http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-14-04-2017/
14.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 14.04.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Први дио дневника био је везан за обиљежавање Великог петка. У самом почетку дневник се бави гужвама на граничним прелазима јер ове године православни и католички Васкрс/Ускрс падају на исти дан.

У јављању уживо са граничног прелаза у Градишци новинар Стефан Личина је напоменуо да су од хрватске границе километарске колоне и да се минимално чека по сат времена. Наглашено је и да су гужвама допринијела у највећој мјери нова ригорозна правила која су за земље Шенгена по налогу из Брисела упутиле власти ЕУ, а све у циљу заштите од тероризма. Током анкете међу возачима изражено је негодовање и нервоза јер су се на неким граничним прелазима створиле колоне дуге и по 10 километара.

У наставку дневника било је ријечи о припремама за предстојећи празник, од куповине на тржницама , фарбања јаја широм , па све до вечерњих богослужења у храмовима у РС. Истакнуто је да вјернике Велики петак има посебу сиболику. Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије упутио је поруку поводом предстојећег Васкрса, а емитовано је обраћање патријарха Иринеја.

Забиљежен је и кратак спомен обиљежавања Великог петка у католичким црквама. Водитељка је саопштила да су предстојећи Васкрс и Ускрс честитали предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, као и преставници на нивоу БиХ, а који су представници није наведено, па је поново потврђено да политички актери блиски владајућој сттруктури, на коју функцију обнашали имају већи значај од оних који имају највише функције у БиХ.

Обећање премијерке Цвијановић да ће бити повећања пензија од 3 посто био је поново повод да се на РТРС-у помене премијерка. Вечерас кроз парафразирање изјаве предсједника Удружења пензионера Рада Ракуља који је истако да се пензионери надају да ће до повећања доћи до краја маја. Иако је наведено да су пензионери тражили пет одсто повећање пензија, за РТРС то није значајно јер је премијеркино обећање оно што се узима као једино исправно. Како ће пензионери у РС прославити предстојећи празник и да живе у све тежим условима РТРС се не бави, док се свако обраћање и обећање владајуће структуре у коме се говори о њиховом залагњу за бољи живот пензионера громогласно најављује.

Када и да ли ће уопште доћи до повећања пензија није јасно, а пензионерима остаје да се надају да цијела прича неће остати само на обећању и закључцима Народне скупштине.

Исчитано је саопштење из Министарства пољопривреде РС у којем су демантовани наводи шефа Делегације ЕУ у БИХ Ларс Гунар Вигемарка, да ентитетска министарства немају регистар пољопривредних приузвођача. Из ресорног министартва наведено је да овај регистар постоји од 2008. године, а да је 2103. успјешно извршена његова пререгистрација у складу са стандардима ЕУ, те да од тада успјешно тече процес подјеле плавог дизела у РС. Слушајући РТРС стекао би се утисак да у код пољопривредних произвођача не постоје никакви проблеми и да РС испуњава све своје обавезе према њима, чиме се грађани доводе у недоумицу, а све како би се створио утисак да представници Савеза за промјене у бх. власти, инситирањем на увођењу плавог дизела обмањују јавност, јер како је речено његова расподјела у РС је редовна.

Истовремено говорио се о примјени ССП-а у мљекарском сектору и колико су произвођачи из овог сектора након ступање на снагу прилагођеног ССП-а оштећени.

У краткој вијести која се односила на састанак предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића и премијера ФБиХ Фадила Новалића са „одметнутом четворком“ СДА током којег су Звизидћ и Новалић покушали да четворку наговоре на гласање о акцизама, истакнуто је да се уопште не зна како СДА функционише на бх. нивоу, али да је јасно да Савез за промјене функционише само на нивоу БиХ, што је по наводима РТРС потврдио и лидер НДП-а Драган Чавић. Обмане Недељка Чубриловића о колегијуму Народне скупштине РС које је током претходног дана изнио, како би оправдао заобилажење преноса надлежности у банкарском сектору, вечерас је РТРС правдао кроз изјаве генералног секретара Марка Аћића да је на јучешњем Колегију једногласно усвојен дневни ред и да опозициони посланици нису дали примједбе. Ачић је такође истакао да нису тачни наводи СДС-а да је предсједник НСРС обмануо јавност и да није испоштовао став замјеника предсједавајућег Представничког дома БиХ Младена Босића, те да је Дом народа БиХ усвојио акт у коме су садржани сви елементи на којима је инсистирала Влада РС. Уколико и јесте тако, због чега је онда са стране СНСД-а овај закон наишао на зид шутње и због чега одмах нису јавност обавијестили који су то услови на којима је инститирала Влада РС а који су усвојени, јер су мјесец дана раније износили низ оптужби на рачун Савеза за промјене када је закон био на Савјету министара БИХ.

Од државног до локалног нивоа поново су се јавности доказивала унутарстраначки проблеми у опозиционим странкама, посебно СДС-у. Вечерас је у питању био требињски СДС, а како је РТРС навео, гдје је током изборне скупштине дошло до физичког обрачуна неистомишљеника. Критикован је и врх странке, а посебно Вукота Говедарица, јер се није оглашавао због инцидента , до којег је дошло како је наведено, када је због јавно изнесеног става, различитог од својих партијских колега, Миро Илић, на изборној скупштини добио батине.

РТРС је истако да су за сукобе у требињском СДС-у криви лоши изборни резултати, а да исти порблем потреса и бањалучки СДС. Стиче се утисак да унутарстраначки сукоби потресају само странке из опозиције, док у СНСД-у и блиским странкама све тече у најбољем реду. Тако се и вечерас игнорисало противљење Марка Павића, лидера ДНС-а новој одлуци Владе РС о продаји Рудника жељезне руде Љубија и могућност угрожене колаиције са СНСД-ом.

У наставку РТРС доноси причу о младићу из Мркоњић Града Милану Ђундићу из Мркоњић који тврди да га је полиција у Јајцу брутално претукла, након што је заустављен због низа саобраћајних прекршаја, као и прилог из Фоче гдје је због негодовања групе фочанских младића отказана пројекција документарног филма “Македонац”, о бошњачком официру Амиру Реки који је у јуну 1992. године спасио 44 српска цивила из села Бучје код Горажда.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС