http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-07-03-2017/
04.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 07.03.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Иако га у претходном дневнику није било, пауза од Милорада Додика на РТРС-у трајала је кратко. Вечерас у улози заштитника Републике Српске, у прва два прилога Додик је имао централну улогу.

По ко зна који пут и вечерас су се у неколико наврата на РТРС-у чуле оптужбе на рачун СДС-а за подаништво политици Бакира Изетбеговића, како на државном, тако и на локалном нивоу. Од Парламента БиХ, преко Савјета министара, па све до локалне власти у Сребреници по извјештајима РТРС-а СДС води политику која штети РС-у, а у корист иде бошњачкој политици.

Ако се већ ради о заштити грађана РС-а и њихових интереса, онда би по правилу вијести које су од животног значаја, попут поплава које су током дана погодиле западни дио РС-а требале на јавном сервису РС да имају предност у односу на катарзу СНСД-а.

Дневник је почео прилогом о данашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ на којој су присуствовали чланови СДС-а, независни посланик Јован Вуковљак и посланик НДП-ПДП Момчило Новаковић, док се посланици СНСД-а нису појавили на сједници. Иако су представници СДС-а били уздржани током гласања тако да ниједна тачка дневог реда није усвојена, а из странке је и дошло објашњење да учешћем у раду Парламента БиХ чувају Дејтонски споразум и бране интересе РС, аутору прилога Гвоздену Шарцу то није било довољно па да би поткријепио тврдње СНСД-а истиче да СДС-у нису били довољни ни нелегална ревизија пресуде, вануставно дјеловање лидера СДА и понижавање Министарства иностраних послова БиХ, те да је тиме нарушено јединство српских странака. СНСД је одбацио оптужбе да бојкотује рад Парламента, а из ове странке се чуло оправдање да легитимним политичким средствима одговарају на потезе Бакира Изетбеговића који је произвео дубоку политичку кризу.

Гледаоцима би се могло учинити да је Сташа Кошарац једини посланик из СНСД-а јер када год РТРС-у треба било какав коментар они се обраћају управо њему. Врло вјероватно јер Кошарац не бира средства како би гледаоцима приказао политику СДС-а и Савеза за промјене као поданичку према СДА. Пристуство и негласање на сједници по Кошарцу представља јефтин покушај правдања јавности РС за произведено нејединство у РС, а прије свега за нејединство на Народној скупштини, као и потребу да појачају свој однос према Бакиру Изетбеговићу.

Да се и новинари РТРС-а повинују ставовима СНСД-ових чланова свједочи и чињеница да аутор прилога поставља питање јединства и самог СДС-а, јер како наводи док у Парламенту БИХ остају суздржани, министри из СДС-а у Савјету министар редовно гласају. Како је посланик СДС-а Борислав Бојић конкретно објаснио шта је све потребно да би се оборила било која одлука коју доноси Парламентарна скупштина, а то је 10 гласова посланика из РС-а, те да се без гласова посланика СНСД-а не може потићи овај број, онда остаје отворено питање на који начин СНСД бојкотом помаже заштити интереса српског народа.

Како би се још једном поткријепиле тврдње о изјадништу СДС-а са РТРС-а се чуо и став Милорада Додика који се свео на прозивање СДС-а јер није играо по његовим правилима, односно није заједно са СНСД-ом у Сарајеву наметнуо рјешавање питање од интереса за РС, односно од интереса самог Додика, а то су прије свега Суд и Тужилаштво БиХ. Умјесто да га послуша, СДС је према наводима Додика, потрчао на сједницу Савјета министара а њихов предсједник Вукота Говедарица је „са одушевљењем пред европском комесарком говорио о Бакиру Изетбеговићу“, као и да СДС своје подаништво Бакиру Изетбеговићу сада показује нападима на СНСД.

Какво је одушевљење Говедарица исказао Бакиром за гледаоце РТРС-а је остало недоречено, вјероватно због већ устаљене праксе да се став и изјаве Додика узимају као једине исправне, без потребе за провјером истих.

Дневник се и даље наставио изјавама Додика који се током дана састао са амбасадором Србије Станимиром Вукићевићем. На састанку је истакнуто да је ревизија пресуде усмјерена против цијелог српског народа, а Додик је истскао да се у Србији мора промијенити став да БиХ није Бакир Изетбеговић.

У наставку дневника РТРС се бави питањем да ли Европска унија губи утицај на западном Балкану, док истовремено јача утицај Русије, као и кризом у Македонији. Услиједио је низ извјештаја о поступцима који се воде пред Судом БиХ. Живописним коментарима Бранка Кусмук је дочарала сву тежину злочина над избјегличком колоном у Кукавицама код Рогатице 1992. године упозоравајући на чињеницу да је бх. правосуђе поново показало да нема правде за српске жртве доносећи ослобађајућу пресуду за припаднике „тзв. Армије БиХ“.

Да РТРС позива на својеврсан линч свакога ко мисли другачије од владајуће структуре упозорио је градоначелник Добоја Обрен Петровић, а све због начина извјештавања овог медија о његовој улози као свједока у предмету Милан Нинковић и други. Гледаоци РТРС-а су о овом случају могли да чују само да Петровић оптужује припаднике српског народа за злочине на подручју Добоја, иако је и сам Петровић истакао да свједочи против појединаца.

Под изговором да овај процес прати како би обавијестила јавност и како Петровићево свједочење против некадашњих челника СДС-а не би остало под велом тајне, РТРС се вечерас бавио чињеницом због чега је Петровић добио имунитет као свједок Тужилаштва.

О полавама на подручју бањалучке регије РТРС је извјештавала тек у 19-ој минути, чиме је показала да политика владајуће структуре и напади на опозицију имају предност у односу на потенцијалну опасност по грађане РС-а.

Прилог о новом задужењу предузећа „Електрокрајина“ у износу од 15 милиона еура протекао је у настојањима аутора да укаже на потребу за овим кредитом којим ће се, како је наведено модернизовати дистрибутивна мрежа, а што ће у коначници довести до бољег снабијевања потрошача. Како и у коликој мјери ће потрошачи платити цијену за кредит остаје да се види, јер су и сами били оштећени износима на јанурским рачунима, а који су у пенадуваним износима стигли на њихове адресе вјероватно из разлога што је ово јавно предузеће требало да докаже да послује без губитака.

Као централна фигура Додик се појављује и у 23-ој минути. Овај пут Додик је скокнуо до Билеће како би подржао рад свог кадра, начелника Билеће Миљана Алексића. Како се у јавности недавно могла чути прича о новим изборима у овој општини, зачуђујућа је чињеница како Додик као предсједник РС тек сада истиче да ће пружити подршку привредним потенцијалима Билеће. Став Додика да очекује да ће воља народа исказана на посљедњим локалним изборима бити и потврђена, алудирајући на то да ће Алексић поново бити изабран, био би оправдан да га је водитељка ословила као предсједника СНСД-а. На овај начин као предсједник РС-а директно се ставља на страну једне странке и једног дијела гласача из Билеће умјесто да на једнак начин заступа све грађане без обзира на страначку опредијељеност.

Ни крај дневника није могао проћи без напада на СДС. Овај пут оптужбе су ишле за нејединство у Сребреници уз спекулације да ће ова странка ући у коалцију са СДА. Захтјев за ванредном сједницом парламента на основу изјава првог човјека СНСД-а из ове локалне заједнице Радомира Павловића, СДС је упутио како би затражио смјену предсједника и потпредсједника Скупштине општине и на тај начин заједно са „тврдим крилом Странке демократске акције“ довео до подјела и сукоба.

Уз наводе да СДС руши српско јединство и улази у коалицију са предсједником Исламске заједнице и овим јасно наставља политику из Сарајева рушења Републике Српске, СДС-у се поново на терет ставља издајништво грађана РС-а, иако су из ове странке поручили да је до кризе дошло јер је СНСД прекршио раније договоре.

 

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС