http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-11-03-2017/
11.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 11.03.2017.

Водитељ: Мишо Радаковић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

И вечерас је РТРС чинио све како би у очима јавности СДС показао као странку која ради против РС и њених грађана.

Нови приједлог за измјене закона о осигурању депозита који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а односи се на то да Агенција за осигурање депозита БиХ треба да нагледа квалитет банака у РС, оцијењен је као пренос надлежности. Услиједиле су бурне реакције, како од стране владајуће структуре, тако и Министарства финансија РС. РТРС кривца за пренос надлежности налази у СДС-у, односно у министрима из ове странке истичући да они не виде ништа спорно у преносу надлежности, те да овакву одлуку покушавају да оправдају стањем у банкарском систему.

С обзиром на то да су протеклих година у РС и сами грађани били оштећени услијед пропадања њихових депозита у Бобар банци, Банци Српске, а Агенција за банкарство РС није учинила ништа, већ су одговорна лица из ове институције и сама нашла под истрагом правосудних институција, јасно да досадашњи механизам није адекватно реаговао.

С друге стране, како су афере око пропадања банака биле у блиској вези са Додиком јасно је зашто РТРС жустро насрће на ову измјену. Да је његова коначна у РС Додик показује вечерас одговором да неће дозволити овакву одлуку, да Агенција за банкартсво треба да контролише банке и да никаквог преноса надлежности неће бити. Да је Агенција урадила било шта да заштити грађане у односу са банакама онда би овакав став и био оправдан. Грађанима остаје само да се надају да се неће поновити случајеви, попут Бобар и Банке Српске за чију пропаст још увијек нико није одговарао.

И вечерас се наставило о политичким превирањима у Сребреници, уз опаске да је СДС крив за распад српског јединства у Сребреници. Како је вечерас био дежурни коментатор Додик се појављује и у овом прилогу. Уз опаску да СДС својим поступцима жели да врати СДА у Сребреницу, Додик истиче да ће у овој локалној зајендици СНСД одржати већину са политичким партнерима који то буду жељели. Из сребреничког СНСД-а поручили су да све српске стране треба да буду уз начелника, док је став СДС-а да начелник не треба да се свртава на било чију страну већ да рјешава проблеме, те да је скупштинску кризу узрокавало лоше функционисање скупштинске власти.

Трећи прилог са Додиком у главној улози садржавао је његове коментаре о аранжаману са ММФ-ом и ситуацијом у Македонији. Ситуацију у Македонији оцијенио је закашњелом реакцијом тамошње власти која је митингом подршке власти тек након десет дана одговорила на протесте којима је почела дестабилизација државе. Упоран у својој намјери да СДС покаже као странку која ради против интереса РС, а СНСД као први браник њене стабилности, Додик је ситуацију у Македонији упоредио са прошлогодишњом ситуацијом када је истог дана одржан митинг и контрамитинг опозиције и власти у РС, алудирајући на то да би и РС ушла у кризу да СНСД са њим на челу није организовао контрамитинг исти дан.

Услиједио је покушај Обрада Кесића, шефа Представништва РС у Вашингтону да одбрани своју позицију и средства која му се одобравају, а од којих нема резултата. Штавише, Кесић је истакао да је сада право вријеме да се уложе сви напори како би се ангажовали лобисти јер је ово историјски моменат постављања новог свјетског поретка у чему САД има незаобилазну улогу. На оптужбе за злоупотребу средстава Кесић је одговорио да је сваки долар транспарентно утрошен и да нема простора за манипулацију, а да се највећа средства троше на плаћање стручњака који савјетују Владу по питању међународног права и Дејтона.

Да се ови стручњаци не плаћају извјесно је да се не би могла одбранити РС јер се милиони долара из буџета САД-а, појединих европских земаља као и медија које финансира Џорџ Сорош, а све под плаштом невладиних организација, троше како би се РС приказала у лошем свјетлу а њене институције директно уруше. Уз тврдњу да је новом предсједнику САД-а Доналду Трампу Балкан на периферији интересовања, а да је у фокусу изградња добрих односа са Русијом, Кесић истиче да у САД-у већ дуже времена постоји слика добрих односа које предсједник Додик има са Русијом.

На овај начин РТРС наставља са политиком доказивања добрих односа Додика и Путина, а колико ће ови односи значити у очима САД-а грађанима РС-а остаје да виде. Оптимистична премијерка Жељка Цвијановић изнијела је вечерас тврдњу у РС константно јача БДП и индустријске производње и да је буџет стабилан, те да је главни циљ Владе са њом на челу јачање РС, њене економије, политичких и институционалних капацитета.

Апсурдне су Цвијановићкине тврдње о стабилности буџета у седмици када се РС задужила за нових 20 милиона КМ аукцијом трезорских записа и када се у медијима све чешће чују тврдње о могућој реконструкцији Владе.

И вечерас дневник се бавио легитимношћу Сакиба Софтића, а на основу уговора између Софтића и Изетбеговића на основу којег му је обећана исплата 150.000 КМ за обављања правних послова и анализа, а у циљу отпочињања процеса ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије. И вечерас се РТРС бави утицајем СДА на бх. правосуђе, уз тврдњу да је очигледно да овај утицај опада због покретања истрага против тужилаца блиских овој странци, прије свега тужиоца Боже Михајловића.

Бављење политичким тема настављено је новим именовањима у СНСД-у на локалном нивоу у Добоју и Србцу. Иако је СДС у Источном Сарајеву упозорио на штетне посљедице преласка здравствених установа на трезорско пословање, РТРС је ову вијест емитовао у кратком трајану од 15-ак секунди, па се даје утисак да је јавност значајније обавијестити о промјенама у поставци СНСД-а, него о темама од важности за грађане за које остаје извјесно на који начин ће од априла функционисати ионако ослабљене здравствене институције.

Други дио дневника доноси приче о петом дану потраге за дјечаком Константином Савићем, као и причу о обиљежавању двадесете годишњице од егзодуса Срба који су након потписивања Дејтонског споразума напустили своје домове у Сарајеву и његовој околини. РТРС доноси и причу о страдању дјевојчица Милице Лаловић и Наташе Учур које су убијене хицима испаљеним из снајпера из дијела Сарајева под контролом Армије БиХ, на данашњи дан прије 22 године.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС