http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-08-05-2017/
08.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 08.05.2017.

Водитељ: Младен Вуковић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Разочараност владајуће структуре након што је Комисија за финансије и буџет БиХ Представничког дома Парламент БиХ одбила сет закона о акцизама била је видљива кроз прилог РТРС-а.

Тако су изјавама и закључцима јавности покушавали доказати да је СДС одговоран што неће бити нових кредита ММФ-а, који су већ одавно постали рјешење свих проблема за владајуће структуре у оба ентитета. Четири гласа за и пет против био је резултат на Комисији, па је сада онима који се залажу за скупљу нафту једина нада да ће посланици одбацити негативно мишљење Комисије и врате законе у комисијску фазу.

Оно чиме се РТРС никада није позабавио јесте како би се на грађане одразила нова поскупљења, управо оне грађане чија плата пада из мјесеца у мјесец, а чија је куповна моћ никаква. За јавни сервис грађана РС очигледно већи значај има изградња аутопутева и путева по веома скупим цијенама и корупционашким тендерима, па су преносили оне изјаве у којима се могло чути да је обарање закона политичка одлука, прикупљање политичких поена. Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ је говорио о вези СДС-а и СДА, истичући да је СДС раније био за ове законе, али да је након избора одлучио да промијени политику.

Кошарац никако не одустаје од настојања да докаже да је СДС поданик СДА, па је такође истакао да је СДС против СНСД-ове инцијативе за смјену Шефика Џаферовића. Очигледно ни Кошарац не може да се одлучи када му Џаферовић смета, а када не, али увијек добро дође да га спомене када се треба критиковати СДС. Из СДС-а на РТРС-у се могла чути само прекинута изјава Александре Пандуревић да се у буџетима морају наћи мјере које ће помоћи привредницима.

Из СНСД-а и СББ су подсјетили да реформска агенда обавезује и на непопуларне мјере. Тако је Душанка Мајкић из СНСД-а изразила разочараност те истакла да много обећавамо а мало тога извршавамо. То би се могло у Мајкићкиној странци и усвојити као слоган, јер је јавност безброј пута до сада обмањена управо обећањима који су дошли из владајуће структуре у којој је већина из СНСД-а. Мирсад Исаковић из СББ-а је отишао чак даље, па поредио БиХ са Њемачком, јер Њемачка је по Исаковићу изашла из кризе повећавањем трошкова.

Колико је БиХ далеко од Њемачке сувишно је и говорити.

Услиједиле су вијести поводом обиљежавања Дана побједе над фашизмом и Дана Европе. Прва у низу је била честитка предсједника Милорада Додика у којој је истакнуто је да је српски народ традиционално слободарски и да ће наставити да гаји слободарске и савремене цивилизацијске вриједности. Додик је упутио и честитку предсједнику Русије Владмиру Путину.

Честтку грађанима РС упутила је и премијерка РС Жељка Цвијановић. Дан уочи Дана побједе над фашизмом у Бањалуци је разговарано о постистинама антифашизма. Историчари, писци, глумци из земаља региона, бивших југословенских земаља, поручили су да је фашизам у неком облику и данас жив, захваљујући оштрој реторици, али и све учесталијим крајње десничарским политикама у Европи.

Бањалука се придружила обиљежавању Дана борбе над фашизмом, па „Бесмртним маршом“ овај град сутра постати један од 500 градова који 9. маја обиљежавају побједу над фашизмом.Сви учесници треба да понесу фотографије својих предака који су учествовали у антифашистичкој борби и ослобађању свијета од највеће пошасти 20. вијека и тако покажу да њихова борба није била узалудна и да није заборављена.

Након Добровољачке, власти у РС су одлучиле да и обиљежавање Тузланске колоне буде измјештено на подручје РС. Тако је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић најавио да ће у Бијељини 15. маја служењем парастоса бити обиљежено 25 година од страдања припадника ЈНА у Тузланској колони.

Као и у случају Добровољачке, разлог за измјештање су безбједносни, као и то што нема могућности за постављања спомен-плоче са именима убијених и немогућности парастоса по хришћанском обреду. Ово већ постаје правило да институције доносе одлуке у име породица страдалих, а да након тога од породица можемо чути разочарење због оваквих потеза.

На РТРС-у је најављен и пренос уживо Параде мира у Москви. Већ скоро пола седмице РТРС јавности преноси да је Влада Велике Британије упозорила своје грађане да не путују у БиХ због могућих терористичких напада. Скоро па исти прилог који је емитован у дневнику 6. маја имао је за циљ да преплаши јавност и да фоцус пребаци на проблем тероризма, са стварних проблема који потресају РС сваки дан, а међу којима је и све извјеснија смјена Владе РС Жељке Цвијановић.

Као и увијек институције на нивоу БиХ, посебно министарство безбједности БиХ оптужене су за неискреност у борби против тероризма, а ове оптужбе су дошле од самопрозваног експерта за тероризам Џевада Галијашевића за којим РТРС посеже увијек када треба преплашити јавност. Док се РТРС не бави проблемима у Влади, може свакако да спекулише о осипању опозиционих странака, па је вечерас јавност информисана да је Симуна Жакула напустила Клуб посланика СДС-СРС у Народној скупштини РС.

Служењем парастоса и полагањем цвијећа у Вукосављу и мјесту Нови Град у Оџаку, обиљежен је 25 година откако су припадници ХВО-а затворили у оџачке логоре одвели српске цивиле. Уз потресна свједочења заточеника логора, упозорено је на спорост правде у осуди одговорних за злочине.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић потписали су данас Споразум о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичких књига, с циљем пописа и евидентирања српских жртава из протеклог рата у БиХ.

Најављено је да ће мост у Крепшићу код Брчког који је порушен у поплавама 2014. године бити обновљен у овој грађевинској сезони, а такође је најављена и изградња дијела аутопута од Брчког преко Бијељине до границе са Србијом. То је истакнуто након састанка министра саобраћаја и веза РС Неђе Трнинића и градоначелника дистрикта Брчко Синише Милића.

Из прилога је било очигледно да ни Трнинић ни Милинић не знају како ће се градња финансирати, али је битно да се нагласи улога Владе РС у градњи путева и аутопутева. Као што би рекла Мајкићка “Много обећавамо а мало тога извршавамо”.

Активни су били министри из Владе РС, па је тако и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић био присутан отварању реконструисане зграде Дома здравља у Котор Варошу. Поново је наглашена улога Владе РС у развоју и обнови здравственог сектора. Једно је сигурно да ће се здравствени сектор јачати у свим оним општинама у којима су СНСД или странке из коалиције на владајућим позицијама.

У користи владајуће структуре, РТРС се сваке седмице минимално један пут обрачунава са градском власти у Добоју. Вечерас је на реду била Добојска тврђава, због које по наводима РТРС-а сијевају варнице између локалних политичара. На тврђави су спорни дограђени дијелови који морају да буду порушени, а за рушење нема новца. За пропаст тврђаве РТРС је кривио НДП јер је по њиховим наводима, шеф ове странке у Добоју Сретко Ђурковић форсирао доградњу на тврђави без потребних одобрења. Јавио се и СНСД који је такође одговорност пребацио на локалну власт.

За тржиште некретнина у Бањалуци, гдје квадрат стана достиже и до 3.000 КМ свакако нема бриге. За Агенције које се баве продајом некретнина ово је добар показатељ за домаћу привреду. За грађане који немају од чега да живе широм РС, то је само показатељ колико се владајућа структура побринула да своје кадрове обезбиједи материјално и финансијски, а колико су се тајкуни окористили о буџет РС. Просјечна плата у РС је 828 КМ , што значи да би обични грађани, од којих је већини и овај износ недостижан, требали да дају више од 3,5 плате за квадрат стана.

Иако је био за опцију Марине Ле Пен на изборима у Француској, Додик је ипак упутио честитку изабраном предсједнику Емануелу Макрону. Честитку новом предсједнику Француске упутио је и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС