http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-06-05-2017/
06.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 06.05.2017.

Водитељ: Биљана Кнежевић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Дневник је почео изјавама предсједника РС Милорада Додика, а све поводом 9. маја, Дана борбе против фашизма.

Додик је тако оцијенио да рехабилитација фашизма и присталица фашистичког покрета у задње вријеме поприма све више застрашујуће размјере, али да Русија предводи борбу против тога, па ће у контексту подршке Русији и борби против фашизма, у Бањалуци ове године први пут бии организивана манифестација „Бесмртни пук“.

Додик је истакао да се нови покрети са идеологијом идентичном нацизму све више шире у свијету, те да се међу њих, у извјесној мјери, могу убројати и сљедбеници радикалног ислама.

Измјене закона о акцизама поново су биле на дневном реду, а поводом сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ који би у сриједу, по четврти пут, требало да се изјашњава о сету закона о акцизама и депозиту у банкама у БиХ. Ако Комисија за финансије и буџет током сутрашњег дана буде дала негативно мишљење, неће се гласати о закону, већ о мишљењу Комисије.

Ту је била И посланица СНСД-а Душанка Мајкић која је за РТРС изразила сумњу да ће поједини посланици преко ноћи доћи до памети, па да ће измјене закона ићи по скраћеној процедури. Уз СНСД и СДА се нада да ће закон бити усвојен у сриједу, јер је то нужно како би грађани из својих џепова финансирали аутопутеве, а ту је била и реприза изјаве од петка премијерке Жељке Цвијановић да би Закон о акцизама требало посматрати интегрално, односно да се путем повећања акциза треба пружити подршка здравству и изградњи путева и аутопутева.

Из ПДП-а су за наредну седмицу најављени први кораци за смјену Владе РС, што је премијерка назвала “пуцњем у празно” и оцијенила да на овај начин ПДП жели да пребаци пажњу са нивоа БиХ на РС и сакрије чињеницу да сједе у Савјету министара који нема парламентарну већину. Подаци и анализа коју је ПДП представио гледаоцима РТРС-а нису представљени. Цвијановићка је тако истакла да ПДП води издајничку политику, блокира новац грађанима РС, дјелује у функцији СДА, као продужена рука Бакира Изетбеговић и чува своје фотеље.

Не воли премијерка када се опозиција добро наоружа подацима о криминалу, корупцији и тајкунизацији РС, па јој ништа друго не преостаје већ да са РТРС-а маше причом о издајничкој политици Савеза за промјене на нивоу БиХ, раштиманој опозицији. Која коалиција је раштимана и за коју се са РТРС-а безброј пута у посљедних неколико чуло да није угрожена, па и вечерас, јавност у РС веома добро зна. Као и увијек, Цвијановићка се користила методом напад је најбоља одбрана, па јавност није чула ништа што би оповргло тврдње које је ПДП навео о негативним посљедицама Владе Жељке Цвијановић.

У одбрану Владе стао је Ненад Стевандић истичући да је парадоксално да критике на рачун Владе РС стижу са нивоа распалог Савјета министара.

Бранио је и РТРС премијерку, па су се тако чули коментари да ПДП отворено кокетира са ДНС-ом, а све управо због чињенице да је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић истакао да је кључно питање у РС продаја Љубије и однос ДНС-а спрам инсистирања Владе РС да капитал у Љубији прода израелској компанији.

Како би се оправдала Влада РС и њена посвећеност очувању стабилности буџета и развоју привреде, РТРС И вечерас емитује прилоге у којима се говори о доброј економској ситуацији, па су вечерас грађани сазнали да РС биљежи повећање јавних прихода.

Очигледно да нас је премијерка обманула када је говорила о лакоћи покретања бизниса и бољих услова пословања у односу на земље чланице ЕУ, јер је сам РТРС демантовао прилогом о занатлијама који због неповјерења у институције и високих пореза остају у сивој зони и ријетко када се одлучују да легализују посао којим се баве.

Општина Нови Град планира инвестиције од 24 милиона марака, највише у инфраструктури и водоснадбијевању, а посебно у сеоским подручјима. Тако се у Сводни приводи крају изградња канализационе мреже, а планира се и изградња новог водовода.

Позитивнан примјер стигао је из Козарца, највећег приједорског повратничког насеља, гдје је обновљен велики број кућа, а капиталом из дијаспоре, отворено је више од десет предузећа, која запошљавају стотине радника.

Било је мјеста и за информације о изборној скупштини Градске организације Уједињене Српске у Бањалуци, па је јавност информисана о новим именовањима на њеном челу.

За крај дневника остављен је демант директора агенције Спутњик консалтинг Саше Савићевића. Савићевић је демантовао наводе из дневника РТРС-а у вези са правом преноса војне параде из Москве, када је РТРС изнио низ тврдњи о агенцији И Савићевићу, при чему се у јавности настојала створити слика о лажном представљању и информисању јавности како од самог Савићевића тако и од БН телевизије.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС