http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-09-05-2017/
09.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 09.05.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Први дио дневника протекао је у знаку активности којима је широм свијета обиљежен Дана борбе против фашизма.

Прво је емитован прилог о обиљежавању 72. годишњице побједе над нацистима на Црвеном тргу у Москви, гдје су током војне параде приказана руска војна достигнућа. Након војне параде, око 750.000 људи држећи траспаренте са портретима својих рођака који су учествовали у отаџбинском рату марширало је у “Бесмртном пуку”, манифестацији која се одржава у знак сјећања на све који су се борили против фашиста.

У Бањалуци је одржан први марш “Бесмртног пука”, чиме се овај град придружио прослави дана побједе који се одржава у више од 500 градова у 64 земље. Иако су ту за све и свашта, предсједник Додик и премијерка Цвијановић били су у Србији, па су чело колоне препустили Ненаду Стевандићу.

Учесници марша, потомци и поштоваоци антифашистичке борбе са собом су носили фотографије својих предака и бораца који су учествовали у борби против фашизма. Вијенце погинулим борцима положили су представници Народне скупштине РС, Владе РС, удружења проистеклих из Другог свјетског рата и отаџбинског рата, као и представници Руске амбасаде у БиХ. Учесници СУБНОР-а и учесници марша су упозорили да антифашизам није уништен и да се антифашитичка борба не смије заборавити.

Наредни прилог доноси причу о обиљежавању Дана борбе против фашизма у Србији. У Београду је марширао “Бесмртни пук”. Премијер и изабрани предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је поносан на чињеницу што је представник народа који је од почетка био на страни слободе, а против фашизма. У Никинцима код Београда обиљежен је Дан војске Србије, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе војном вјежбом “Челик 2017”.

Демонстрацији нове генерације наоружања које је осмишљено и произведено у Србији уз предсједника и премијера Србије присуствовали су и Додик и Цвијановићка. Додик је честитао Србији на оспособљености да изведе војну вјежбу и способности да покаже да може да одбрани Србију и да несмуњиво брине о својој будућности. Констатовао је и да будућности нема и да се нико не смије заносити чињеницом да је престала “било каква опасност за све нас на овом простору”.

Била је то прилика да Додик саопшти планове за ново опремање Полиције РС, па је истакао да ће РС и Србија сигурно направити “неки” аранжман о набавци оружја. Ваља компензовати све што се није утрошило протеклих година јер, како је Додик истакао, “ми смо или потпуно понижени од стране међународног фактора на простору БиХ који је прописао да наша Полиција може на десет припадника да има само једну дугу цијев”.

Сада ће се опремати Полиција РС, а посебно специјалне јединице, о којима Додик веома често говори, а из буџета се и често повлаче средства за њихово опремање. Од половине дневника кренула су критиковања СДС-а и Савеза за промјене. Повод је и даље изостанак подршке измјенама закона о акцизама.

Чланови СНСД-а и странка из коалиције очигледно не могу да се одлуче да ли је неусвајање закона о акцизама и пораст аранжмана са ММФ-ом економско урушавање РС или РС може и без ММФ-а. Тако је министар енергетике, индустрије и рударства РС Петар Ђокић поручио да РС може да функционише и без ММФ-а, а СДС-ов став да не гласају за повећање акциза због бриге о грађанима и пољопривредницима, оцијенио издајом РС и њених грађана.

Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а истакао је да је СДС је лидер опструкција чији је циљ да неуставним увођењем плавог дизела жели да управља финансијским токовима на нивоу БиХ, те да ослаби економску стабилност Српске и развој БиХ. Застој је на нивоу заједничких институција, у чему предњаче кадрови Савеза за промјене који окупљају оне који су отишли из структура СДА као партнере, казао је Кошарац. Нова констатација из СНСД-а насупрот оној да је СДС и Савез за промјене поданик СДА и Бакиру Изетбеговићу.

Бивши посланици су напустили Клуб СДА и формирали независни клуб посланика. Отишли су због супростављених ставова врху СДА и негласању о повећању акциза. Поставља се питање ко су сада Бакирови поданици, с обзиром да су сада ставови СНСД-а и СДА по питању акциза уједначени и немају алтернативу. РТРС је покушао да обрне ситуацију, па је емитовањем изјава Миросалава Брчкала из ПДП-а и Сенада Шепића, искљученог члана СДА покушао да докаже да су њихови ставови слични, иако је Брчкало говорио о хроничној неликвидности буџета РС и ММФ-у као једином извору финансирања власти, а Шепић истакао да они који воде државу нису убиједили да акцизе иду у ону сврху у коју су говорили.

Пренос надлежности у банкарском сектору са РС је поменут успутно, јер на овај начин избјегава се чињеница да су руке СНСД-а биле подигнуте управо за оно због чега су у ранијем периоду нападали Савез за промјене. Најављен је и наставак сједнице народне скупштине РС. Најважније питање јесте питање продаје капитала у Руднику жељезне руде Љубија. Ово питање потреса сигурно и коалицију на нивоу РС, али се јавности упорно покушава доказати супротно, па скоро свако вече са РТРС-а чујемо тврдње да коалиција није угрожена и да је једна тачка дневног реда не може угрозити.

С обзиром на то да је у очима СНСД-а та тачка вриједна 92 милиона тешко је говорити како ће се у будућности развијати судбина коалиције. Пренесена је и кратка информација и изјава из ПДП-а да неће одустати од иницијативе за изгласавање неповјерења Влади РС, на шта је услиједио одговор од министра рада борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића који је утврдио да је Влада стабилна и да нема никаквих проблема у њеном функционисању, а да је захтјев ПДП-а демократско право.

РТРС убрзо пребацује фокус на питање осипања Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС. Повод је одлука посланице Симоне Жакуле да иступи из СДС-а и да у народној скупштини дјелује као независни посланик. Да ли је на помолу још један прелетач и глас за продају капитала у Љубији видјећемо у скорије вријеме. РТРС доноси чак и разговор са Симоном Жакулом у коме она говори о разлозима због којих је напустила СДС, а иза свега је очигледно да стоје приватни интереси њене породице.

У вријеме када је актуелно питање исплате накнада посланицима првог сазива Народне скупштине РС, РТРС иступа са саопштењем Асоцијације ‘Ствараоци РС’ у коме је истакнуто да су за постојање Српске заслужни подједнако и ствараоци и борци, јер су Српску једни створили много прије почетка рата, а други је одбранили. На овај начин правдају се милионска средства која би се могла издвојити из буџета за “ствараоце РС”, а против чега су и опозиција и борци.

Прослављен је дан општине Фоча, а најављени су бројни инфраструктурни пројекти уз подршку Владе РС који ће побољшати животне услове грађана. Из Бањалуке информација да је све спремно за изградњу нове Топлане. Нова се гради јер градска управа не може да изађе на крај са дуговима старе Топлане.

Да СНСД није на власти већ двије деценије у Бањалуци, сигурно да би са РТРС-а чули да је за дугове крива претходна власт. Овако се дугови Топлане прећуткују, а задужење за изградњу нове се узима као нешто сасвим нормално.

Из Требиња је најављено рјешење проблем водоснабдијевања висинских зона, а све уз подршку Владе РС.

Наставља се неупитна подршка оним градовима и општинама гдје је СНСД на власти, а све уз помоћ нових задужења.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС