http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-10-05-2017/
09.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 10.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Прве минуте дневника бавиле су се дешавањима у Народној скупштини РС, извјештајем о раду МУП-а РС, продајом Љубије и дешавањима у СДС- након напуштања посланичког клуба од стране Симуне Жакуле.

Била је то још једна прилика да се истакне како МУП ефикасно обавља своје задатке, али и провуче најава нових буџетских улагања у овај ресор. Такође случај Симуна Жакула повукао је бројна питања, међу којима је свакако оно да ли њено напуштање посланичког клуба има везе са гласовима за продају Љубије. За РТРС ово питање и није толико битно, колико оно како ће СДС носити са осипањем посланика у овом мандату.

Како се у посљедњем периоду са РТРС-а највише говори о борби против тероризма, тако је и овај пут извјештај о раду МУП-а протекао у похвалама овог ресора, јер је на листи приоритета МУП-а свакако борба против тероризма. Привредни криминал и корупција су за РТРС очигледно маргинална ствар, иако су управо због ових проблема радници широм РС доведени на просјачки штап, па је штрајк у посљедње вријеме постао једина нада у борби за радничка права. Од критика на извјештај МУП-а чуле су се само оне из коалиције Домовина да у редовима Полиције РС нема довољно Бошњака, а да су посланици опозиције упозорили на слабу ефикасност када је ријеч о привредном криминалу.

На критике опозиције, из посланичких клупа СНСД-а чуло се да МУП обавља свој посао, али да је проблем на правосуђу. И тако се све врти у круг, док радници Алумине, Жељезница, дрвопрерађивачи и бројни други радници испаштају. Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине РС је био ту да похвали рад МУП-а јер је стопа криминалитета у РС мања у односу на Федерацију.

Министар Лукач је истакао да су потребна нова улагања у многе објекте Полиције у РС, као и да се интензивно ради на покривености општина и градова видео надзором, а све због безбједности грађана. Свакако да су поново на реду нова издвајања из, већ осиромашеног буџета, али и врло вјероватно нова запошљавања страначких структура.

О продаји акција Љубије расправа се по наводима РТРС-а водила на ходницима Скупштине. Продаја акција Љубије ће на ред доћи тек сљедеће седмице, а до тада има довољно времена да се пребројавају евентуални гласови за продају израелској компанији. Истакла је то и опозиција, да је у питању куповина времена како би се обезбиједио довољан број гласова. Вукота Говедарица, лидер СДС-а је истакао да у овом тренутку СНСД и СП немају довољан број гласова, а да ће остати пет дана како би неко од посланика продао свој образ. За Говедарицу је “наводна” куповина посланика главни аргумент за смјену Владе РС, па је најавио да ће са лидерима опозиције у понедјељак поднијети иницијативу у НСРС. И лидер НДП-а Драган Чавић истиче се купује вријеме, али и посланици, па је адекватно описао Народну скупштину РС као пијацу- требаш нешто да изгласаш и купиш четири, пет посланика.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић изјавио је да се његова странка не бави куповином народних посланика, нити да он има информацију да неко то ради, да његова странка има дисциплину, те да ће свих 29 посланика Клуба гласати за продају капитала Љубије. Како су на другим медијима забиљежене изјаве Драга Калабића из Клуба посланика СНСД-а да ће коначну одлуку донијети након скупштинске расправе, Вишковић очигледно говори само оно што одговара СНСД-у.

И вечерас се са РТРС-а чуло да коалција са ДНС-ом неће бити угрожена, али то је упитно јер је и сама шефица Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић истакла да ће уколико се изгласа продаја Љубије странка на својим органима разматрати новонастале односе, па да једна одлука не би требало да утиче на међукоалиционе односе. Уколико погледамо у раније изјаве, увијек је био чврст став да продаја неће утицати на коалицију, али данашње Стевановићкино “не би требало”, па и порука да би о коалицији требало да брину сва три коалициона партнера је сасвим сигурно значајна порука СНСД-у, али и Додику и Цвијановићки. Спекулише се и о преговарању за гласове посланика Коалиције Домовина, а Рамиз Салкић је истакао да није реално да ће њихови посланици подржати било какву одлуку Владе РС, посебно продаје Љубије.

РТРС се треће вече бави напуштањем Клуба посланика СДС-а Симуне Жакуле, која је искључена из странке. Док је Говедарица тврдио да је Жакула купљења, она је поручила да јој је СДС окренуо леђа. Жакулино напуштање Клуба посланика СДС-а је свакако тема коју РТРС користи како би говорио о пропасти СДС-а. То што ју је Говедарица искључио из странке РТРС је оцијенио као пријетњу свима који гласају супротно ставовима Клуба. Иако сви добро знамо ко је прозиван у афери “Папак” и ко се бави куповином посланика, РТРС никада није довео у питање актере ових афера. Оно што је апсурд у ситуацији када ова медијска кућа пружа неупитну подршку владајућој структури јесте то што постављају питање “колико кошта глас СДС-овог посланика и да ли је странка која је основала Српску највећи маркет за куповину гласова”. Јер ко ће куповати посланике опозиције ако не владајућа коалиција.

РТРС би заиста морао да поради на садржају који пласира, јер би његов основни задатак требао да буде истинито и објективно информисање јавности, а не стални напади на опозицију, од који су неки, као вечерашњи безуспјешни. Када је у питању Жакула, специфично је то што РТРС очигледно држи њену страну, па је сада јасно да ће Жакулини будући гласови ићи у корист владајуће коалиције.

Тако се вечерас чуло да су проблеми породице Жакула у односу са СДС-ом кренули још прије годину дана, али су кулминирали баш пар дана пред гласање о продаји Љубије. И то је све чиста коинциденција. Да ли је коинциденција, видјећемо сљедеће седмице.

Порука РТРС-а за крај извјештавања Говедарици је била да се почне бавити лошом страначком статистиком, умјесто што се бави Љубијом. Веома јасно како владајући режим шаље поруке опозицији, а све преко јавног сервиса. Прихватање негативног мишљења Комисије за финансије и буџет која није прихватила принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ од стране Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за РТРС је нови пораз реформама. РТРС се ријетко када запитао какав ће то бити пораз за буџете гађана, али су увијек ту када се због неусвајања повећања акциза Савезу за промјене, а посебно СДС-у треба приписати поданичка улога СДА.

Ту несумњиво предњаче емитовањем изјава Сташе Кошарца, који из вечери у вечер безуспјешно покушава да докаже повезаност СДС-а и СДА. Посланици СНСД су током данашњег засједања напустили Представнички дом, након што је поново одбијен њихов приједлог да у дневни ред буде уврштена Одлука о разрјешењу предсједавајућег Шефика Џаферовића из СДА. Присуствовали су гласању о акцизама, али се нису изјашњавали, јер како каже Кошарац, “о судбини овог закона треба да одлучује власт, а не опозиција”.

Из СДС-а су поручуили да је прича о сету закона о акцизама окончана данашњом сједницом, а РТРС је пренио изјаву предсједавајуће клуба ове странке Александра Пандуревић која је СНСД оптужила за пренос надлежности у банкарском сектору. Изјава је пренесена како би се створио утисак да СДС омбањује јавност јер СНСД током сједнице гласао против Приједлога закона о осигурању депозита у банкама БиХ, те да би се од Кошарца чуле нове критике на рачун издаје СДС-а којем је по његовим ријечима “пречи ифтар код Бакира, него састанак у Бањалуци”.

Прилог је наставио бављењем СДА чија су три посланика у Представничком дому, Салко Соколовић, Садик Ахметовић и Сенад Шепић, формирали Независни клуб и поручили да Савјет министара треба да поднесе оставку. Како се из кухиње СНСД-а чула иницијатива за смјену Савјета министара поново је јасно чији политички ставови корелирају. Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић након данашње сједнице Предсједништва БиХ изјавио је да ће у наредном периоду бити извршене измјене Изборног закона, и да за то његова странка има и резервне планове.

Сљедећа вијест односила се на изјаву хрватског члана Предсједништва БиХ Драган Човић који очекује да ће доћи до измјена Изборног закона у БиХ како бошњачки народ не би бирао представнике хрватском народу. Човић је истакао да вјерује да ће Уставни суд утврдити да није било повреде виталног националног интереса у приједлогу измјена Изборног закона. Услиједио је нови обрачун са амбасадорком САД-а у БиХ Морин Кормак за коју је РТРС навео да је под истрагом Делегације америчког Конгреса.

Наводи РТРС-а се базирају на писању Американ спектејтора, а прича се вртила и око Додика. Како је Додик посљедним потезом у Доњој Градини показао какав став има према Кормаковој, не чуди подршка РТРС-а јер је циљ оцрнити амбасадорку која је како наводе “натјерала Министарство Финансија да уведе Додику санкције”. Тако су се чуле тврдње да је Кормакова међу амбасадорима који су успјели да подстакну етничке тензије промовишући своје политичке фаворите заостале из прошлости, одбијајући функционере који осјећају да знају оно што је најбоље за њихову земљу. Додик је током дана разговарао са амбасадором Исламске Републике Иран у БиХ Махмудом Хајдаријем, при чему је изражен заједнички интерес за међусобну сарадњу у области енергетике, рударства, пољопривреде, културе и туризма, те у осталим областима у којима Република Српска и Иран покажу интерес за сарадњу.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и предсједник парламента регије Фурланије -Јулијске Крајине Франко Јакопо договорили су на састанку у Трсту да делагација тог парламента дође у посјету Народној скупштини, како би се упознали са радом Народне скупштине, уставном позицијом РС и укупним политичким односима у БиХ. Привредна делегција Уједињених емирата била је у посјети Привредној комори РС при чему је двадесетак домаћих компанија имало прилику за остваривање нове привредне сарадње.

Након прилога о тржишту кредита и све чешћим креднитим понудама за становништво услиједио је прилог о наставку суђења предсједнику Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милану Мандићу и новинарима Телевизије Елта, оптуженим за изазивање националне, расне и вјерске мржње, а по тужби бошњачких удуржења из Сребренице.

У завршним ријечима одбрана Мандића и новинара Елте је истакла да ће доказати да су жртве у рату супростављених страна захваљујући Тужилаштву БиХ и у судници беспотребно супростављене. Поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пешадијског Република Српска пука организован је „Дан отворених врата“ за ученике и студенте са подручја Бањалуке у бањалучкој касарни „Козара“. Промоција монографије „Радио талас дуг 50 година“, аутора Богдана Ристића, дугогодишњег уредника Радија Републике Српске одржана је вечерас у Вијећници Културног центра Бански двор у Бањалуци. Била је то прилика да се још једном РТРС похвали добрим радом и истакне да је и сам предсједник одликовао Радио РС орденом Његоша првог реда.

Како се јавни сервис односи према грађанима РС јасно је гледаоцима и слушаоцима, јер свако вече показује да је од објективности и тачности инфромација, посебно оних које се односе на политику, веома далеко.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС