http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-11-05-2017/
11.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 11.05.2017.

Водитељ: Јасмина Поповић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дан у РС поново су обиљежили протести радника. За РТРС то очигледно није ништа страшно, па у “бризи” за радничка права увијек нађу начин да оправдају оне које су раднике довели у тежак положај.

Прва вијест односила се на захтјев Одбора за привреду Народне скупштине РС да Влада РС повуче одлуку о продаји капитала Љубије са дневног реда. Из Владе је стигао одговор да за повлачењем одлуке нема потребе и да се посланици могу само изјаснити гласањем јер шта вриједи када је предсједник РС Милорад Додик рекао да је Љубија продана. Вјероватно се Додик поново изнервирао на новинарска питања, а уређивачка политика РТРС је ту да ускочи када треба прикрити ствари за које није добро да иду у јавност, па се, у односу на друге медија, од Додика чула изјаве да је рудник Љубија већ продан, а да РС покушава да за мањинске акције у руднику добије одређени износ који би требао да побољша ликвидност и помогне РС.

Дакле, све у користи РС, буџета и грађана, дало би се рећи уколико би само гледали РТРС. Одлука Одбора за привреду из Владе је окарактерисана као смишљена и координисана политизација цијелог случаја у којем сви имају своје интересе. Премијерка Жељка Цвијановић упорно тврди како је продаја сумњивој израелској компанији добар потез за привреду.

Протести радника Митала који су одржани током дана у Бањалуци на РТРС-у су оцијењени мирним, иако су радници најавили да је сљедећи потез блокада путева, што је опет на РТРС-у изостало. То што су се посланици опозиције придружили протестној шетњи радника Митала РТРС је споменуо само како би истакао да су радници након неколико тренутака од њих затражили да напусте колону, јер је ријеч о радничким протестима.

Из ДНС-а поново су апеловали на Владу да анализира приједлог одлуке. Сваки глас је пресудан, па самим тим не треба сумњати да ће владајућа структура већ наћи начин да придобије довољан број гласова. РТРС се заинтересовао како ће гласати Војин Митровић, који је прије извјесног периода напустио Клуб СНСД-а. Митровићев глас је упитан још од онда када су брујале информације да је Клуб напустио јер су обећања које му је владајућа структура дала изневјерена, што се поново на РТРС-у није могло чути.

Увијек када емитује изјаве које иду насупрот ставова Додика или Цвијановићке, РТРС се побрине да те ставове прикаже као нешто што није тачно, док се владајућа структура увијек приказује као неко ко спашава РС и њене грађане. Тако је апел упућен са протеста радника Митала да посланици још једном размисле прије гласања пропраћен Додиковом изјавом којом је убјеђивао јавност да ће се за пет година Митал повући и да ће без посла остати 1000 радника као социјални случајеви.

Додик и Цвијановићка су се поздравили са акцизама, па је сада једино остало да сву кривицу свале на нефункционалну власт на нивоу БиХ, насупрот ефикасној власти у РС. Хвалите ме моја уста кад већ нико други неће. Додик је поручио да БиХ нефункционише и да је СДС главни кривац што РС неће градити путеве и аутопутеве, као и онај према Бијељини. Да је приоритет изградња аутопута према Сплиту, као и тврдње да се путеви и аутопутеви могу градити и на друге начине, а не повећањем акциза на гориво на РТРС-у се прећуткује. И вечерас се о инцијативи опозиције за смјену Владе РС чуло сасвим мало.

Од Цвијановићке смо чули да овим потезом, они који су у опозицији у РС, а на власти у БиХ покушавају да скрену пажњу са распада власти на нивоу БиХ и унутарстраначких потреса. Ту је био и Сташа Кошарац да поново говори о истим циљевима Савеза за промјене и СДА, истичући да се они синхронизовано обрачунавају са РС. Иако су други медији пренијели у дужем трајању обраћање Младена Босића , замјеника Предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ у коме је говорио о непостојању парламентране већине, на РТРС-у његова изјава траје пет секунди. Друге теме којиима се Босић бавио а које су горући проблеми у РС, на РТРС-у нису добиле простор. За крај дневника остала је констатација да се бх. парламентарци умјесто реформама баве изборима 2018. Тако је заштита интереса грађана и недопуштање да им се рука завуче у џеп окарактерисана као прикупљање изборних поена.

Уочи дана Војске РС положени су вијенци и служен помен за више од 23 хиљаде погинулих војника. Иако је Војска дала највећи допринос очувању РС, а њени учесници су у тешком положају, не смета то владјућој структури да скоро сваки дан истиче своје заслуге за опстанак РС. Поводом Дана војске РС из БОРС-а је указано на тежак положај српских војника, али као што све може да причека, тако ће се њиховим положајем бавити након манифестације. Почаст погинулим војницима одали су Додик и Цвијановићка, као највиши званичници РС, па је Додик говорио о томе како Војска РС остаје у срцима “ових људи овдје као војска која је одбранила слободу и уградила темеље у РС”. Свакако да је Војска бранила РС у оним тренуцима за које Додика бије глас да је шверцовао нафту и цигарете. Данас, Додик на челу РС, а војници и породице и дјеца погинулих бораца на маргинама друштва.

Смјенивали су се тако Додик, Цвијановићка, Ненад Стевандић у захвалницама Војсци РС, а Стевандић је још једном позивао на јединство. Да су демобилисани борци и њихове породице у тешком положају упозорило је и Удружење „Ветерани Републике Српске“ које је затражило посебну сједницу Народне скупштине РС на којој би био разматран приједлог амандмана на Устав Републике којим би било дефинисано да борци одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и чланови њихових породица уживају посебну заштиту у складу са законом.

Иако раније нису спомињали негодовања радника Шумског газдинства Романија због посебног правилника које је директор Шума РС Ристо Марић усвојио, а којим се смањују примања запосленицима, данас РТРС није могао да игнорише њихове протесте. Ипак нашли су начин да оправдају Марићев потез под плаштом да се ради на усклађивању са законом о раду.

Тако ће запосленици са минималним платама од 300 до 400 КМ, по РТРС-у “скромним” сада имати умањене накнаде за топли оброк и превоз, па се намеће питање какав је то закон о раду који радницима са минималном платом, који раде на терену, а не сједе у канцеларијама скида и оно мало додатне мизерије.

Срамотно је и то што министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић није стао у одбрану радника, већ је штавише правдао доношење правилника од стране управе предузећа, док је директор Шума Ристо Марић све заокружио причом да је правилник урађен у складу са законом. Марић, Савановић, а и РТРС би требали да знају како је живјети у вишечланој породици са примањима од 350 марка, и да смањења надокнада која су за њих само усклађивање, за раднике услов за преживљавање. Како се удара по онима који највише раде, а најмање зарађују, тако је и у Жељезницима РС на ред дошло отпуштање. По ком основу је вишка 500 радника, нико не објашњава.

Тако ће се отпустити ОНИ КОЈИ РАДЕ, а сасвим сигурно они који су страначким линијама дошли у предузеће да раде у администрацији, биће заштићени. Како је кредитно задужење рецепт у РС за излазак из проблема, тако је и најављено ново задужење како би се реструктуирао дуг и ово кредитно задужење нема алтернативу.

Потписан је споразум између Желљезница РС и Жељница Србије, па би домаће по рецепту ових из Србије требале да смање број запослених. У пакету са отпуштањем радника и ресутуктуирањем иде и модернизација и нове инвестиције у развој жељезничке инфраструктуре. Све је извјесније да ће број незапослених у РС још порасти, а томе у прилог иде и чињеница да Конзум у БиХ, након краха Агрокора све више отпушта раднике.

На ред је дошла и пропала Фабрика шећера из Бијељине, у којој су захваљујћи сумњивој приватизацији највећу штету платили обесправљени радници. Из Владе РС сада најава да су за ову фирму заинтересовани Вијетнамци, па остаје да се види како ће се цијела прича завршити. Брифинг из Додиковог кабинета садржавао је информације о помоћи општинама у којима је СНСД на протеклим изборима освојио власт, овај пут Пале и Вишеград, па је чак упућена и честитка начелнику Вишеграда због пресељења општинске администрације у приватне просторије.

Из Пореске управе РС стигла је информација да ће до краја 2018. године све услуге Управе бити електронске, што ће олакшати рад запосленима. Тако док се кроз различите пројекте администрацији и превише олакшава посао, радницима који свој хљеб зарађују у тешким условима ускраћује се и оно минимално што имају. Када се говори о Реформској агенди свима су пуна уста о расту акциза, а ријетко ко спомене смањење администрације као једног од главних услова.

Директор РТРС-а Драшко Милиновић рекао је данас да сви показатељи указују да би у наредних мјесец до два могло да дође до краја система јавног емитовања у БиХ. Истакао да је да је већи степен наплате у РС, а то што РТРС има дуговања према БХРТ-у правда разлогом што је од 2007. до 2010. године РТРС пребацивала одређене новчане износе другим емитерима, а од који није имала поврат.

У Суду БиХ током дана исказима двојице свједока Тужилаштва БиХ настављено је суђење за предмет “Велики парк” Драгану Викићу, Јусуфу Пушини, Нермину Узуновић и Младену Човчићу. Породице страдалих су исказале наду да ће дочекати правду и да ће сазнати гдје су остаци њихових најмилијих.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС