http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-15-05-2017/
15.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 15.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Власти РС су поново узеле себи за право да из “безбједносних разлога” онемогуће породицама страдалих да посјете мјеста на којима су њихови најмилији изгубили животе.

Већ други пут у мјесец дана породицама страдалих у протеклом рату “безбједност” је сервирана као оправдање за неодлазак како у Добровољачку, тако и на мјесто гдје су страдали учесници Тузланске колоне. Они који доносе овакве одлуке не осјећају бол мајки, сестара, браће страдалих војника, они се само воде неким својим интересима и политикама које су до сада ријетко шта добро донијеле.

Са РТРС-а се не може чути глас оних који су против измјештања обиљежавања годишњица страдања на подручју РСа јер је овај медиј у служби оних који одлучују умјесто породица страдалих. Током прилога указано је на неефикасност правосуђа који ни 25 година касније нису процесуирали одговорне за злочине. Приближио се и дан када ће се гласати о продаји капитала Љубије.

РТРС све вријеме подржава одлуку Владе да се капитал прода израелској компанији, истовремено наглашавајући да одлука о продаји Љубије неће угрозити коалицију СНСД-а са ДНС-ом. За продају још увијек нема довољно гласова. Док радници и Синдикат Митала апелују на посланике да добро размисле прије гласања, РТРС се позива на Удружење грађана, дионичара-акционара и удјеличара у друштвима и инвестиционим фондовима у БиХ и њихове тврдње о незаконитом пословању Митала.

Из ДНС-а је поручено да не одустају од гласања против Владине одлуке, а лидер ове странке Марко Павић је исказао жаљење што се питање продаје свело на политиканство и пребројавање гласова, умјесто на сучељавање аргументима. Како је циљ РТРС-а да оправда одлуку Владе, са овог медија се тако вечерас могло чути да се пребројавањем гласова бави СДС, замјерајући ДНС-у непринципијелност када је ријеч о овом питању.

Додик се плаши шта ће бити након гласања, па упорно на својствен начин поручује да коалиција са ДНС-ом није угрожена. У томе му помаже РТРС који друго вече заредом емитује исту Додикову изјаву. Спорно је како ће гласати посланици Коалиције Домовина, независни посланици, као и они из Самосталног српског демократског клуба. Информација да је било лобирања код посланика Домовине од стране Зотова на РТРС-у није емитована. Информација да је опозиција (ПДП, НДП и СДС) предала предсједнику Народне скупштине РС Недељку Чубриловићу иницијативу за опозив Владе РС на ред је дошла у шестој минути. И

ако је ова инцијатива показатељ да у РС озбиљно нешто не штима, за РТРС је довољно да је пренесу у трајању од 30-ак секунди. Одмах затим, како би се овај потез опозиције приказао у што негативнијем свјетлу, РТРС је емитовао прилог у трајању дужем од двије минуте. Како је било шта негативно за опозицију добро дошло РТРС-у тако је и пискарање једног србијанског wеб портала о теоријама завјере постало дио “објективног и истинитог” извјештавања РТРС-а.

РТРС се позива на писање овог портала и истиче да је на снази провођење плана за дестабилизацију РС под називом „Посљедња шанса“, а чији су главни спроводитељи лидери опозиције, уз подршку појединих медија, а све по налогу странаца. Циљ је очигледан, да се на дан када је опозиција предала захтјев за смјену Владе, а копља се ломе због Љубије, сви они који су против Владе РС прикажу као издајници. Владајућа структура преко РТРС-а потезе својих неистомишљеника увијек приказује као штетне по РС, па се тако вечерас поново говорило о економском урушавању РС, након неусвјања закона о акцизама.

То је уједно и први дио плана под називм “Банкрот”, док други дио “Глава” има за циљ да криминализује власт у РС. Отишло се чак и даље па се говорило о измишљеним, медијски надуваним аферама попут Алумине, Митала, па би, уколико се позивају већ на оваква писања РТРС требао да радницима Алумине објасни да су без плата били због медијски надуваних афера које иду на штету владајућих структура, а не због блокаде рачуна узроковане дубоком криминалном афером која своје папке протеже од Зворника до Литваније.

Уз позивање на неименоване изворе који говоре о томе какав је добитак опозиције ако план прође, на РТРС-у увијек “радо” виђено лице, када треба заплашити јавност тероријама завјере појавио се и самопрозвани експерт за безбједност Џевад Галијашевић да укаже на добронамјерне опомене из Србије. Тако је пискарање портала “Ослобођење” добило нову димензију као да долази из највиших безбједносних структура Србије.

РТРС је емитовао и одговор лидера опозиције који су ове наводе оцијенили обичном будалаштином. У наставку дневника емитован је прилог о  почетку радова на постројењу за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани Угљевик, наравно уз помоћ кредитних средстава. Град Добој ни након три године од поплаве још није адекватно заштићен, речено је током обиљежавања Дана сјећања на катастрофалне мајске поплаве из 2014. године. То је био још један повод да се критикује градска власт, која је несумњиво на сталној мети РТРС-а, па се годишњица обиљежавања губитка људских живота у природној катастрофи претворила у политички обрачун.

У РС данас су одржани штрајкови радника чија су права угрожена, али су најављени и нови, много драстичнији. Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира је током данашњег мирног протеста најавио генерални штрајк уколико се не поништи нови правилник за исплату накнада, онај који је Управа Шума усвојила без консулатација са Синдикатом.

Штрајк је одржан и у Источном Новом Сарајеву гдје су радници комуналног предуузећа “Рад” доведени на руб егзистенције тражили своје зарађено. Оба прилога о овим штрајковима на РТРС-у нису наишла на осуду оних који су раднике довели до посезања за оваквим потезима, већ су се правдали потези оних који су раднике довели у овакав положај.

Током прилога о штрајку радника комуналног предузећа Рад покушала се нагласити улога начелника општине Источно Ново Сарајево, СНСД-овца, који је одобрио средства како би се радницима у мају исплатила фебруарска плата. Тужно и жалосно, али овакве слике у задње вријеме веома често виђамо у РС, истој оној РС чија је влада ефикасна и испуњава све своје обавезе?

Страначка запошљавања како у управе, тако и гомилање администрације у предузећима све чешће доводе до катастрофалних стања у јавним предузећима, која су већ одавно постала простор за ухљебљење политички подобних. Министар који ријетко има оговор на питања која потресају његов ресор, вечерас је иступио на РТРС-у како би јавности показао како ће се ефикасно ријешити проблем Олимпијског центра. Јахорина, који је у мандату ове владе доведен у стање у какавом је сада.

У мандату ове владе пропале су и Робне резерве, што се путем РТРС-а прећуткује, па и када и преносе информацију о њима онда она буде кратка, без потребе да се испита како и зашто су Робне резерве одведене у пропаст.

И док прилог о инцијативи за смјену владе добије неколико секунди, РТРС емитује дужи прилог о стању у приједорском НДП-у из којег је око 100 чланова прешло у Социјалистичку партију. Циљ је да се још једном покаже да опозиционе странке потресају унутарстраначки сукоби.

Пропала је Додикова најава да ће СНСД поново окупити већину у Сребреници, па се РТРС питањем политичких превирања у овој локалној заједници вечерас бавио кратко и у другој половини дневика. Док најскупљи путеви и аутопутеви пропадају у року од пар година, граде се нови, па је тако најављено да ће на аутопуту 9. Јануар до краја године бити завршен дио од Бањалуке до Прњавора.

РТРС се, наравно, не бави оним путевима у које су уложени милиони, а који су већ пропали, јер би се тада морали запитати гдје и како су утрошена средства за градњу путева “из снова”, попут оног на Чемерном.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС