http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-15-04-2017/
15.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 15.04.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Кроз већи дио дневника доминирале су изјаве премијерке РС Жељке Цвијановић која је вечерас била адреса РТРС-у за одговоре на сва питања која су актуелна како на нивоу РС, тако и у БиХ. Тако је и први прилог почео Цвијановићкиним ставоима о клириншком дугу и акцизама.

У нади да ће се ентитетски буџет што прије напунити, Цвијановићка је изразила очекивање да ће ова два питања ускоро проћи све потребне институције на нивоу БиХ. Напоменула је да се средстава од акициза неће моћи користити за крпљење буџета понављајући стару причу да су то намјенска средства. По први пут могло се чути да премијерка не спори да су акцизе додатни намет, али их је истовремено оправдала јер се средствима од акиза отварају нове могућности.

Цвијановићка је замјерила федералним функционерима што нису гласали за закон о акцизама, а истовремено говоре о значају аранжмана са ММФ-ом. Дотакла се и продаје Рудника жељезне руде Љубија, па у том контексту истакла да се Влада РС неће одрећи своје добити из периода када је била власник јер на то има законско право, а које није кориштено јер до сада у овом предузећу никада није дошло до расподјеле добити. Због чега Влада РС није добијала ова средства нити на основу чега очекује да ће његовом продајом Влада РС добити што јој припада Цвијановићка није појаснила.

Разлоге због којих је Влада РС прихватила понуду израелске компаније коју не прати добар глас Цвијановићка није навела, па је већ свима јасно да се на РТРС-у прешућује могућа веза између шефа сада бившег представништва РС у Израелу, а тренутно приватног власништва, Арије Ливнеа и изаелске копаније која је за куповину РЖЉ дала невјероватну понуду. Да ли нам на овај начин Цвијановићка говори да је главни циљ Владе да се дочепа свог дијела добити, а да се не брине за даље финкционисање компаније коју препушта предузећу за које је по извјештавању других медија нејасно чиме се бави и како послује, те како у свом представништву у Бањалуци прије неког времена није имала ни марку на рачуну.

Цвијановићка је поново слагала ствари у свим ресорима, па се тако дотакла и Робних резерви РС које су пропале па ће сада у реорганизацију. Ресорни министар Предраг Глухаковић по Цвијановићки није крив, већ крива треба тражити у претходним годинама. По свему судећи кривца ће већ пронаћи у опозиционим круговима како су увијек до сада то радили, јер свака могућа одговорност за било какве проблеме у тренутном сазиву министара се прешуткује. Током другог прилога РТРС извјештава о могућој подјели БиХ у очима Хрватске чије је Министарство правосуђа дало предност држављанима БиХ из Републике Српске у односу на држављане БиХ из Федерације и Брчко Дистрикта при стицању права на некретнине у тој држави.

Како су за РТРС чланови СНСД-а непресушан извор информација, тако је током овог прилога ријеч имала посланица Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић која је оцијенила да се овдје ради о кажнавању Бошњака због дискриминатарског односа према Хрватима у ФБиХ. РТРС је био ту да испрати Цвијановићкину посјету Дјечијем дому „Рада Врањешевић“ у Бањалуци која је том приликом уручила комплете постељина за сву дјецу.

Ни овај прилог није могао проћи без хвалисања Владе, па је премијерка нагласила видљиву бригу институција за ову популацију, па се поново сводило на милионске бројке које је Влада РС издвојила у протеклом периоду. Упућене су критике на рачун оних општина које не испуњавају обавезе према овој установи, с обзиром на то да је она организована као заједничка брига Владе и општина. Изгледа да су улагања Владе РС незаобилазна, па је тако и прилог о обиљежавану Дана општине Шамац почео износима које је Влада РС уложила у протеклом периоду у ову општину. С обзиром на то да је тренутни начелник из Савеза за промјене, данашњи представник владајуће структуре био је министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Да је на свечаном обиљежавању био присутан и замјеник ПСБиХ Младен Босић РТРС није споменуо. Скоро сваке седмице на РТРС-у се може регистровати критика на рачун града Добоја и добојске власти. Истовремено, општине у којима су на власти СНСД и странке из коалиције се глорификују, те се указује на посвећеност њихових начелника грађанима. За разлику од њих, по наводима РТРС-а добојски начелник скоро никада није на располагању локалном становништву, а штавише не обнаша ни функције које су му обавеза.

Како је у протеклом периоду РТРС прећуткивао проблеме у Олимпијском центру, сада када су му блокирани рачуни РТРС се бави овим порблемом. Када је протекле седмице Економско-социјални савјет СДС-а упозорио на тешко стање у Олимпијском центру, као и на проблеме у вези са Инвестиционо-развојном банком, РТРС је ову активност игнорисао. Сада када више проблеми не могу да се гурају под тепих на РТРС-у су чак споменули да су на њихове упите о Олимпијском центру Јахорина у ресорном министарству остали нијеми. Ипак нису пропустили да кажу да ће Влада РС својом активностима помоћи реструктуирање Олимпијског центра, а шта ће од тог реструктуирања остати и да ли ће то бити нови пут ка потпуном уништењу овако великог ресурса вријеме ће показати.

Планови о окориштавању од ресурсе РС настављени су и кроз наредни прилог о о стању у Бањи Мљечница у Козарској Дубици. Ова установа је у протеклом периоду претрпила бројне резове, а ово је био повод и за спомен недавне посјете предсједника РС Милорада Додика Козарској Дубици, па се поново као једно од рјешења за њене проблеме наметнуо Додиков приједлог о јавно-приватном партнерству.

За нове активности опозиције и упозорења која првенствно стижу из ПДП-а о потреби свих надлежних институција из РС да дају одговоре о представништву РС у Израелу и средствима која су из буџета одвојена за ову намјену нису добила своје мјесто на јавном емитеру РС. Значајнија је била припредба и активности младих СНСД-оваца у Лакташу, а и овај пут су најмлађи искориштени за дневно-политичке промоције.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС