http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-12-04-2017/
12.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 12.04.2017.

Водитељ: Младен Вуковић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дневник се у првим минутама емитовао, могло би се рећи из прес центра Владе РС. Све саме позитивне вијести, од инвеститора који је спреман да за велике паре купи Рудиник Љубију до обраћања новинарима министра финансија Тегелтије о позитивним економским кретањима у РС.

Влада РС је донијела одлуку да 65 одсто државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија, прода Израел Инвестмент групи као најбољем понуђачу. Израелска компанија понудила је 92 милиона КМ, док је понуда Арселор Митала износила 63,6 милиона КМ, а Влада је ову понуду са приједлогом за усвајање упутила Народној скупштини. Успротивио се као и раније лидер ДНС-а Марко Павић, који већ одвано води борбу за ову компанију са Додиком. Цјелокупна прича на РТРС-у свела се на то да ће израелска компанија уложити више средстава, повећати број запослених, и проширити експлоатацију руде.

Задовољна је Влада РС па због тога РТРС нема потребе да јавности приближи профил ове компаније, за коју је раније у медијима кружила прича да нема пара на рачуну те да је у блиским односима са Аријем Ливнеом у чијем је приватном власништву, по свему судећи, представништво РС у Израелу. Да ли је ова одлука Владе РС одговор на све чешће упите о раду овог представништва са којим Министарство вањских послова Израела већ двије године не контактира, а за које се из буџета РС издвајају велика новчана средства, све преко леђа грађана. Не би чудило да у наредном периоду са РТРС-а чујемо како су Ливне и његово „предузеће“ заслужни за довођење јаког инвестотора.

Павићево противљење на РТРС-у је остало маргинално, јер Павић у овом случају не игра по Додиковим и Цвијановићкиним правилима. На екрану су се смјењивали министри Ђоковић и Теглтија који су представљали скоро па савршену економску слику РС, у којој је Влада РС задовољна понудом за Љубију, наплатом јавних прихода у првом кварталу, грађани новом приликом за запошљавање, а буџетски корисници исплатом дуговања на рате.

Кад неће СДС, онда ће Сташа Кошарац да узме ствар у своје руке и покрене смјену Савјета министара. Тако је најавио да ће на наредној сједници Представничког дома упутити иницијативу за смјену садашњег сазива Савјета министара, па позвао СДС и НДП да му се придруже. Кошарац тврди да СНСД нема интерес да улази у Савјет министара, те да то ради за интересе РС, јер како је навео, кабинет Дениса Звиздића ради на јачању БиХ, а одузима надлежности РС. Контрадикторни ставови који из СНСД-а колају данима, од Додикове „сјајне приче“ након напрасног усвајања закона о акцизама и сету закона телефонском сједницом у Савјету министара, па затим гласовима СНСД-ових и СДА у Дому народа, када су показали да су коначно извојевали пут ка хитно потребним парама ММФ-а, до садашњег Кошарчевог када исти тај Савјет министара који је ишао у корист СНСД-а жели да смјени јер жели да одузме надлежности РС.

Ни вечерас на РТРС-у нису наведени разлози зашто су делегати СНСД-а гласали за пренос надлежности у банкарском сектору. У СНСД-у су убјеђени да ће их Савез за промјене подржати у инцијативи за смјену Савјета министара, а да је све иницирано вапајем СДС-ових министара да је телефонска сједница била илегална, па је РТРС цјелокупну ситуацију оцијенила као да СНСД помаже СДС-у. Поново су се инсинуирали сукоби унутар СДС-а, јер по РТРС-у министри из ове странке не говоре исто. Спорно је то што је Мектић рекао да је сједница била илегална, док Шаровић тврди да сједница није била илегална, већ да је проблематичан начин на који је сазвана и да због тога њени закључци нису прихваћени на данашњој сједници. У коначници закључак прилога РТРС-а се свео поново на поданички однос СДС-а према СДС, па је тако аутор прилога закључио да СДС сигурно неће гласати за смјену Савјета министара због СДА.

Након Кошарца, РТРС се у два наврата обрушио на Министарство иностраних послова БиХ на чијем је челу Игор Црнадак, из ПДП-а. Вјероватно је услиједила освета након његових писма премијерки РС Жељки Цвијановић, па је сада спорно све што је у надлежности овог министарства. Прво су га прозвали за опструкције у вези са исплатом клириншког дуга, заједно са Предсједништво БиХ, па се Душанка Мајкић, СНСД-овка и предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома Душанке Мајкић питала колико Приједлогу одлуке о ратификацији споразума о клириншком дугу треба да пропутује од МИП-а до Предсједништва БиХ инсинурирајући да институције које су надлежне за ово питање опструишу ратификацију како би у коначници оштетиле РС, којој су видно потребна ова средства за измирење текућих обавеза како би слика о скоро па савршеном економском стању била сачувана.

Током јучерашњег дана мјеста за обраћање Игора Црнатка у Европском парламенту није било, јер РТРС о раду министарстава на нивоу БИХ извјештава само онда када може да нападне оне који су на његовом челу, а прије свега министартва чији су челници уз Савеза за промјене. Црнадак и Мектић су по РТРС-у криви јер проблем радикалног ислама гурају под тепих, а по свему судећи да једини који схвата праву опасност од тероризма у БиХ јесте министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Кошарац, поново у главној улози коментарише Црнаткове изјаве да Ислам у БиХ никада није био неке жестоке нарави, те да је то благи ислам и увијек је такав био, као и да ислам и вјерске вође данас имају конструктиван приступ. За Кошарца овакви ставови представљају више чин полтронске политике према СДА- него одраз реалног стања. Јасно је да министар Црнадак жели да афирмише неке лажне вриједности у БиХ и да на темељу лажних политика Савеза за промјене каже да је у БиХ стање нормално.

Стање није нормално, присутан је радикални ислам и имамо значајан број људи из БиХ који одавде одлазе на страна ратишта – казао је Кошарац, који је у једном тренутку задубљен у настојање да докаже опасност од тероризма, рекао чак и да у БиХ имамо терористичке организације, али се у посљедњем тренутку угризао за језик. Мектић је даље крив јер је оповргао Лукачеве изјаве о наводним камповима за обуку терориста, па ће му се, по свему судећи, за ово на РТРС-у судити када год буде прилике или повода да се на РТРС-у поведе прича са циљем застрашивања јавности и величања улоге МУП-а РС и министра Лукача како јединих способних да препознају сву размјеру опасности од наводних џихадиста у БИХ.

У наставку дневника, РТРС се бавио ратним злочинима муџахедина и улози Алије Изетбеговића, ратног предсједника у њиховом довођењу у БиХ. Кратке вијести су биле о пријави  Полицијске управе против хрватског генерала Анте Готовине  који се терети за ратни злочин против цивилног становништва и човјечности, а који су почињени 1992. године на подручју Ливна, као и о сједници Високог судског и тужилачког вијећа на којој је Алена Курспахић именована за главну дисциплинску тужитељицу Канцеларије ВСТВ-а.

На помолу су и нови, најскупљи километри аутопута на аутопуту „9. Јануар“, од Маховљана до једног лакташког села за чије је асфалтирање задужен „Интеграл инжињеринг“.

И вечерас је дневник РТРС-а искориштен да министар здравља РС Драган Богданић укаже на, како је рекао, тенденциозне и злонамјерне оптужбе Градског одбора СДС-а Источно Сарајево, а све због тендера у вези са изградњом болнице у Касинодолу. И све то кроз прилог о експерименту Владе РС о преласку Домова здравља на трезорско пословање. Експериментална и контролна група домова здравља показаће да ли је Економска политика Владе РС направила добро рјешење како би контролисала проток новца од Фонда здравственог осигурања до осигураника.

Како бројни домови здравља грцају у проблемима, а дугови су им сваки дан све већи, тако ни директори здравствених установа нису одушевљени са трезорским начином пословања. Чула су се и негодовања начелника и градоначелника у којима су смјештени домови здравља који ће у наредних мјесец дана бити предмет експеримента. Све је очигледније да ће нуспојава бити, али у складу са Економском политиком као таквом јер долази из Владе РС, РТРС је цјелокупну ситуацију представио као нешто што ће донијети добро цјелокупном систему, па се брже боље окренуо ка одбрани Министарства здравља РС због болнице у Касиндолу.

Док се Фонд ПИО хвалио добрим односом са Хрватским заводом за пензијско осигурање и позивао све оне који су радили у Хрватској да информације о својим правима о пензионисању могу потражити у Фонду ПИО Републике Српске, који ће њихове захтјеве прослиједити у Хрватску, на РТРС-у су се игнорисала ускраћена права оних који су учествовали у стварању РС, дајући чак и животе својих најближих, као што је у случају Милана Мандића из Удружења породица несталих лица са Сарајевско-романијске регије коме је Фонд ПИО РС у неколико наврата смањивао пензију, а сада га приморава да због у наредна три мјесеца враћа износ који му је Фонд грешком исплаћивао.

О колегијалности према новинарима није било ни ријечи, иако су други медији из РС током дана извјештавали о рочишту на Суду БИХ у случају тужбе против новинара Елте ТВ. Ваљда је сувишно говорити о колегијалности, када на зид шутње наилазе и гласови самих радника РТРС-а о чијем писму о угроженим правима други медији извјештавају данима.

Као и претходно вече РТРС је игнорисао активности ПДП-а који је након захтјева министру Лукачу да отвори истрагу у вези са представништвом у Израелу, сада затражио од министра финансија РС Зорана Тегелтије да одговори колико је тачно новца исплаћено у 2015. и 2016. години, као и у 2017. закључно са данашњим даном на име рада Представништва РС-а у Израелу, те на чији су рачун исплаћене ове паре.

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС