозволио гомилање дугова јавних предузећа према Пореској управи, Фонду здравственог осигурања, па смо свједоци вишемилионски репрограма, нових кредитних задужења и овјера здравствених књижица тек кад загусти. Уз најаву да у Бањалуци сутра почиње манифестација Дани Санкт Петербурга, емитован је прилог о састанку министара за економске односе и регионалну сарадњу Златана Кокића који је током дана разговарао са делегацијом Санкт Петербурга коју предводи замјеник градоначелника Сергеј Николајевич Мовчан.

Наглашено је залагање Владе РС за продубљење сарадње са Санкт Петербургом и Руском федерацијом на пољу привреде и културе. Наставља се помноћ предсједника и Владе РС општинама у којима су на посљедњим локалним изборима побједили кандидати СНСД-а и странака из коалиције.

Додик редовно обилази ове општине и обећава помоћ, те притом користи сваку прилику да преко РТРС-а пласира оптужбе на рачун претходних власти како су ове локалне заједнице оставиле у финансијској дубиози. Тако је било и вечерас током емитовања прилога о посјети Додика општини Србац.

Трагедија у Требињу којој је изгубљен један млади живот, на РТРС-у је дошла на ред тек након што је владајућа структура рекла све што је имала да каже за овај дан. Представнице Удружења жена жртава рата Републике Српске предале у Сарајеву, главном тужиоцу Хашког трибунала Сержу Брамерцу, списак десетина логора за Србе током рата у БиХ, које до сада никад нико није помињао, нити су одговорни процесуирани. Састанку је присуствовала и в.д. тужитељица БиХ Гордана Тадић.

Представници удружења српских жртава изразили су незадовољство због непроцесуирања злочина над Србима, а предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић је посебну замјерку изнијела на изјаву в.г. главне тужитељице да је процесуирање и хапшење осумњичених за злочине над Србима активирано тек у посљедње три године. Представници удружења су истакли да уколико ускоро не буде процесуирања за ратне злочине над Србима да ће обуставити сваку сарадњу са бх. тужилаштвом.

И док се позива на истрагу злочина над српским жртвама, РТРС истовремено има двоструке аршине када је у питању истрага ратних злочина на подручју општине Добој. Како је начелник општине Обрен Петровић свједок Тужилаштва БИХ у предмету предмету „Андрија Бјелошевић и други“, РТРС свако Петровићево свједочење покушава да прикаже као издају интереса српског народа.

С обзиром на то да је Петровић из политичке опције чији се ставови косе са намјерама владајућег режима онда и не чуди да сваке седмице чујемо са РТРС-а критике Петровића, било да је у улози начелника Добоја или свједока на клупи Тужилаштва БиХ. У наредном прилогу аутор Гвозден Шарац доноси причу о породици Краснићи из Високог. Наин Краснићи се, због вишегодишњих проблема са тамошњим властима, али и комшијама, жели са породицом иселите у Републику Српску.

Како разлог невоља са властима наведено је то што је његова породица док је живјела на Косову и поштовала Србију и српски народ, и да је управо то пријатељство и кумство са Србима, узрок свих недаћа које пролази. Уз свједочење Краснићија несумњиво је циљ био да се докаже да су у РС бољи услови живота, па је споменуто да је Краснићи писао и предсједнику Додику и молио га за помоћ.

Свечаном академијом у Приједору, обиљежен је 16. мај, Дан града, којим се прославља ослобођење од фашизма у Другом свјетском рату. Уз бројне манифестације уручена су и најзначајнија признања града, а повљеа почасни грађанин Приједора припала је бившем градоначелнику Марку Павићу. Како је Љубија копље на коме се ломе односи СНСД-а и ДНС-а, Додик и Цвијановићка нису били присутни манифестацији, а да су коалициони односи како треба, сигурно би прилог на РТРС-у био емитован раније, а не тек у 25-ој минути.

За крај домаћих вијести стигла је позитивна из општине Братунац, лидера у производњи малине у РС, која би средином сљедеће године требало да добије савремени систем за наводњавање пољопривредног земљишта, уз помоћ Владе РС, али и средствима локалне заједнице, о чему је у току дана у ресорном министарству потписан уговор.

 

Повезане вијести:

ПДП РС