http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-06-03-2017/
04.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 06.03.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Вечерашњи дневник је био све сем информативне емисије за грађане РС-а. Прва половина дневника протекла је у настојањима да се по ко зна који пут СДС оптужи за поданичку политику Бакиру Изетбеговићу.

С обзиром на то да је током протеклих дана РТРС покушао да обрани своју позицију безуспјешно доказивајући своју објективност и демократичност, уредници информативног програма би се требали запитати какву поруку шаљу грађанима јер се у информативи може чути само оно што иде у прилог владајућој структури.

Изненађење је било то што се Милорад Додик као централна фигура РТРС-а није у вечерапњем дневнику није појавио. Предност су имале даме, па је предсједница Владе Жељка Цвијановић вечерас добила својих десет минута. Али да кренемо од почетка. Прва вијест односила се на учешће СДС-ових посланика на сједници Представничког дома Парламента БиХ. С обзиром на то да је СНСД тражио да се сједница одгоди, а Колегиј је тај захтјев одбио, СНСД-у је једино још остало да износи оптужбе на рачун СДС-а да се учешћем на сједници повинују политици Бакира Изетбеговића и поред јасне поруке Младена Босића да ће СДС-ови посланици учествовати на сједници, али да неће гласати ни за једну тачку дневног реда.

Јасна порука упућена из СДС-а да неће учествовати у блокадама, бојкоту и рушењу институција како не би ишли на руку онима који то заиста желе, а то су Бакир Изетбеговић и Милорад Додик, у СНСД-у је оцијењена политички некоректном, јер се Додик и СНСД залажу за поштовање Дејтонског споразума, што су и показали закључцима Народне скупштине РС-а.

Као и увијек када треба оцрнити опозицију РС, на говорницу РТРС-а ступа Сташа Кошарац, који истиче да на сједници учествовати већина окупљена око Бакирове коалиције, а не „бриселске“ и да се код Савеза за промјене ради о извјесном феномену аутизма гдје чланови овог савеза гласају у једним, а у другим институцијама не гласају.

РТРС би се требао овдје запитати о каквом се феномену ради код њих с обзиром да се са ове телевизије свакодневно чују поруке у којима се опозиционе странке оптужују за подаништво бошњачкој политици, а да истовремено стално колају упозорења о потреби јединства свих српских странака.

Из прилога у прилог наставља се изношење оптужби на рачун СДС-а. Као да није довољно све претходно наведено, током централне информативне емисије која грађане треба да обавијести о дешавањима из различитих сфера живота, РТРС емитује интервју са предсједницом Владе РС Жељком Цвијановић у трајању дужем од 10 минута. Цвијановићка је дала интервју како би „демаскирала“ улогу СДС-а, односно како би их оптужила за подаништво Сарајеву.

И опет је РТРС демантовао своју објективност тиме што је прво питање новинарке упућено Цвијановићи садржавало тврдње о СДС-у, како би омогућило Цвијановићки да изнесе низ критика на рачун ове странке. Указујући на контрадикторности и паралелизам у СДС-у Цвијановићка је политику ове странке оцијенила тумарањем на политичкој сцени, истичући при томе да СДС тражи изговоре за поданичку политику Сарајеву коју показује претходне двије године, колико је на власти, те да својим наступима даје оружје свим онима који желе да злоупотријебе оне који долазе из РС.

Цвијановића остаје досљедња Додиковој политици, те брани закључке Народне скупштине РС. По Цвијановићки закључци НСРС су се односили на сва она питања која су од важности за РС, а за које српски представници за заједничким институцијама немају снаге да их ставе на дневни ред.

У наставку интервјуа Цвијановића је говорила о предстојећој сједници Влада РС и Владе ФБиХ, као и реализацији мјера из реформске агенде, при чему се гледаоцима стварао утисак да у раду Владе РС нема никаквих проблема и да све функционише у најбољем реду, што је помало чудно с обзиром на то да су поједини медији током дана објавили да се спремају смјене појединих министра у Влади РС.

С обзиром на то да је Цвијановићка провела неколико минута објашњавајући, на својствен начин, договор са синдикатима и начин на који ће се вршити исплате накнада радницима, поставља се питање зашто ни новинарка ни Цвијановића нису пронашле простор за бављење исплатама потицаја пољопривредницима. Вјероватно због тога што је и сама Цвијановића исплате обећала средствима из клириншког дуга, а како би се дошло до ових средстава потребно је да институције на ниовоу БиХ одраде свој дио посла, што тренутно не одговара политици СНСД-а.

Прилог о рочишту главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу РТРС је искористио за обрачун са министром сигурности БиХ Драганом Мектићем. Од коментара Бранке Кусмук није се могло разлучити шта се стварно десило, а шта је ауторкин лични став. Истичући да су не тако давно Мектић и Салиховић били врсни сарадници у борби против криминала и корупције, а да су затим артиљерију усмјерили један против другог, начин извјештавања нагиње према Салиховићевој страни, уз наводе да Салиховић тужи Мектића за монтирани поступак пред Дисциплинском комисијом и оптужбе да руши тужилачки систем.

На овај начин Кусмук терети Мектића да је одговоран и за то што су новинари морали да напусте судницу, иако је дисциплински тужилац објаснио да суђење треба да буде затворено за јавност с обзиром на то да су у неким случајевима истраге још у току.

Посјета предсједника Црне Горе Филпа Вујановића Предсједништву БиХ остављена је за осмнаесту минуту дневника, јер зашто би међудржавни односи имали примат над изношењем страначких ставова и нападима на другачије ставове и мишљење. Да нема интерес да се бави значајем ове посјете РТРС је показао тиме што је сем двије-три уводне реченице цијели прилог сведен на кратке изјаве Иванића и Вујановића.

Позитивна вијест стигла је из Зворика поводом нове инвестиције – изградње фабрике „Зеохем“ и новог погона Алумине, што представља могућност за економски развој зворничке регије. Услиједиле су вијести из Бањалуке гдје градска управа поред постојеће размишља о изградњи нове топлане, при чему по мало апсурдно звучи план да профит нове топлане служи за отплату дугова старе.

Домаће вијести завршавају прилогом о отворењу Факултета безбједносних наука, који је настао трансформацијом досадашње Високе школе МУП-а РС, а чији је вршилац дужности декана Предраг Ћеранић. Иако су остали медији говорили о упитности именовања Ћеранића за ову функцију, као и наводима да је управо Милорад Додик прогурао Ћеранића на ову функцију јавни сервис РС-а није за сходно нашао да прокоментарише било шта везано за ове наводе.

 

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС