http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-12-05-2017/
09.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 12.05.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Данас је обиљежено 25 година од оснивања Војске Републике Српске и 12 година од оснивања Трећег Република Српска пука.

РТРС доноси прилог са манифестације која је одржана у касарни Козара. Иако је Трећи РС пук постројио предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић за РТРС он је био у другом плану.

Централна личност је био предсједник РС Милорад Додик, а уз њега и премијерка РС Жељка Цвијановић. У њиховим изјавама поручено је да је Војска РС заслужна за слободу српског народа на овим просторима. Позивајући се на партриотизам Додик је  истакао да циљеви које је остваривала Војска РС нису били мали и да зато српски народ има двије државе – Србију и Републику Српску. У вријеме када из Додикове странке долазе стално позиви за испуњавање реформских услова и стабилизације БИХ на путу ка ЕУ, став да српски народ има двије државе поново ставља дистанцу између ентитета.

Отишао је Додик и даље па се од њега чуло да у БИХ једино функционише Република Српска.Управо онај ентитет који свакодневно потресају протести радника, а исплате буџетским корисицима зависе од повећања намета грађанима, у виду акциза. Да ли су се они који су били у првим редовима Војске РС надали да ће 25 година после у статусу демобилисаних бораца бити на маргинама друштва, тим питањем би се Додик , који очигледно има рјешење за све, требао да позабави. Премијерка је поручила да се Војска РС изборила да данас уживамо у слободи.

Та иста војска заслужна што и Додик и Цвијановићка данас уживају пуна права и имају повлаштени статус, док се учесници Војске РС и породице погинулих бораца боре за опстанак. Предсједвајући Предсједништва БИХ Младен Иванић изразио је захвалност за 220.000 људи који су без размишљања устали да бране огњишта и стварају Српску, а да посебну захвалост српски народ дугује онима који су живот уградили у темеље Српске – њих 23.184. За крај прилога поновљен је став Додика да је Република Српска симбол слободе српског народа и није уперена против било кога, а да је њен приоритет опстанак и слобода српског народа.

Како је народ у РС већ под ропством задужења, а скоро сваки дан се иде са новим кредитним захтјевима према међунароним финансијским институцијама тешко да можемо говорити о слободи. Такође истакнуто је да је Иванић подсјетио да неко ко представља српски народ у институцијама БиХ мора бити спреман да жестоко брани елементарно достојанство и идентитет српског народа на овим просторима.

Већ у другом прилогу српски представници који чине власт на нивоу БиХ представљени су као неко ко не зна да брани интересе РС, а нити да обавља функцију на коју је биран. Упозорено је на нефункционисање Савјета министара БиХ, као и непостојање парламентарне већине. Све то су поткријепиле изјаве Додика и Цвијановићке како је у БиХ једино функционална власт на нивоу РС и да не постоји могућност прељевање кризе.

Ставом да је БиХ брод који тоне, а да је РС самоодржива, јавност је са РТРС-а поново обмањена. Уколико је у РС тако функционална, због чега се скоро сваки дан организују протести обесправљених радника, а из опозиције долазе захтјеви за смјену Владе. Очигледно се је у очима РТРС Додик=Република Српска, па тако се заташкивањем и пребацивањем фокуса са стварних проблема владајућа структура се јавности покушава показати као једини заштитник српског народа.

Тако је Додик из чијих уста су се много пута могле чути увреде на рачун других људи у камере РТРС-а говорио о „недораслим и фрустрираним политичарима, онима који мрзе и не могу сагледати будућност, него се само осврћу иза себе да би заблокирали све”. Премијерка која често говори о реформским условима, вечерас је поновила да је РС давно испунила обавезе из Реформске агенде и више не може да буде колатерална штета сталних блокада са нивоа БиХ. Пад закона о акцизама који је код грађана оцијењен као успјех, за РТРС је доказ нефункционалности бх. инстутуција.

Као и свако вече, на мети је била посебно странка СДС за коју је ауторка прилога покушавала да докаже да је пуна унутарњих проблема, а да њени чланови који обављају важне фунције на нивоу БИХ имају разлличите ставове. Став из Савјета министара јесте да се већина формира од случаја до случаја, док је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао да влада тотално неповјерење, чија је кулминација на теми о Изборном закону. Како РТРС веома често у посљедње вријеме покушава да покаже да Делегација ЕУ у БиХ окреће леђа домаћим политичарима због неусвајања закона о акцизама, тако је и вечерас истакнуто да су су одређене финансијске институције већ посљедично смањиле пројекције раста за БиХ, а на шта је упозорио Ларс Гунар Вигемарк, специјални представник ЕУ у БиХ.

И док се у РС тражи смјена Владе, радници иду у штрајк у потрази за својим правима, РТРС прича о фијаску Сајета министара на европском путу, путу економског раста и владавине права, без да погледа у своје двориште. То и не чуди јер је већ одавно усвојено становиште да је оно што дође из владајуће структуре РС једно тачно, па јавни сервис грађана нема потребу да даље истражује. И вечерас се прва половина дневника сводила на изјаве Додика и Цвијановићке, па је свако понављао оно што га мучи. Цвијановићка је истицала да је неусвајање заикојна о акцизама лакрдија и показатеље неуспјеха оних који чине власт на нивоу БиХ, а истовремено су опозиција у РС, па њихов захтјев за смјену владе на чијем је челу оцијенила неозбиљним и неспроводивим.

Додика мучи да ли ће успјети план за продајају акција Љубије, па свако вече има да каже нешто поводом овог питања. У контексту најава да би Митал могао да  затражи арбитражу у случају продаје акција „Љубије“, Додик је истакао да ће у том случају исто урадити и РС. Од премијерке се чула чак и констација да Митал Српску држи у заробљеничкој позицији. Вечерас се путем РТРС покушало доказати да Митал уствари има скривене намјере и да би, уколико би преузео акције, Љубија отишла у пропаст.

Тако се вечерас говорило о писму упућеном Одбору за привреду Народне скупштине РС од стране Удружење грађана и дионичара у инвестиционим фондовима БиХ, а у коме се упозоравало на пословање Митала „под индигом“, као И на то докле сежу пипци браће из Индије за којим су расписане, чак и потјернице, а од којих један купио тузланску коксару, а други удио у љубијским рудницима. Како је све мање времена за прикупљање гласова, ваља искористити сваки тренутак да се докаже да је одлука Владе да се акције продају израелској компанији једина исправна. Из скупштинског одбора за привреду истакнуто је да све наводе за оба понуђача треба испитати.

Наредни прилог бавио се наводима да је Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало предмет против државних службеника Министарства саобраћаја и комуникација БиХ и професора машинских факултета у Сарајеву, Бањалуци и Мостару , а у вези са могућим малверзацијама у вези са преусмјеравањем уговорених послова на приватну фирму Аутомотиве центер д.о.о. Сарајево. И у наставку дневника се потенцирало да РС треба само да брине о својим интересима, а не о интересима БиХ, па тако и у контексту функционисања јавног РТВ система.

Премијерка је оцијенила да је у току фаза дезинтеграције Јавног РТВ система БиХ и да РС није  кривац за проблем у вези са Радио-телевизијом. Потраживања која БХРТ има од РТРС-а покушавају да се докажу као нешто сасвим нормално, па се поново емитовала изјава директора РТРС-а Драшка Милиновића од претходне вечери у којој је истакао да у врзином колу узајамних тужби и контратужби јавних емитера о питању новца од РТВ таксе и маркетинга, РТРС добро стоји, јер је од 2007. до 2010. пребацивала одређене новчане износе другим емитерима. РТРС има пуну подршку владајуће структуре, па се њен директор не брине за њену будућност. Не брину га вјероватно ни радници који заштиту своји права траже од народних посланика, па с тим у вези може комотно да каже да и ако је циљ да се све уруши, да ће РТРС и даље стајати на својим ногама. Нови студио плаћен државним парама очигледно није помогао да се избјегну проблеми, па се веома често деси да водитељи или порешно прочитају наводе, а вечерас се баш на крају прилога који се бавио питањем РТРС-а десило да се поклопе гласови новинара који су исчитавали исти прилог, вечерас и синоћ.

И у наставку дневника емитовани су дијелови прилога од претходне вечери, па се јавни сервис РС поново бавио писањем Американ спектејтора о новом потезу америчке администрације која шаље делегацију у контролу рада амбасадора САД-а на Балкану. Посебан фокус је стављен на америчку амбасадорку у БиХ, па је ово нови начин да се Додик преко РТРС-а обрачуна са Морин Кормак и њеном „површном политиком“ која је „уводећи санкције Додику односе у БиХ довела до усијања“.

Наставак дневника бавио се обиљежавањем Дана Светог Василија у његовом родном мјесту Мркоњићима код Требиња. Велики број вјерника из Херцеговине и ходочасника присуствовао је светој архијереској литургији у црки која носи светитељево име. Ово је и крсна слава Удружења ратних војних инвалида из општине Прњавор, а којој је присуствовала премијерка Цвијановић.

У Фочи је свечано отворена обновљена Царева џамија. Осим бројних вјерника свечаности у Фочи присуствовали су и реис Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

За крај истакнуто је да је церемонија отварања протекла без инцидената, иако је и сам начелник општине Фоча Радислав Машић, истакао да је на подручју ове општине беспотребно говорити о њиховој могућности.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС