http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-09-03-2017/
09.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 09.03.2017.

Водитељ: Нада Арлов

Уредник: Јасенко Тодоривић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Прича око ревизије тужбе БиХ против Србије добила је свој епилог. Међународни суд правде у Хагу одбио је захтјев за ревизију јер захтјев није био валидан и није донесен на нивоу институција БиХ.

Иако је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић имао кључну улогу у спречавању нове ревизије, што су бројни медији нагласили током дана, а и сам Иванић је током конференције истакао да овакву одлука суда у Хагу сматра личном побједом, на РТРС-у је емитован само кратки дио његове изјаве у трајању од 15 секунди у којој он истиче да је оваква одлука суда подржава Дејтонску БиХ зато што јасно показује да нико више у име БиХ, осим њених институција, не може доносити одлуке.

А и како би се Иванићу дало више простора када приоритет имају Додик, Цвијановић, Чубриловић. Док је Додик тврдио да постоје дубоки проблеми у односима у БиХ, као и да позива Тужилаштво РС да покрене кривичну пријаву против Сакиба Софтића за злоупотребу овлаштења, Чубриловић и Цвијановић нису рекли ништа ново, а њихове изјаве су се свеле на понављање да је оваква одлука суда била очекивана. Како РТРС стално позива на српско јединство, онда би ваљда било логично да се поздрави залагање Иванића који представља српски народ у заједничким инстутуцијама.

РТРС се у наставку дневника бави реакцијама бошњачких политичара на одлуку Међународног суда правде. У фокусу је био Бакир Изетбеговић који је и био иницијатор ревизије, а који се нашао на удару како коалиционих партнера, тако и политичких противника. Изетбеговић је одлуку суда оцијенио политичком а не правном, те да оваква одлука за њега представља тежак ударац. Изетбеговић је изразио жаљење што хрватски члан Предсједништва Драган Човић није чвршће стао уз њега, док је Човић истакао да му је жао због новог поигравања са БиХ и слабљења њеног угледа.

С обзиром на то да је РТРС емитовао изјаве бошњачких и хрвтских чланова Предсједништва, као и бошњачких политичара, поставља се питање због чега је улога најзалужнијег за овакву одлуку Међународног суда правде, Младена Иванића, на РТРС-у изигнорисана.

Прилог о заједничкој сједници Влада РС и ФБиХ која је одржана током дана у Бањалуци обиљежен је изјавама актера сједнице, понајвише премијера, Жељке Цвијановић и Фадила Новалића. Из прилога би се дало закључити да не постоје никакви проблеми у сарадњи на нивоу ентитета. Како је и сама Цвијановићка током изјаве нагласила да ће поједина министраства морати уско сарађивати и са Савјетом министара, поставља се питање због чега су се посљедних дана од стране РТРС-а и СНСД-а, СДС и Савез за промјене линчовани због свог учешћа у раду заједничких институција.

Двоструки аршини у извјештавању РТРС-а били су очигледни приликом извјештавања о прес конференцији министра сигурности БИХ Драгана Мектића. Како РТРС скоро свакодневно говори о незаконитостима у раду бх. правосуђа, па је и сам Додик током вечерашњег дневника исказао да ће због неповјерења у Тужилаштво БиХ позвати Тужилаштво РС да поднесе пријаву против Сакиба Софтића, за чудо, РТРС вечерас стаје у одбрану Тужилаштва, како би оцрнила министра сигурности.

Тако РТРС даје прилику потпредсједници ВСТВ-а Ружици Јукић да изнесе свој став након што је Мектић оптужио за злоупотребе у дисциплинским поступцима, а такође преносе и поруку из бх. правосуђа да је Мектић у неколико наврата покушао да утиче на истраге у предметима у којма се помиње и његово име. РТРС истиче да Мектић врши притиске на тужиоце, па да је тако и в.д. главног тужиоца Гордану Тадић звао на ручак, па се кроз цијели прилог провлаче дијелови емисије ФТВ-а Поштено у којима Јукићева износи да је Мектић под истрагом у одређеним предметима, што је он негирао.

Како би показала страну истраживачког новинарства РТРС се бави злоупотребом положаја Мектића у Служби за послове са странцима. Уз наводе да је злоупотријебио положај као директор ове службе и запослио свог зета, РТРС-у није било мрско да позове ову Службу и затражи Желимира Гатарића, Мектићевог зета, како би доказали да у осом случају ипак дошло до злоупотребе положаја. Како се Мектић није бавио само Јукићком, већ је током конференције говорио и о истрагама око Павловић банке у којој Додик има кључну улогу, јасно због чега је РТРС окренуо цијелу причу против њега.

РТРС се Мектићем бавио и у наредна два прилога. Да грађани РС имају право на ограничене информације свједочи и сљедећи прилог у коме Додик истиче да није Мектићево да се мијеша у рад власти РС-а јер је током конференције казао да је власт у овом ентитету у јануару потписала уговор са америчком лобистичком кућом којој ће мјесечно плаћати 90.000 долара.

Уколико министар сигурности не треба да се мијеша у овакве ствари, онда је јасно да ни грађани не требају да знају у које сврхе и за шта се троши њихов новац. Да је тако свједочи и чињеница да јавни сервис грађана РС није за сходно нашао да грађане обавијести о новој расподјели средстава за представништва РС широм свијета, од чијег је рада ријетко када било неке користи. Додик је демантовао наводе Мектића да СНСД заједно са СДА договара избацивање Савеза за промјене из власти.

Поручио му је да не треба да брине и да се бави и даље спекулацијама јер, како је истакао СНСД нема намјеру да улази у власт са Бакиром Изетбеговићем, а да ће 2018. Савез за промјене да изађе, а СНСД уђе у власт на нивоу БиХ, алудирајући на то да ће на наредним изборима СНСД однијети побједу.

И даље се нижу вијести са Додиком, па тако он оцјењује ситуацију у региону истичући да формирање војске самопроглашеног Косова представља опасност за цијели регион. Он је коментаришићи ситуацију у Македонији казао да би цијели регион требао да уђе у неку врсту демилитаризације, а да ће, уколико САД и НАТО не буду адекватно реаговали, то још више ојачати захтјев у РС да се врати изворном концепту Дејтона и организацији Војске РС. С обзиром на то да су тензије у региону заоштрене, а БиХ свакодневно оптерећена различитим проблемима, апсурно је да предсједник једног ентитета у овом тренутку помиње било какво формирање војске, јер тиме подгријава страх од могућности нових сукоба.

На удару су вечерас биле поново локалне заједнице у којима СНСД није на власти. Власт у Бијељини је критикована због одлуке о новом кредитном задужењу. Иако је биљељнска власт истакла да ће кредитна средства бити уложена у развој инфраструктуре, са РТРС-а се могло чути да ће се ова средства ипак искористити за измирење пренесених обавеза из ранијих година, као и за плаћање претходне преизборне кампање. С обзиром на то да је власт Бијељине на челу са Мићом Мићићем већ дуго времена „трн у оку“ РТРС-у не чуди приступ у коме се ова локална заједница увијек нађе на удару, без обзира на то што се и друге општине и градови, као и сам ентитет стално задужују.

Исти приступ РТРС има и према Добоју чија је власт вечерас критикована због најаве да ће срушити зграду Градске управе и саградити нову јер је стара оштећена током поплава. Током прилога могли су се чути само контрааргументи опозиције, као и наводи о ненамјенском трошењу новца градске управе. Уколико ће се РТРС већ бавити питањем смјештаја градске управе, онда је чудно како усијана ситуација у Вишеграду када је опозиција тражи референдум због пресељења општинске управе у Андрићград није добила простор на овом медију.

Вијест о именовању новог градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића из ПДП-а је била кратка, те осим навода страначке припадности новог градоначелника и предсједника Градске скупштине Мирослава Лучића (СДС), као и броја одборника који су гласали за и против, РТРС није урадио ништа да грађане Источног Сарајева ближе упозна са новим градоначелником.

За разлику од грађана Источног Сарајева, грађанима Бањалуке је детаљно објашњено због чега су на њихове адресе стигле спорне коверте са рачунима из предузећа „Чистоћа“.

С обзиром на то да се РТРС ни у једном тренутку није осврнуо на тврдње Мектића о истрази о Павловић банци, о објективности РТРС-а је тешко говорити јер је за крај дневника остављено саопштење из Павловић банке у којем су Управа, Надзорни одбор и акционари Павловић банке позвали инвеститоре да улажу у ову банку, која је, како је наведено, била и остала сигурна и има одличну перспективу развоја као једина домаћа банка на тржишту.

 

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС