http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-13-04-2017/
13.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 13.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Аплауз поново за Владу РС и премијерку Жељку Цвијановић. Ново поигравање са једном пд најугрожених категорија буџетских корисника-пензионерима поново нас је затекло на РТРС-у као ударна вијест. Тако је водитељ саопштио да ће пензије у овој години бити повећане за чак три одсто, али и да све зависи од договора са пензионерима.

Како се прича о повећању пензије провлачи већ неколико мјесеци, а донедавно је било да ће је бити, а када да се не зна, вечерас поново иста ствар. Једина разлика је у томе што сада од пензионера и њиховог договора са Владом зависи повећање? Како су пензије у РС међу најнижим у региону, заиста је патетично говорити како ће кућни буџети пензионера са просјечном пензијом бити повећани за 10 КМ. Анкета коју је емитовао РТРС међу пензионерима показује како овај медиј поступа са онима који са одушевљењем не дочекују сваки потез Владе РС.

Тако је пресјечена изјава пензионера који је новинару рекао „То је минимално млади господине“, док су осталим анкетираним грађанима који су поздравили ову најаву пуштене цијеле изјаве. Премијерка је поносна на себе истакла да ће се за повећање пензије чекати најповољнији моменат, али да вјерује да ће се десити у овој години, како је планирано.

Очигледно је да у буџету нема средстава за повећање пензија и да ће се „најповољнији моменат“ чекати до ко зна када, а да је цјелокупна данашња прича још једно поигравање са угроженим категоријама грађана. Током прилога је указано на проблеме у здравственој заштити пензионера, па је премијерка појаснила како ће се нови систем преласка на трезорско пословање домова здравља позитивно одразити и на овај сегмент, а да од пензионера за ово има пуну подршку. Премијерка је истакла да је прогнозиран раст привреде и запошљавања, па ће се то све позитивно одразити на животни стандард пензионера.

У сљедећем прилогу који се односио на продају Рудника жељеза Љубија поново је констатовано да Влада РС ради све како би допринијела расту привреде. Управо због тога је и прихватила понуду израелске компаније која је понудила чак 30 милиона КМ више од Арселор митала. Из Владе су одлучили да продаја није питање коалиције, већ развоја Српске, инвестиција и запошљавања, па је тако Цвијановићка одговорила на спекулације да ће ДНС на челу са Марком Павићем гласати против овакве одлуке.

Уз наводе да је у ДНС-у током дана био блажи став према овом питању и да ће се опозиција изјаснити када буду имали детаљније информације, закључак аутора прилога се није свео на то какве би посљедице могла имати ова продаја, већ само потврђивање да ово неће угрозити коалицију СНСД-ДНС. РТРС је саопштио да Народна скупштина неће разматрати писмо замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића, у којем тврди да се Законом о осигурању депозита БиХ преносе надлежности Српске.

Током прилога емитована је Чубриловићева изјава да је током засједања под тачком “разно” упознао Колегијум са писмом Босића, те је са њим усагласио да није ријеч о преносу надлежности, а да је потврду за исто добио од Министарства финансија и стручних служби.

Стигао је и демант из СДС-а у коме је истакнуто да предсједник Парламента затвара очи на пренос надлежности, обмањује јавност и угрожава достојанство Народне скупштине, а Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске је истакао је Чубриловић Босићев захтјев споменуо тек када је исцрпљен дневни ред и да је констатовао да нема потребе за одржавањем посебне сједнице по том питању. Све је ишло ка томе да је Чубриловићев став исправан, па се прилог одједном пребацио на захтјеве представника Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” који су тражили исплату једнократне помоћи јер пет и по година, колико им је трајао мандат, нису имали никаква примања, као и да би било најлогичније да буду једнаки са садашњим посланицима.

Пресуду о њиховим захтјевима донијеће Влада РС и шефови посланичких клубова. Као и увијек када су у медијима актуелни проблеми у Рафинерији нафте Брод, на РТРС-у се може чути како је компанија која ју је приватизовала, Зарубежњефт, од стратешког значаја за Републику Српску. Данашњи састанак Додика и руководства Зарубежњефта није имао ни спомен проблема у пословању Рафинерије, већ се све свело на добру сарадњу и најавама унапређења нових пројеката. У вријеме протеста дрвопрерађивача на Сокоцу, у Влади РС се састанчило са представницима овог сектора.

Поред ресорног министра и премијерке, незаобилазан фактор је био и предсједник Додик, јер очигледно је да без њега не може ништа да прође. На састанку је договорено да се уради све како би се у овом сектору спријечиле малверзације у вези са расподјелом шумских сортимената. Како су Додик и Цвијановићка створили слику да треба да ријеше све проблеме, тако су их и дрвопрерађивачи са Сокоца, који су током дана протествовали због именовања Рајка Булајића за директора ШГ „Романија“ Соколац, позвали да се позабаве и овим питањем. Директор „Шума РС“ по свему судећи није знао ни да су протести у току, нити да је дан прије потписао спорно рјешење у којем је именовао Булајића на мјесто директора. С

тавови дрвопрерађивача се нису могли чути, а РТРС је брзински окренуо причу против директора ЈП Шума Српске. На овај начин РТРС је избјегао да јавност чује да је Булајић постављен на лобирање Општинског одбора СНСД-а у Сокоцу, па се вјероватно због свега директор Шума збунио и пред камерама није знао шта да каже. У вријеме енергетских санкција за БиХ, о раду Електропреноса све најбоље.

Данашњи састанак министра индустрије, енергије и рударства Петра Ђокића и директора Електропреноса Мате Жарића протекао је у хвали добре сарадње са ентитеским владама, а по свему судећи енергетске санкције неће бити осјетне јер компанија има јаке инвестиције. Кратко и о Алумини која је током дана затражила од Основног суда Зворник да хитно заустави рјешење о извршењу у корист „Павгорда“ из Фоче и одблокира им рачун. У вријеме када премијерка прогнозира раст привреде и обећава повећање пензија, стижу негативни подаци о ефектима прилагођеног Споразума о стабилизацији и придруживању, који је ступио на снагу 1. фебруара. Према подацима за РС , спољно-трговинска размјена са земљама Европске уније негативна је, а увоз је далеко већи од извоза.

Поред овако негативних ефеката питање је на основу чега владајућа структура даје оптимистичне прогнозе о пуњењу буџета, осим ако се не нада неким новим кредитним задужењима.

Оно што је током синоћњег дневника говорио Кошарац, данас је тврдио РТРС. Очигледно је да дневник не може проћи без напада на српске министре у Савјету министара, па су на мети поново биле изјаве министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка. Став РТРС-а је да српски министри, а прије свега Црнадак демантује постојање радикалног ислама у БиХ, али да га наводи Стејт департмента оповргавају. Како од ове организације узимају само оно што им одговара, тако РТРС вечерас говори о томе како је БиХ на црној листи САД-а због овог проблема, иако је на истој црној листи и предсједник РС Милорад Додик.

Прочитан је и дио саопштења из Министарства иностраних послова које је током дана послано у јавност, али тек толико да се РТРС може надовезати на неке његове наводе и исте оповргнути. Да докаже да Црнадак и МИП нису у праву РТРС се вечерас потрудио па комбинацијом изјава самопрозваног експерта за тероризам Џевада Галијашевића и међународних званичника указивао на то како радикални ислам и регрутовање из БиХ за потребе ИСИЛ-а представаљају велику опасност и стављају БиХ у тежак положај.

Од босанских терористичких мрежа, преко исламских бораца који утичу на живот муслимана у БиХ, учешћа мухаџедина у рату, само су неки од наведених разлога зашто је БиХ на црној листи Стејт департмента и зашто би „поједини бх. политичари“ требали престати негирати овај проблем. Иако је сам министар Црнадак током дана одговорио на прозивке СНСД-овог Сташе Кошарца, за његове ставове на РТРС-у није било простора. Радник Жељезница РС Радомир Кнежевић ступио је у нови штрајк глађу. РТРС је наравно о новом протесту дао краку информацију, те се све свело на то да ће Кнежевић бити у штрајку док му се не испуни оно што је обећано.

Да му је Додик лично пред камерама дао обећање, РТРС то није споменуо. Посљедње минуте дневника биле су резервисане за поруке упућене поводом предстојећих васкршњих и ускршњих празника. Уз поруке упућене од стране патријарха Иринеја и бискупа Фрање Комарце, нашло се мјеста и за честитке званичника РС. Први је наравно предсједник Милорад Додик, затим премијерка Жељка Цвијановић.

По свему судећи, у хијерархији РТРС-а значајнији је директор секретаријата за вјере Драган Давидовић (раније директор РТРС-а) од предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића, па је током ишчитавања честитки Давидовић први споменут. Чиме се бави Секретаријат за вјере чији је директор сигурно добро плаћен, јавности је мало познато.

Управо због те блискости са владајућом структуром, личности које су за животе обичних грађана маргиналне, па и сам Давидовић, добијају предност у односу на оне који обнашају највише функције на нивоу БиХ.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС