http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-16-04-2017/
16.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 16.04.2017.

Водитељ: Младен Вуковић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Обиљежавање првославног Васкрса и католичког Ускрса обиљежило је вечерашњи дневника, па је емисија била ослобођена од дневно-политичких тема и хвалисања владајуће структуре.

Дневник су пратиле слике из свих дјелова РС, али и региона у којима је по поравославним обичајима обиљежен Васкрс. Свету архијерејску литургији у храму Христа спаситеља у Бањалуци служио је бањалучки епископ Јефрем са свештенством, а вјерницима је прочитана посланица патријарха српског Иринеја. Патријарх Иринеј је у васкршњој посланици позвао на повратак вјери и васкрсењу, уз жељу да с празником Васкрса васкрсне и Србија и цијели српски народ, те на повратак вјери и очување Косова и Метохије.

Прилог о литургијама и обиљежавању Васкрса из различитих дијелова РС пратио је добар дио дневника, уз радост обиљежавања празника, како старијих тако и дјеце. Емитован је и прилог о служењу васкршње литургије у Саборној цркви рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, а током прилога је указано на мали број Срба који су након протеклог рата остали да живе у овом граду.

Обиљежен је и католички Ускрс па је емитован прилог о служењу свете мисе у цркви Светог Бонавентуре у Бањалуци. Мису је служио бискуп бањалучки Фрањо Комарица, а РТРС је емитовао причу о прослави празника у породици Бегић.

У другој половини дневника РТРС је емитовао прилог о реакцијама на о Декларацију о заједничком језику. Одбор за српски језик Српске књижевне задруге, институције која постоји већ 125 година, сматра да је Декларација о заједничком језику добила неоправдано велики одјек у масмедијима и указује на то да су у тексту тог документа имплицитно представљени циљеви који се своде на научно негирање историјског утемељења и актуелног статуса српског књижевног језика.

Истакнуто је да једино српски језик има статус лингвистички утемељеног језика, док су његове варијанте политички језици.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС