http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-05-05-2017/
05.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 05.05.2017.

Водитељ: Јасна Поповић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Из вечери у вече РТРС покушава причом о опасности од тероризма да пребаци фокус са текућих проблема који свакодневно потресају ситуацију у РС.

Док се у широком кругу избјегавају теме попут корупције, недоговорности владајућих структура, скоро свако вече можемо чути тврдње о угрожености од тероризма. Незаобилазан извор информација код РТРС-а је самопрозвани стручњак за тероризам Џевад Галијашевић који као и увијек има сазнања само њему знана, па су за РТРС довољне његове тврдње, док се скоро константно омаловажава улога Министарства сигурности БиХ.

Дневник је почео тврдњом да је БиХ у Европском парламенту за длаку избјегла да буде стављена на црну листу због финансирања тероризма. Након што су службе безбједности Србије откриле да иза албанских сепаратиста на југу Србије и у Македонији стоје турске тајне службе, стручањаци за безбједност упозоравају на појачано присуство турских обавјештајаца и у БиХ. Њих 500, кажу, има широку мрежу сарадника и помагача.

Од стручњака наступио је Галијашевић према чијим тврдњама Турска је на простору БиХ развила је снажну обавјештајну мрежу, која користи разне научно-истраживачке центре, невладине и хуманитарне организације. На овај начин ствара се прилика да се НВО сектор који веома често иступа са сазнањамима о корупцији у политичким круговима у очима јавности прикаже као сектор који ради против интереса БиХ. Галијашевић је тако истакао да борба против тероризма није ни на зачељу спремности ни ударног тима за борбу против тероризма, ни безбједносних агенција БиХ, нити самог Тужилаштва.

Вечерас дакле нови напад на Тужилаштво БИХ, исту институцију коју је РТРС током синоћњег дневика бранио јер је њен рад критиковао министар сигурности БиХ Драган Мектић. И тако, док институције на нивоу БиХ не маре за питање тероризма, једина свјетла тачка је МУП РС који према експерту Галијашевићу једини улаже напоре да се бори против овог проблема.

Дневник је настављен информацијама о албанским екстремистима који су прелазили границе Македоније, па је упућена критика на рачун међународне заједнице која подржава Албанце и која својом подршком подстиче ратно-хушкачку реторику албанских политичара, посебно оних из Албаније.

Наредни прилог говорио је о проблемима официра бивше ЈНА који годинама покушавају да врате станове у Федерацији БиХ, која их већ годинама опструише у остваривању својих права. Удружење војних пенизонера Републике Српске апеловало је на власти у РС, посебно на Министарство за избјеглице и расељена лица да се више укључе у рјешавање овог проблема. Из Министарства наравно није дошао адекватан одговор, већ је истакнуто да недостатак правног корака оставља ова лица ускраћена да остваре своје право.

Републички завод за статистику избацио је податке за први квартал, а према којем је РС у првом кварталу ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 975 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 77 одсто. Најважнији партнер у спољнотрговинској размјени је Србија, одакле се највише вози, а по питању извоза одмах је послије Италије.

Све су пропратиле рециклиране изјаве премијерке Цвијановић о неиспуњавању услова из Реформске агенде због “успаваних институција БиХ”, као и залагању Владе РС за раст привреде. Колико се Влада залаже ра развој привреде, па И најбрже растућу грану ИТ сектор, најбоље показује сљедећи прилог у којем се указало на то да држава не препознаје значај ИТ стучњака, па посао морају тражити у другим земљама.

И вечерас се РТРС бавио сукобом на релацији СДА-ХДЗ због измјена Изборног закона.истакнуто је да СДА лоптицу пребацује и странкама из РС, па је пренесена изјава делегата у Дому народа БиХ испред СДА Сафета Софтића у којој је истакао да би се видјела бука И галама да је ХДЗ у у измјенама изборног закона начео било шта што се тиче Републике Српске.

Предсједник РС Милорад Додик данас слави славу, па дневник вечерас није био сликовница његових активности. Ипак, камере РТРС-а су накратко завириле на славу, јер је ред да се зна гдје је предсједник, шта ради и како слави.

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС