http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-10-03-2017/
10.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 10.03.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоривић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Ударна вијест вечерашњег дневника је била да је премијерка РС Жељка Цвијановић дала изјаву у Тужилаштву БИХ у оквиру истраге о одржавању референдума о Дану РС. Цвијановића је истрагу оцијенила као резултат похода Бакира Изетбеговића на РС и њене институције.

Како је референдум искориштен у изборне сврхе и био само средство за постизање изборне побједе СНСД-а иронично звучи Цвијановићкина изјава да је референдум био демократично право грађана РС и да никоме неће дозволити да то право омаловажава и прља. Цвијановић је упозорила на сталне ратно-политичке походе Бакира Изетбеговића на РС, дубоке проблеме унутар БиХ који су своју кулминацију доживјели захтјевом за ревизију пресуде против Србије.

За Цвијановићку истрага око референдума је само доказ да је бх. правосуђе по притиском политике Бакира Изетбеговића. Други прилог се бави кривичном одговорношћу Сакиба Софтића чија је ревизија тужбе након одлуке суда у Хагу пала у воду. Већ је јасно да ће Софтић морати да одговара јер је и само Тужилаштво БИХ против њега најавило истрагу због посљедњих активности које је водио у име БиХ.

Услиједио је низ изјава представника владајуће структуре у РС, Додика, Стевандића, у којима је истакнуто да Софтић мора одговарати због лажног представљања, као и да ће Бакир Изетбеговић чекати нову шансу за изазивање хаоса. Додик је казао да се на одбијеници Међународног суда правде не смије стати јер су институције БиХ злоупотребљене.

Јасна је била порука премијера Србије Александра Вучића да одбијеницу за ревизију пресуде не види као побједу, већ да ће побједа бити када Срби и Бошњаци буду разумјели да треба гледати у будућност, а не тугу друге стране посматрати као свој успјех. Из Вучићеве изјаве би могле и власти из РС понешто да науче, а не да се стално обрушавају на странке из опозиције.

И вечерас РТРС и Додик су истрајавали у својим напорима да грађанима РС укажу на поданичку улогу СДС-а политици СДА и Изетбеговића. Током исчитавања интервјуа који је дао за агенцију Срна чуле су се добро познате флоскуле о томе да СДС чува своје фотеље у заједничким институцијама, не брани интересе РС-а а Изетбеговићеву одговорност релативизује и умањује како би обезбиједио „алиби за повратак у Сарајево“. „Умјесто озбиљног одговора на Изетбеговићево напуштање институција и доношења одлука по сарајевским ћошковима, а не у заједничким институцијама, СДС се одлучио за политички комформизам који значи ‘Српску дамо, фотеље не дамо“, казао је Додик.

С обзиром на то да СДС никада није напустио заједничке институције, нејасно је о каквом алибију за повратак у Сарајево Додик може да говори.

С друге стране док су СДС и Савез за промјене својим учешћем у институцијама чували позицију РС загарантовану Дејтоном, СНСД-ови посланици су свој нерад правдали вербалним насртајима на оне који су обављали своје функције. Уз напомену да годинама показује да му је Српска на првом мјесту, Додик иде даље истичући да су чланови СДС-а највјерније слуге Изетбеговића, спремни да слуђују народ у Републици Српској како то све раде због његовог интереса, те да Савез за промјене, на челу са СДС-ом, није показао како се бране интереси Српске, него су показали „како се бране плате, дневнице, привилегије, а све кријући се иза националних интереса“. С обиром на то да чланови СНСД-а нису одбили ни плате а ни привилегије, а позицију РС бране изјавама за РТРС из ћошкова Парламента БиХ, кабинета, ходника и ресторана инстутуција, питање је ко настоји сталним подгријавањем тензија да слуди народ који је ионако већ одавно слуђен сталним бомбардовањем изјава Додика, Цвијановићке, Кошарца, Стевандића.

Додик је још поручио да је доказ за то колико је Говедарица политички неписмен и „његова теза како ће долазак премијера Србије Александра Вучића у БиХ бити моменат када ће криза бити побијеђена. Премијер Србије није ништа учинио да би ова криза настала у БиХ, те не може бити одговоран ни за њено рјешавање. Премијер Вучић је добродошао свуда и увијек, само СДС не треба да се заноси мишљу да ће премијер Србије да се мијеша у унутрашње проблеме БиХ“, истакао је Додик. Над поруком коју је послао Говедарици Додик би и сам могао да се замисли јер је само прије пар дана трчао у Русију по подршку очувању мира и стабилности.

Конференција за медије лидера СДС-а Вукоте Говедарице за РТРС и СНСД је покушај да СДС рехабилитује Бакира Изетбеговића. Говедарица је позвао Изетбеговића да поднесе оставку, али је истовремено казао да мисли да ће тешко до тога доћи. Говедарицину изјаву да сматра да постоје услови за окончање кризе и да институције треба да почну да раде, а нарочито Предсједништво БИХ, РТРС је искористио да да простор СНСД-овицма да понове по ко зна који пут већ добро познате ставове.

Наступа Сташа Кошарац који истиче да је је на сцени договорна политика Изетбеговића и СДС-а. И ако га је сам Говедарица у првом дијелу позвао да поднесе оставку, а у другом дијелу га позива да се врати у институције – говори о томе да је циљ и Бакира Изетбеговића и Савеза за промјене, односно СДС-а, да се Изетбеговић врати у институције, односно да се не деси ништа. „Мислим да на овај начин СЗП рехабилитује Изетбеговића у бошњачком корпусу“, казао је Кошарац.

Кошарац и даље наставља са нападима на Савез за промјене, а па у сљедећем кратком прилогу у телефонском јављању говори о Младену Иванићу и ПДП-у. По Кошарцу Иванић настоји да предимензионира своју улогу у одбацивању ревизије, иако је свима јасно послије званичног става судија из суда у Хагу да није урадио ништа. Уз тврдњу да је Иванић свјестан да у Савезу за промјене постоје проблеми, по Кошарцу Иванић покушава да покаже како ПДП води национално одговорну политику, иако сви знају да њихови посланици нису подржали закључке Народне скупштине РС.

Кошарцу би требало бити јасно да ПДП јесте показао национално одговорну политику јер није допустио да се кроз институције РС провуку лични интереси Додика. Низ прилога који својим садржајем реферирају на поданичку улогу СДС-а према СДА наставља се причом из Сребренице. Уз оптужбу да су одговрни што иу овој локалној заједници перт мјесеци након избора пада српско јединство због прављења већине са групом одборника, коју предводи предсједник Исламске заједнице Алија Табаковић, цјелокупан прилог се свео на контрааргументе лидеру СДС-а.

Говедарица је током конференције упозорио да је до проблема дошло због расподјеле општинских функција, првенствено замјеника начелника. Он је од начелника Сребренице тражио да објасни јавности спор око именовања свог  противкандидата Деснице Радивојевића. Цјелокупан прилог се свео на дематне од стране Грујичића, који није за сходно нашао да објасни јавности позицију Радивојевића, већ је казао да ће то Говедарици лично да објасни.

Како се грађани свакодневно бомбардују инфромацијама о политичким сукобима у овој локалној заједници, онда би ваљда и сам начелник требао јавно да појасни грађанима због чега је дошло до сукоба, а не да се преко РТРС-а свакодневно пласирају оптужбе на рачун СДС-а како руше Републику Српску у Сребреници како би се додворили Бакиру Изетбеговићу.

У другом дијелу дневника услиједле су вијести из правосуђа. Кратка вијест о суспензији тужиоца Боже Михајловића оцијењена је као поспремање стања у правосуђу. РТРС доноси причу о четвртом дану потраге за несталим дјечаком Константином Савићем. РТРС извјештава о посјети министара индустрије, енергетике и рударства РС Петара Ђокића Бјелорусији који је у Минску са замјеником министра енергетике Бјелорусије Михаилом Ивановичем Михађуком разговарао о могућностима сарадње енергетских система Српске и Бјелорусије.

Позитивна вијест стигла је за Бањалучане да ће реконструкцијом добити Клинички центар који ће бити репрезентативан, не само у региону, већ и у Европи. Да се треба улагати у рад здравственбих институција свакако стоји, али селективни приступ улагањима у здравство свакако не иде у користи грађанима који у неким општинама и градовима немају ни најосновније услове за лијечење.

Да РТРС селективно извјештава свједочи и чињеница да се на овом медију нису могле чути реакције из појединих градова да би намјера Владе РС да од 1. априла пословање домова здравља укључи у трезорско пословање локалних заједница могло да угрози функционисање тих установа.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС