http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-15-03-2017/
15.03.2017.
Dnevnik 2 u 19.30 Datum: 15.03.2017. Voditelj : Mladen Vuković Urednik: Nada Arlov. Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дневник су обиљежили покушаји премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић да докаже како Влада на чијем је челу ради све како би испунила бројне захтјеве који пред њу стављају међународне институције. РТРС је и вечерас показао селективан приступ информисању грађана јер су пропуштене бројне информације битне за грађане РС-а а које су обиљежиле дан.

Ударна вијест је била премијеркина најава да ће до петка пољопривредницима бити исплаћено десет милиона марака, а почетком сљедеће седмице још пет милиона. На овај начин РТРС и премијерка су покушали да угасе пожар који се распламсао након што је ова иста Влада судјеловала у договору о повећању акциза на гориво.

Док је РТРС покушавао да докаже да у РС све функционише у најбољем реду, челни људи Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске и Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Српске данас су у отвореном писму поручили да се изричито противе повећању акциза на гориво као извору додатних средстава за буџете.

Пољопривредници су поручили да би поскупљење нафте и нафтних деривата могло довести до поскупљења свих производа што би представљало додатни удар на буџете грађана РС-а. Иако би јавни информативни сервис требао да буде у служби грађана, РТРС-ов прилог је само садржавао премијеркине хвалоспјеве о томе како је Влада РС испунила све захтјеве ММФ-а и како ће пољопривредници добити закашњеле подстицаје. За застој у реализацији аранжмана ММФ-а оркивљени су Федерација БиХ и институције на нивоу БиХ, Парламент БиХ и Савјета министара.

С обзиром на то да је Влада РС обезбједила новац како за исплате потицаја, тако и за накнаде за превоз свим буџетским корисницима, питање је откуда се одједном створио новац којим ће се покрпити све буџетске рупе, када се и даље ради на испуњавању услова за аранжман ММФ-а, а још увијек није ријешено ни питање клириншког дуга.

Прилог о доласку премијера Србије Александра Вучића у Сарајево на Самит премијера земаља западног Балкана обојен је подигнутим тензијама око приче о безбједности Вучића током боравка у Сарајеву. Након доласка на аредором гдје га је дочекао министар вањских послова БиХ Игор Црнадак, српска делегација на челу са Вучићем уз јаке мјере обезбјеђења отпраћена је у Хотел Европа гдје је заказана свечана вечера чији је домаћин предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић. Упркос спекулацијама о безбједности Вучић је у изјави за медије истакао да се осјећа сигурним. Током јављана уживо из Сарајева Гвозден Шарац је оцијенио да је самит прилика да се Александар Вучић и Бакир Изетбеговић први пут погледају у очи након пропале ревизије, као и прилика да регионални званичници смире узавреле страсти на Балкану, поготово након изјава еврспских званичника да су двије државе пред распадом.

Настојање да се јавности докаже да институције на нивоу БиХ раде све како би одлузеле надлежности Републици Српској, након измјена закона о осигурања депозита, код РТРС-а овај пут препознате кроз упозорење о снакцијама енергетске заједнице. Током дана министар вањске трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић упозорио је да ентитетска министарства нису испунила своје обавезе када је у питању усаглашавање закона на нивоу БИХ о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса.

Министарски савјет енергетске заједнице прошле године укинуо је санкције БИХ под условом да испуни захтјев о закону до краја марта. Текст закона који је на усаглашавању већ неколико мјесеци још увијек није добио одговор ентитетских влада. Упозорење Шаровића је јасно, неће се моћи рачунати на пројекте које финансира ЕУ области електричне енргије, те ће БиХ бити лишена повлачења средстава из фондова ЕУ. Премијерка Цвијановић и ресорни министар Петар Ђокић покушавају цјелокупни кривицу да пребаце на Федерацију јер по њиховим наводима овај сектор у Федерацији није уређен, па због тога инситирају на преносу надлежности на ниво БИХ, на чему по РТРС-у инсистира и министар Шаровић.

Дневник даље наставља у духу добре економске сарадње Русије и РС, што је потрвђено на Руско-српском привредном скупу у Београду на коме је учествовао и сам министар Ђокић. Током прилога Ђокић је говорио о могућим инвестицијама Русије у различите секторе РС, као и начинима на који би РС могла у најбољем свјетлу представи Русији све њене потенцијале.

Услиједила је вијест да ће ПДП подржати Декларацију о заштити Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и убрзаног пута ка ЕУ, чији је предлагач шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да ће ПДП подржати декларацију СДС-а, исто као што ће и СДС подржати Декларацију ПДП-а о европској будућности коју су предложили лидерима владајуће колаиције на нивоу БиХ. Декларацију СДС-а коментарисао је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који је настојао да јавности докаже да се декларација залаже за интересе БиХ, а не и РС-а. На овај начин сваки потез опозиционих странака из РС-а омаловажава се у очима јавности.

Прича о неслагању бошњачких и хрватских странака када су у питању измјене Изборног закона протекла је уз низак ниво оптимизма да ће ово питање бити ускоро ријешено. Из хрватског корпуса већ мјесецима инсистирају да се питања избора чланова Предсједништва и делегата у федерални Дом народа нађу на дневном реду и отклоне аномалије и дискриминаторске одредбе. Опржени случајем Комшић, Хрватски народни сабор припремио је рјешења која, међутим, нису наишла на одобравање коалиционих, бошњачких партија. Из СДА осуђују оваква условљавања. За српске представнике све је на договору у Федерацији, што је потврдио и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, јер се договор странака у Федерацији неће ни на који начин нарушити начин избора српског члана Предсједништва и изборног процеса у РС.

Дневник се сели на економске теме. Међу првима је вијест да је “Swisslion” из Новог Сада, чији је власник Родољуб Драшковић, одлучила да Републици Српској, без накнаде, поклони своје акције у привредном друштву “Swisslion индустрија алата” из Требиња. С обзиром на то да је обавјештење “Сwисслион групе” упућено предсједнику Додику и премијерки Цвијановић не чуди што је вијест била у краткој форми како се јавности не би открила позадина разлога због чега је Скупштина “Сwисслион групе” донијела овакву одлуку, односно да се не би повукло питање због чега Влада РС није ријешила питање потраживања по основу пореза прије приватизације.

Питање изградње нове топлане у Бањалуци пропраћено је наводима градоначелника Игора Радојичића да се због овог питања администрација града суочава са опасним лобијима који су спремни и на угрожавање безбједности.

Однос према СДС-у РТРС је вечерас најбоље показао најавом гостовања лидера СДС-а Вукоте Говедарице у емисији Телеринг када је у дневнику емитован исјечак из емисије у којој се говори о износу Говедарицине плате. Уколико РТРС већ жели да буде транспарентан онда би ваљда и требао да да одговор колико као јавни емитер који се финансира од претплате грађана издаваја за плаћање самог Мате Ђаковића.

Напад на СДС се сели на локални ниво спекулацијама о распаду приједорског СДС-а и наводним сукобима на релацији Душана Берића и Борислава Бојића. Иако су из локалног СДС-а негирали ове наводе, РТРС и даље инсистира да грађанима СДС представи као странку пуну унутрашњих проблема.

Дипломатска посјета Јерусалиму предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића остављена је за крај дневника, јер по устаљеном шаблону приоритет на РТРС-у имају Додик, Цвијановићка, СНДС, министри блиски њиховом корпусу, напади на опозицију па тек онда активности српских представника у заједничким институцијама.

 

 

 

ПДП РС