http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-08-03-2017/
08.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 08.03.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вечерашњи дневник је изненађујуће протекао без спомињања Додика, Цвијановићке или изјава Сташе Кошарца. У првом дијелу дневника РТРС се бавио темама ближим дневним проблемима са којима се сурећу грађани, док је политика остала у другом плану.

Дневник је почео извјештајем о потрази за несталим десетогодишњим Константином Стјепићем из Липница код Лопара. У потрагу за несталим дјечаком укључили су се мјештани, ловци, ватрогасци, припадници полиције, Горске службе спашавања.

За разлику од претходне вечери када је вијест о поплавама у западном дијелу РС била мање битана у односу на политичке теме и препуцавања, у вечерашњем дневнику РТРС се бави овим проблемом у другом прилогу. Поплавама су погођени регион Бањалуке, а у Приједору и Дервенти и њиховој околини је проглашено стање ванредне одбране од поплава. Из Владе РС стигао је налог Цивилној заштити, општинама и градовима да прате ситуацију и стање на терену.

С обзиром на то да је ситуација у РС таква да и мање падавине представљају опасност од поплава, Влада РС би требала да се са пажњом посвети овом проблему и ради на његовом рјешавању, а не да реагује тек када вода дође до врата грађана и животно их угрози. Иако су процјене из Комитета БиХ за климатске промјене донијеле олакшање јер је најављено опадање падавина и водотока у наредним данима, било би боље да су се становници путем медија на вријеме обавијестили о могућим поплавама, јер је сада већ касно да се спријечи настала штета.

Од десете минуте дневика почиње бављење политичким темама, односно нападима на СДС. По ко зна који пут и вечерас се на дневнику могло чути да су посланици ове странке присуством на сједници Представничког дома прекршили закључке Народне скупштине и ослабили преговарачку позицију Српске у рјешавању кризе изазване Изетбеговићевим захтјевом за ревизију тужбе против Србије. И даље се говори о нејединственом ставу у редовима СДС-а, јер док посланици у Парламенту остају суздржани од гласања, министри редовно гласају на сједницама Вијећа министара.

С обзиром на то да је из СДС-а поручено да својим присуством у заједничким институцијама бране интересе РС и да ће гласати увијек када на дневном реду буду тачке које су у интересу њених грађана, остаје нејасно због чега се на јавном сервису РС свакодневно линчује ова странка. На сцену ступа Бранка Кусмук прилогом о састанку лидера СДА и ХДЗ БиХ, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића. Да су којим случаје слушали како извјештава о њиховом састанку и сами актери састанка би се запитали гдје су и са киме били током дана.

Упирући прстом у Предсједништво БиХ због несазивања сједнице, те указујући на кризу у Парламенту Кусмук Изетбеговића и Човића назива излуионистима који не дају адекватне одговоре грађанима, те указује да институције БиХ нису правилно одговорили на бројне кризе, међу којима су механизам координације, попис становништва, референдум и у коначници услијед једностраног и под менторством изетбеговића кризу због ревизије пресуде БиХ против Србије. С обзиром на то да се „дубоко“ бави кризама на ниовоу БиХ, Кусмук и РТРС би могли мало погледати и у своје двориште, па коначно разријешти мистерију грађанима РС-а око све чешћег помињања реконструкције Владе у овом ентитету.

Исчитавањем интервјуа са Миланом Тегелтијом, предсједником Високог судског и тужилачког вијећа РТРС се поново бави стањем у бх. правосуђу, при чему се настоји указати грађанима на неефикасан рад и криминал и корупцију. Проблеми радника „Жељезница РС“ остали су у другом плану, па је најаве о новим протестима због неиспуњавања обавеза од страње Управе и ресорног министарства обиљежио кратак прилог који се свео на изјаве представника синдиката. Иако би прва радника требала да имају приоритет, РТРС није за сходно нашао да се дубље бави овим проблемом, јер би се у концу морали дотаћи и одговорности министарства на чијем је челу кадар ДНС-а.

Да је информативно средство СНСД-а РТРС је поново показао јер сем редовног исчитавања саопштења из ове странке, ријетке су вечери када се чује глас неке странке из опозиције. Тако вечерас РТРС преноси вијест да је Окружно тужилаштво у Добоју запримило тужбу СНСД-а због неовлашћеног прислушкивања и тонског снимања састанка ужег руководства странке у овом граду. И вечерас РТРС „истражује“ одговорност СДС-а за српско нејединство у Сребреници и могуће ступање у коалицију са СДА. Од начелника Сребренице Младена Грујичића могло се чути да честе промјене законодаве власти могу довести до дестабилизације, а да би челник СДС-а у овој локалној заједници морао да објасни грађанима и члановима СДС-а зашто не заступа интересе српског народа.

Уколико се већ бави превирањима на локалном нивоу, РТРС-у би се могло поставити питање зашто се није позабавио стањем у Вишеграду, гдје је дошло до спора због могућности пресељења зграде општине у приватно власништво, зграду у Андрићграду. На самом почетку прилога о обиљежавању годишњице оснивања Дистрикта Брчко аутор се бавио стањем економије и све чешћим одласком младих. Градоначелник Синиша Малић истакао је да Влада има план како да заустави њихов одлазак, као и план за запошљавање младих.

Прилог није могао проћи без изјава структура власти РС, па су услиједиле изјаве предсједника Народне скупштине РС. Током прилога споменуто је и обиљежавање годишњице страдања 13 српских цивила у Грбавици, а апсурд у свему је што је од свих присутних РТРС узео само изјаву Петра Ђокића, министра индустрије, енергетике и рударства РС.

Крај дневника био је посвећен обиљежавању Међународног дана жена током којег је указано на борбу жена за очување радних мјеста, од којих неке од њих раде и у јако тешким условима, попут жена из рудника у Угљевику.

 

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС