http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-11-04-2017/
11.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 11.04.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Поново је тандем Додик-Цвијановић доминирао кроз центални дневник РТРС-а. С друге стране на рачун чланова Савеза за промјене који чине власт на нивоу БиХ изнесен је низ критика. Глас опозиције се чуо тек толико да владајућа стртуктура може да оплете по њима. На удару вечерас је био предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић који је окарактерисан као неко ко не ради за интересе РС и не може да заштити српски народ од намјера Бакира Изетбеговића.

На дневнику поново није било мјеста да се чује глас радника РТРС-а који су писали посланицима Народне скупштине РС да их заштите, нити за активности Игора Црнатка, министра иностраних послова БиХ који је поново писао премијерки РС у вези са представништвом РС у Израелу, као ни за позив ПДП-а министру унутрашњих послова РС Драгану Лукачу да отвори истрагу у вези са овим представништвом. Како је сарајевско Ослобођење објавило, из Кабинета премијерке Жељке Цвијановић свакодневно долази низ захтјева за уређивање информативног програма, па је сада оно што је јавности већ одавно јасно добило и своју писмену потврду од стране радника РТРС-а.

Дневник је почео агресивним Додиковим ставовима. Он је Савез за промјене позвао у бој за смјену Савјета министара. Како је истакао његова странка нема интересе за позиционирање у овој институцији али жели да заштити интересе РС. Помало чудно, с обзиром на то да од Додика и Цвијановићке на РТРС-у скоро сваки дан се могу чути напади на српске министре, па је очигледно да у овом сазиву Савјета министара СНСД-у сметају само министри Савеза за промјене, што је током дневника поново потврђено на примјеру министра Шаровића.

Додик је поново манипулисао јавношћу тако што је, оно што тврди СДС да је сједница Савјета министара била нелегална, искористио да позове ову странку да покрене смјену Савјет министара, а да ће његова странка подржати ову иницијативу. И док је играо на карту смјене Савјета министара, Додик је истовремено понављао да СДС неусвајањем сета закона о акцизама ради против интереса РС.

За разлику од прије двије вечери када се смијао у лице грађанима РС јер је имао сјајну вијест о усвајању закона о акцизама, данас видно нервозан Додик није могао да се контролише, па је од позива на заједничко рушење Савјета министара стигао и до пријетњи контрамитингом. Вјероватно му са приближавањем маја миришу протести, па жели да се унапријед припреми и заплаши опозицију у РС да не смију играти против његових правила. Цвијановићка је инсинуирала да се српски представници у бх. власти коцкају са аранжманом ММФ-а, и да није искључена ни могућност да ће се морати правити нова задужења по условима који су неповољнији од ММФ-ових. Сви наводи РТРС-а су ишли у корист аранжмана са ММФ-ом, уз наводе да би РС овим задужењем само профитирала, као и пољопривреда и здравство.

Додик је истакао да је Реформска агенда направљена на приједлог Младена Иванића, а да је СНСД прихватио након што су уважене надлежности ентитета, на шта се надовезала Цвијановићкина, по ко зна који пут поновљена прича, да РС испуњава све своје обавезе, а да институције на нивоу БиХ не функционишу. Оваквим тврдњама Додик и Цвијановићка инсинуирају да је управо Иванић одговоран за неиспуњавање обавеза из Реформске агенде.

Цвијановићка је устврдила да је и СДС тај који први потрчи да пред међународним званичницима похвали како је реформски оријентисан, а да на практичном терену нити знају нити хоће нешто да ураде. По Додиковим наводима и СДС је добро знао шта је саставни дио реформске агенде када је она потписана, али да се њихова политика промијенила и да раде све што је против РС и желе да изазову економски хаос.

Да ли Додик има неке само њему знане информације или се толико боји за своју позицију, па је сам споменуо индиције о наводном протесту опозиције, па је поручио да ће уколико дође до протеста и власт одржати протест у исто вријеме и на истом мјесту. За разлику од других медија који су приказали видно изнервираног Додика који је пријетио опозицији, на РТРС-у само парафразирана изјава.

Оптимистичан је РТРС па је тако изразио наду да ће сет закона добити сагласност чланова колегијума па да ће у вези са тим бити заказана хитна сједница на којој би се ови закони усвојили. Како су прије непуних мјесец дана Додик и Цвијановићка данима апеловали да је приједлог закона о осигурању депозита који је био на Савјету министара класичан пренос надлежности ентитета, сада када је Додик наредио да се гласа за њега нико га од владајућих структура и не спомиње.

У вези са тим Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ затражио је од предсједника Народне скупштине РС Недељка Чубриловића да се НСРС што прије изјасни о приједлогу закона о депозита у банкама. Информација о Босићевој иницијативи је била кратка и штура, уз навод водитељке да Босић сматра да се овим законом преноси надлежност са РС на ниво БИХ. Сада када Босић говори оно о чиме су Цвијановићка и Додик говорили прије мјесец дана РТРС о томе саопштава само кратко, иако је раније овај закон био повод за изношење низа оптужби на рачун српских министара у Савјету министара.

Чак два дана прије емитовања емисије „Печат“ РТРС даје есклузивитет гледаоцима да сазнају о чему је шеф делегације ЕУ у БиХ говорио. Наравно, чуо се само дио који се односи на усвајање закона о акцизама како би се поново српским представницима који су гласали против овог закона могао ставити на терет губитак скоро милијарду еура од међународних финансијских институција.

Стиче се утисак да је главна ставка реформске агенде пристанак власти на повећање акциза на гориво, иако је у агенди наведено да ће се власти обавезати на смањење администрације, а од акциза се спомињу акцизе на духан и алкохол. На овај начин задуживањем код међународних финансијских институција међународни заваничници добијају камате, а ентитетске владе покушавају да попуне буџете преко леђа грађана, па сваки потез који је противан њиховим настојањима наилази на оштре критике у узима се као нешто што је противно интересу БиХ и ентитета.

Информације о сједници Предсједништва БиХ свеле су се на кратак резиме водитељке о току сједнице у коме је истакнуто да Иванићев приједлог да се чланови Предсједништва обавежу да убудуће неће радити ванинституционално није добио већину. На то се надовезала оштра критика Сташе Кошарца из СНСД-а да је данашња сједница показала какву политику води Савез за промјене и да Пресједништвом БиХ моделира Бакир Изетбеговић, а да му Младен Иванић такво понашање омогућава, што за посљедицу има низ штетности по РС. По Кошарцу, Иванић је требао да од Изетбеговића затражи извињење грађанима Србије, БиХ, а посебно грађанима РС.

Иванићеве изјаве нису добиле простор на РТРС-у, иако су емитоване на другим медијима, у којима је истакао да је несагласност два члана Предсједништва потврда да се и у неким другим ситуацијама може посезати за ванинституицоналним дјеловањем и да ће то моћи да користи и српски члан Предсједништва.

И прилог ситуацији у Агрокору и састанку који је одржан између федералног премијера и кћерки-фирми ове компаније у БиХ поново се дотакао српских министара, овај пут министра Шаровића, који је по РТРС-у био зачуђен што није позван на овај састанак. Додик је истакао да ће заштити предузећа из РС и да се већ данима у оквиру највишег руководства РС покушавају да осмисле мјере којима ће се заштити интереси домаћих компанија, а скоро па исту ствар поновила је и Цвијановићка. О

д изјава које су током дана преплавиле портале у којима је Додик истакао да га није брига за опстанак хрватског Агрокора те да је „њихово спекулантско дјеловање на тржишту у региону довело до оваквог стања“ ни ријечи на РТРС-у.

Када су у питању буџетски корисници и исплата дуговања на рате прича све свела на сукобе у Синдикату РС на релацији Синдиката управе и предсједнице Синдиката Ранке Мишић. Синдикат управе Републике Српске данас је на сједници Републичког одбора донио закључак да предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић нема више повјерење да заступа интересе овог синдиката, јер је у протеклом периоду радила против интереса радника. На ове оптужбе Мишићка је истакла да предсједник Савеза синдиката ради искључиво у складу са статутом и да не жели да коментарише „политичку кохабитацију појединих синдиката“.

Незиоставна у прилогу је била и Цвијановићка која је опет говорила о модалитетима исплате дуговања буџетским корисницима, истичући да је приједлог њене Владе о исплати на рате коректан. Кратко је било и ревизији рада Министарства здравља РС.

Градски одбор СДС-а Источно Сарајево је у току дана истакао да је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила да је Министарство здравља и социјалне заштите Српске одговорно за обарање тендера за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву. А РТРС се нашао ту да одмах пренесе и став Министарства здравља да су овакви наводи СДС-а злонамјерни и тенденциозни.

Градња Руско-српског храма на подручју Бањалуке имала је за главну улогу поново Додика, а ангажовани су како домаћи тако и руски потенцијали. Град Бањалука који не може ни да отплати дуг Топлане преузеће на себе дио дажбина, а грађевинске радове ће да изведе компанија ГП „Крајина“ због које је обаран тендер за изградњу болнице у Касиндолу.

Имамо сјајну причу, како би рекао Додик, јер из прилога у прилог сагледава се сва размјера режимске власти. Цвијановићка је била главна улога обиљежавања 15 година Џендер центра РС, па се прича свела на њену изјаву о потеби равноправности полова и да Српска мора постати друштво једнаких шанси за све.

У другом дијелу дневника говорило се о предметима који се разматрају у Тужилаштву и Суду БиХ. Од предмета „Шеве“, преко суђења за злочине силовања, предмета Насер Орић, РТРС је завршио са суђењу за ратне злочине у коме је као један од свједока градоначелник Добоја Обрен Петровић, из СДС-а. Очигледно је свако рочиште на коме учествује Петровић повод за прилог РТРС-а, а вечерас се комплетна прича свела на то да се Петровић ничег не сјећа. Због чега је интерес јавног емитера да јавност ревносно обавјештава о овом предмету зна најбоље уредничка политика РТРС-а, а повод је да се претпоставити, да се створи простор за нападе на чланове опозиционих странака.

Како узимају само оно што им одговара, посјета сенатора САД-а Џона Мекејна свела се само на његову забринутост за селефијски покрет у БИХ. О састанку са члановима Предсједништва БИХ на РТРС-у није било ни ријеч.

За крај дневника, невјероватна прича. Да ли је могуће да за личну промоцију користе и дјеца чији живот овиси о новчаним средствима која очиглено у Фонду здравствене заштите РС постоје, али се одобравају тек када чланови СНСД-а затраже њихова издвајања и да ли је РТРС прилогом о томе како је начелник Прњавора Дарко Томаш, који је раније био директор Фонда здравственог осигурања, својим утицајем омогућио издавјање средстава за лијечење дјевојчице Габриеле Панић желио да гледаоци аплаудирају Томашу и поново стекну дојам да само чланови владајуће структуре могу да управљају свиме у РС, па тако и здрављем дјеце.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС