http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-10-04-2017/
10.04.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 10.04.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Јасенко Тодоривић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

РТРС је и вечерас дао безрезервну подршку ставовима предсједника РС Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић.

Кроз прилоге у којима су се спомињали српски представници у власти на нивоу БиХ, РТРС је настојао да јавности поново укаже на то да министри и странке из Савеза за промјене раде против интереса Републике Српске. Као и увијек, Додик је представљен као заштитник њених интереса, а све што он или Цвијановићка кажу узима се као једино тачно.

Као и увијек, РТРС је информације о стању у РС пласирао на начин да се помисли да је у овом ентитету све у савршеном реду. Међутим да право стање ствари није тако свједочи чињеница да свакодневно са других медија стижу упозорења о све тежем економском стању и све чешћим протестима радника који су ускраћени за основна права.

Колико је владајућа структура РС загризла у уредничку политику јавног емитера грађана РС свједочи и чињеница да не стају чак ни иза својих радника који су доведени у такав положај да су заштиту морали потражити од посланика Народне скупштине РС којима су се обратили писменим путем.

Иако је ово писмо у цјелости освануло на бројним порталима, међу којима су rtvbn.com, istinito.com, faktor.ba, buka.com…, о овоме није било ни ријечи на РТРС-у, што најбоље показује да је цензура свега онога што не одговара владајућој структури и слици савршеног стања у РС узела маха.

Прва у низу прича у којој су нападнути српски министри у Савјету министара и лидер СДС-а односила се на питање сета закона о акцизама. С обзиром на то да је главни циљ Додика да СДС представи као поданичку странку Бакиру Изетбеговићу и СДА, а српске министре као неспособне да се боре за интересе српског народа, не чуди што се на сваку изјаву која долази из СДС-а или ПДП-а нађе неко ко ће да оповргне наводе представника ових странака. У првом случају на тврдње СДС-а да је телефонска сједница Савјета министара на којој је усвојен сет закона била нелегална и да њихове министре нико није консултовао, РТРС се потрдио да докаже да су ове тврдње нетачне и да су српски министри из Савеза за промјене били добро упућени у одржавање сједнице. Говедарица је истакао да на сједници Савјета министара, у сриједу, српски министри неће прихватити закључке телефонске сједнице, јер сједница није сазвана у складу са процедурама, а РТРС је на то надовезао експресан одговор генералног секретаријата и кабинета предсједвајућег Савјета министара да су сви министри из РС на вријеме били упознати са дневним редом сједнице. РТРС иде чак и даље па поново покушава да инсинуира унутарстраначка подметања у СДС-у па истиче да су тврдњама о појављивању сета закона на Дому народа у незавидан положај ставили свог члана Огњена Тадића који је као члан Колегија одлучивао о дневном реду. Изаву од Тадића нису покушали да добију, али су емитовали изјаву ДНС-овог делегата Драгутина Родића који је на инсинуације новинара РТРС-а казао да на жели да се мијеша у било какве спекулације. Како није потврдио оно што се на РТРС-у мора чути изјава је на пола ријечи прекинута.

Иако су не тако давно оптуживали српске министре да су измјенама и допунама закона о осигурању депозита БиХ омогућили пренос надлежности РС, сада када су у жељи за парама ММФ-а СНСД-овци гласали за овај закон, он више није проблем и за Додика је прихватљив. РТРС и Срна у тандему и вечерас су били ту да пренесу став главног и одговорног уредника, па су се поново чуле салве оптужби на рачун СДС-а. На Додиково смијање у лице народу, одговорио је Вукота Говедарица, али се његова изјава о Додику на РТРС-у није могла чути, као ни детаљи писма Игора Црнатка. Чули су се само одговори Додика и Цвијановићке. Тако је Додик поново говорио о пакту СДС-а и Бакира Изетбеговића, иако је свима већ јасно да је Додик након мостарског састанка са Изетбеговићем промијенио политку своје странке. Сада по принципу напад је најбоља одбрана покушава да јавности поново укаже на СДС-ову поданичку политику. А да још увијек није преболио то што је Савез за промјене ушао у власт на нивоу БиХ, а његова странка испала, свједочи и његова изјава да је Вукотину странку и Савез за пормјене у власт бирао Бакир Изетбеговић. Штавише за Додика су Вукотине изјаве јефтина демагогија и неистина па је по њему то јасно и грађанима. Додику би добра порука могла бити да у РС има и грађана који не гледају само РТРС, који годинама покушава да се наметне као најгледанија телевизија у РС, и да грађани нису само пуки посматрачи цјелокупне ситуације, те да ће и његовој бахатости, обмањивању јавности и смијању у лице грађанима некада доћи крај. Порука Додика Говедарици пренесена је у цјелости на РТРС-у, а у њој он истиче да је СДС у коалицији са Бакиром Изетбеговићем и да СДС договара политике на нивоу БиХ управо са СДА, као и да умјесто тражења криваца у СНСД-у, пита неформалног шефа СДС-а Мирка Шаровића како је могуће да се без његове сагласности на дневном реду Савјета министара појави иједно питање. Упитно је ко и како договара политике са Бакиром и СДА, јер су једино ове двије странке декларативно за усвајање сета закона и једино се њима жури за новац ММФ-а како би обезбиједили ликвидност буџета ентитета којима предсједавају њихови чланови, Новалић из СДА и Цвијановићка из СНСД-а, а који су прије упућивања на Савјет министара експресним договором у Бањалуци усагласили закон о повећању акциза. Додик је истакао и то да оспоравање закона о акцизама, које данима проводи Савез за промјене, није ништа друго него штетна дјелатност према Републици Српској, а све у борби за власт у Српској. Своје залагање за удар на кућни буџет грађана скупљим горивом поново је правдао побољшањем ситуације у изградњи путева, аутопутева, здравства и пољопривреде. Ваљда ће ти бољи путеви и аутопутеви, чији ће километри ко зна колико коштати послужити владајућој структури да се возика у скупоцјеним аутомобилима, горивом на рачун државе, и да се неће морати посезати за скупим хеликоптерима.

Причу око представништва РС у Израелу за које Влада РС сваке године издваја велика новчана средства РТРС је претходних дана заобилазио. Сада када је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак одлучио да прекине шутњу владајуће структуре РС о овом питању те премијерки Цвијановић послао писмо у коме је упозорио на негативне реакције које се односе на представништво РС у Изралеу, РТРС се позабавио овим питањем, али тек у толикој мјери да су се исчитавали дијелови премијеркиног писма и то баш они у којима је Црнатку поново поручила да се не мјеша гдје му није мјесто. Детаљима Црнатковог писма нити узроцима због којих га је упутио премијерки РТРС се није бавио. За овог јавног емитера оно што кажу Додик и Цвијановићка је тачно без даљње потребе за провјером, па је тако и угашено представништво у Изарелу које је преоријентисано у приватно власништво Арије Ливнеа добило своје оправдање. Премијерка је са жаљењем констатовала да је овај Црнатков поступак мотивисан жељом за политичким обрачуном, те у писму изнијела низ оптужби на Црнатков рачун, извјегавајући да јавности објасни шта се дешава са спорним представништвом и за кога се сваке године издвајају силни новци и ко то лобира по Израелу, те какве користи РС има од тога. Црнатка је оптужила и за прикупљање јефтиних политичких поена, а њега као и представнике Савеза за промјене да све своде на лично-политички рат. Дакле, по премијерки сваки глас који дође од стране неистомишљеника, а који упозарава на било какве проблеме у РС као такав доживљава се као лично-политички рат и као нешто што иде против интереса РС. Наравно да када се загребе испод површине испливавају све размјере окориштавања владајуће структуре од РС и њене грађане, па се нешто што је државно а пређе у приватну својину правда законским рјешењима неке друге земље. Уз штуро објашњење како је регистровано представништво у Израелу и поруку Црнатку да на гура нос гдје му није мјесто, Цвијановићка се још позвала на инструисане резултате истраживања којима нас РТРС данима засипа, а према којима опозицоне странке у РС међу којима је и Црнаткова губе подршку ставовништва јер не спороводе политику која одговара Додику и СНСД-у. Како је дуже писмо било у питању, РТРС је обавијестио јавност да се комплатно писмо премијерке може прочитати на порталу РТРС-а. За разлику од Цвијановићкиног за детаље Црнатковог писма, као и писмо огорчених радника ове медијске куће није било мјеста.

Из приватне својине Ливнеа, РТРС нас води ка представништву Обрада Кесића. Прича РТРС-а се свела на све извјесније санкција Милораду Додику, као и инсинуације да амбасадорка САД-а у БиХ Маурен Кормак нема подршку нове Трампове администрације. Кесићева прича о томе како се и сам нашао у проблему, те да американцима блиским Додику пријете санкције, могла се видјети на другим медијима, док се на РТРС-у није могла чути. Дакле поново је режим показао своје зубе, па су грађанима јавног сервиса пласиране половичне информације о раду представништва за које се издваја новац грађана, а који би требао да лобира и доноси корист за РС. Упитно је како неко ко је надомак САД-ове црне листе може остварити било какву корист за Републику којом столује први на црној листи. Нада у Трампову подршку у владајућим структурама РС очигледно не јењава, па се и сама премијерка данас у писму Црнатку позивала на то да су битни јер је предсједнику и њој стигао позив за Трампову инаугурацију.

Сектор пољопривреде је добио оно што му припада, па би сада пољопривредници требали да аплаудирају Влади РС и ресорном министарству. „Плави дизел“ о коме се води прича један дужи период стигао је на пумпе, па су пољопривредници похитали да преузму оно што им је Влада обећала, јер вјероватно немају повјерење да регресирано гориво дотећи за све, упркос изјавама из Владе да је обезбјеђено 5,5 милиона КМ, а да ће се, уколико буде потребе, обезбиједити и додатна средства. Договор представника Владе РС и синдиката буџетских корисника о начину измирења дуга из претходних година пропратила је кратка информација из Владе РС, па се намеће закључак да нема ништа спорно у томе, што се радницима за њихове накнаде дугује још из 2011. године. Дуговања ће добити на рате, јер је очигледно да ће се средства обезбјеђивати у ходу, али за РТРС је потез Владе која се смиловала да радницима да оно што су зарадили довољан да све протекне у духу хвале и доброг односа Владе РС према свим буџетским корисницима. РТРС је емитовао и прилог о договору синдиката и Управе Жељезница РС, а прилог се свео на питање систематизације и отпуштања радника. Систематизација је направљена тако да они који су страначким путем дошли на радна мјеста задрже, а план је да се отпусте они који на својим леђима носе сав терет и без којих је немогуће да се одвија процес рада. Вјеровати је да су систематизацију направили управо они који су страначким путем и дошли на мјесто да одлучују о судбини, а који имају добру позадину и не боје се за своја радна мјеста.

Посјета словеначког премијера Мира Церара БиХ пропраћена је његовом изјавом у којој је истакнута подршка Словеније БиХ, а у фокусу је било питање исплате старе девизне штедње. Дневник је наставио у духу добре сарадње БИХ и Србије, кроз инфраструктурне пројекте. Први у низу је био моста на Дрини између Љубовије и Братунца чија би изградња требала бити завршена до краја маја, а најваљена је и реконструкција комплетног пута Дрињача-Братунац и Братунац Скелани. Средства која за ове радове треба да обезбиједи РС ићи ће из кредитних средстава, па ће предузеће Путеви РС, у коме је била извјесна смјена ДНС-овог кадра Ненада Нешића због негативног пословања, поново добити посао, а цијену кредитног задужења платиће грађани. Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић присуствовала је данас почетку градње вртића у Сребреници, која се финансира донацијом Србије. Михајловић је поручила да су дјеца најважнији ресурс Сребренице, а најавила је подршку и бројних других пројеката у овој локалној заједници. Помоћ Сребреници стигла је и од УНДП-а као и помоћ за опрему за узбуњивање и комуникацију у Челинцу, а којим се реализује пројекат чији је циљ прилагођавање ризицима од поплава. Синоћ о приједорском, вечерас о СДС-у у Берковићима. Тако вечерас РТРС доноси детаљан прилог о наводном сукобу СДС-а у овој локалној заједници, па се чини да је важније да грађани широм РС буду информисани о унутарстраначким сукобима, него о томе шта им односи паре из џепа, као у случају представништва у Изарелу. Наравно да је важније, јер по извјештају РТРС-а у Берковићима се СНСД-у се пружила могућност да добије оно што није на претходним локалним изборима, све је извјеснији распада Клуб одборника СДС-а, док начелник Ненад Абрамовић губи подршку. Отворене су и могућности за нове прелетаче, па РТРС спекулише о томе како би неки чланови СДС-а из ове локалне заједнице могли прећи у СНСД. Да је ситуација у РС онаква каквом је свакодневно описују у владајућој структури, ваљда би грађани РС остајали овдје, а не би трбухом за крухом одлазили у Њемачку.

Када је ријеч о представницима Републике Српске у институцијама БиХ, о њиховим редовним активностима, осим стављања у контекст премијеркиног и предсједниковог напада, није било ни ријечи.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС