http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-14-05-2017/
14.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 14.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Истрагу о паду авиона у коме је страдало пет особа, од којих је троје дјеце води Тужилаштво БиХ. Гордана Тадић, в.д. главног тужиоца БИХ је истакла да ће се преузети све истражне радње уз помоћ експерта које је одредило Министарство комуникација и промета БиХ. Мостарци су у шоку и изражавају велико жаљење због трагичног страдања својих суграђана.

Убрзо је на РТРС-у услиједило бављење дневно-политичким питнањима. У фокусу је био предсједник РС Милорад Додик чије су изјаве непресушан извор информција за РТРС.

Игра са грађанима РС никако не престаје, а очигледно је да се правила мијењају из мјесеца у мјесец. Тако је у протеклим мјесецима Додик од руских до бх. медија говорио како неће бити референдума о отцјепљењу РС од БИХ, да би данас поновио да ће референдума бити чим се стекну услови за његово одржавање. Поручио је да није важно да ли ће се десити 2018. Или 2028., а све говорио у прилогу томе у наредној изборној години, 2018., референдум поново бити средство за скупљање изборних поена. За Додика БиХ је хибрид који не функционише.

Сада је већ очигледно да ни обећања које је дао премијеру и новоизабраном предсједнику Србије Александру Вучићу на мостарској вечери више не важе. Од Додикових изјава, којих је током дана било пуно, на РТРС-у простор су добиле само оне које јавности треба да Додика прикажу у свјетлу спаситеља који једини може да избави РС од пропасти која јој пријети уколико остане у БиХ.

Спомињао је Додик тако све оно што га тишти, па тако и америчку амбасадорку Морин Кормак и још неке амбасадоре који по њему одржавају БиХ, која би пропала оног тренутка када би се они повукли. Још једно питање које тишти Додика јесте да ли ће бити већине за продају државног капитала Љубије. За сада је нема, а та чињеница вјероватно узнемирава Додика, па је током обраћања медијима био мало нервознији.

Из опозиције је истакнуто да питање продаје капитала Љубије ломи владајућу коалицију, иако се и Додик и Цвијановићка већ данима труде да докажу да коалиција није упитна и да се у контексту продаје Љубије и коалиционих односа ради о обичним спекулацијама и политизацији. Не вриједи ни то што је Додик истакао да заједништво СНСД-а и ДНС-а никад није било јаче, нити што упорно покушава да докаже да су средства од 93 милона нешто што се не пропушта.

Проблем у свему је и то што је захтјев за смјену Владе РС дошао управо у моменту када се пребројавају гласови за Љубију. Тврдњом да су средства од Љубије требала бити искориштена као основ за повећање пензија и за исплату заосталих обавеза према пољопривредницима поново се манипулише јавношћу. У вријеме када пензионери живе од мизерних пензија, а пољопривредици једва крпе крај с крајем, свакако да се отвара простор за манипулацију, јер у моменту када се борите за опстанак, свако ко га угрожава представља потенцијалну опасност.

На овај начин Додик пензионерима и пољопривредицима поручује да ће сви они који буду против продаје дионица Љубије израелској компанији кумовати њиховим проблемима. Јасно је једино да је буџет у таквој дубиози да се мора посезати за продајом природних богастава сумњивим инвеститорима како би се осигурале текуће обавезе. Како смо до сада безброј пута чули са РТРС-а да су измирене обавезе према пољопривредницима, чуди сада информација да је продаја дијела Љубије услов за исплату заосталих дуговања.

Од Клириншког дуга до продаје Љубије, ко зна шта ће сљедеће бити услов за исплату дуговања. Поручио је Додик и да ће народни посланици моћи да прије гласања саслушају аргументе и политизацију, па је исте оне које оптужује за политизацију оптужио да више воле Митал него Републику Српску. Иако је истакао да је новац од продаје Љубије основ за исплату дуговања пољопривредницима, Додик је поново обмануо јавност истичући да је РС ликвидна и да испуњава све своје обавезе. Како се испуњавају обавезе, ако се пољопривредницима дугују средства за прошлу годину очигледно зна само Додик.

За РТРС његове тврдње су нешто што је апсолутно тачно, па немају разлога да се дубље баве овом тематиком. И за крај прилога остала је његова тврдња да је коалиција са ДНС-ом стабилна и да ће то најбоље показати прича о инцијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади РС. Иако је опозиција током дана одржала конференцију на којој су појаснили разлоге за инцијативу за смјену Владе, РТРС се њховим наступом бавио тек толико да би дао простор Додику и Цвијановићки да оспу паљбу по њима.

Тако је уз тврдњу да немају довољан број потписа, истакнуто да је Додик поручио да ће се са овим захтјевом опозиција „провести као бос по трњу“. Цвијановићка је поручила да опозиција сједи у Савјету министара који нема парламентарну већину и умјесто да поднесу оставке, тражи смјену Владе која има већину. Напад је најбоља одбрана, чему свједочимо веома често на екранима РТРС-а. Емитоване су кратке изјаве лидера СДС-а и ПДП-а. Док је Говедарица истакао да ће врло вјероватно у Парламенту бити притисака по питању ове инцијативе, Бореновић је истакао да се не искључује могућност изласка на улице.

Иако је током обраћања медијима из редова опозиције било тврдњи о бројним аферама, наведним по имену, РТРС је све ово прескочио и само се ухватио за оне изјаве за које су Додик и Цвијановићка припремили одговоре. Тако је Цвијановићка истакла да је опозиција већ шетала и гостовала по парковима, организујући своје позориште представе. Тако је од премијерке борба за права демобилисаних бораца, ратних војних инвалида, дјеце погинулих бораца и свих који нису задовољни окарактерисана као позоришна представа, иако је исти дан организовано и народно весеље свих оних којима је добро у РС, а забављао их је пјевач Милорад Додик.

Како што је премијерка рекла да смо од опозиције свашта видјели, тако смо и од владајуће структуре свашта чули и даље слушамо и не можемо да вјерујемо да нам се упорни промашаји и проблеми који се гомилају, афере, криминал и корупција сервирају као борба за интересе српског народа. Изјавом да су у опозицији као мала дјеца, „ако се не дешава оно што они очекују и што траже, одмах се наљуте и урличу због свега“, Додик је заправо описао самог себе јер сада када не иде све по плану, поново активира причу од референдуму о одцјепљењу РС. Као што је сам рекао, неозбиљно је то у овом тренутку.

Цвијановићка је поново приписивала опозицији поданичку улогу Бакиру Изетбеговићу, оптуживала их за блокаду новца намијењеног РС, а њихов рад у заједничким институцијама окарактерисала као бробру за фотеље. Придружио се Цвијановићки и Ненад Стевандић из Уједињене Српске покушавајући да докаже да опозиција на овај начин покушава да прикрије свој нерад и неслогу.

Стевандић који се прокламује као ујединитељ српских партија и из чијих се уста често могу чути позиви на уједињење (ваљда му се слаже са називом партије) никако да се одлучи хоће ли држати страну Додику, нападати опозицију или ће позивати на јединство. Како је један од прелетача, не чуди што се још увијек није устабилио. Његова странка је током дана усвојила Декларацију о неповредивости РС у којој стоји да је Српска јединствен и недјељив уставноправни ентитет. У Декларацији се наводи и да се пренос надлежности на ниво БиХ може спровести само у областима у којима је то у интересу Српске и да се Српска не одриче могућности враћања одузетих надлежности, па се на тај начин правда пристанак на пренос надлежности у банкарском сектору.

Декларацију је подржао и Додик. Како је декларација усвојена на дан када су у РС организовани протести 2016., Стевандић је отишао чак до тезе да је „Оно што је било организовано 14. маја прошле године у Бањалуци није се десило код нас, али су га реализовали у Македонији. То су пројекти дестабилизације република, увођења ванредних стања, сукоба, туча у парламенту, блокада, демонстрација, паљења“. Заиста поређење исказивања незадовољства грађана РС и велике кризе у Македонији је био дефинитивно апсурд дневника.

Док Додик мирно говори о грађанима РС као нерадницима, који бирају послове и желе да буду директори, а што не можемо чути на РТРС-у, времена за пошалице министра безбједности Драгана Мектића на РТРС-у свакако не мањка. Како је Додик познат по својим неукусним иступима пред камерама, можемо тек да претпоставимо шта се дешава када се затворе врата за вријеме страначког окупљања СНСД-а. Мектићев виц је тако постао нешто што угрожава породице, грађане, борачку популацију.

Мектић, али и лидер СДС-а Вукота Говедарица су упутили извињење због вица, Додик се ријетко када извинуо за своје бахате иступе. Служењем парастоса у Цркви Светог Саве у насељу Блажуј, у федералној општини Илиџа и полагањем цвијећа на споменик припадницима Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде обиљежен је Дан одбране Илиџе. Парастос је служен и испред централног фочанског Споменика погинулим борцима и цивилима из посљедњег рата, гдје су полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа, ветерани Деветог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске обиљежили 22 године од формирања овог одреда.

Најављено је и обиљежавање 25 година од страдња војника ЈНА у тузланској колони које ће ове године бити одржано у Бијељини. Током прилога указано је на неефикансот правосудних институција БиХ које нису истражиле нити осудиле овај злочин.

У наставку дневника РТРС се бавио експанзијом станоградње у Требињу, који за разлику од осталих  источнохерцеговачких општина постаје све атрактивнији како за домаће, тако и за људе који долазе из других средина. Кинеска престоница Пекинг домаћин је дводневног Форума „Појас и пут“ који се сматра најважнијом међународном конференцијом од када је предложена иницијатива „Један појас – један пут“.

Иако је на скупу један од учесника министар трговине и економских односа Мирко Шаровић то за РТРС није толико битна чињеница, па је нису ни пренијели.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС