http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-05-03-2017/
04.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 05.03.2017.

Водитељ: Мишо Радаковић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Иако је главна вијест дана у БиХ била ванредна конференција ПДП-а на којој је потпредсједник ове странке Игор Црнадак демантовао наводе Милорада Додика, са РТРС-а вечерас су послане другачије поруке. РТРС је показао отворену подршку Додиковим изјавама да су Говедарица и Црнадак састанак са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбједност Федериком Могерини искористили за обрачун са институцијама РС-а, што је током дневника поновољено у неколико наврата.

ПДП-у и СДС-у на терет се ставља српско нејединство, јер према наводима ове медијске куће, док Додик ради на европском путу, Говедрица и Црнадак раде против Републике Српске. РТРС се нашао у чуду због чега је критика дошла на њихов рачун, јер су они своју демократичност и објективност показивали тиме што су редовно у своје емисије позивали представнике опозиције и преносили јавности њихове ставове.

Да, РТРС преноси ставове опозиције, али главно питање јесте на који начин их преноси. Најбољи одговор на то питање јесте вечерашњи прилог који је био искомпонован тако да гледаоцима покаже да Игор Црнадак сам себе демантује, а да његови ставови само наносе штету РС-у. Његове изјаве су пресјечене тако да се код гледалаца створи утисак да Црнадак игнорише питања новинара РТРС-а. Како је и сама конференција била заказана поводом Додикових изјава, РТРС поново оптужује опозицију за подилажење Бакиру Изетбеговићу тврдњама да Црнадак током конференције није желио да коментарише нити Изетбеговића нити друге учеснике разговора, већ само Додика.

Да је РТРС транспарентан како тврди, онда би се ваљда гледоцима дао и дио изјаве у којој он говори о Додику. Насупрот томе, ауторка прилога наводи дио Црнтакове изјаве да је Додик био мекан као памук, а одмах затим даје се простор Додику да каже своје.

У телефонском разговору Додик истиче да се јасно знало ко је ко и какву је улогу имао на састанаку, оптужујући СДС-а и ПДП-а за подаништво СДА и Бакиру Изетбеговићу, уз опаску да се „Говедарица кад год има прилику одушеви Бакиром Изетбеговићем“, а да Црнадак злоупотребљава позицију министра да иде по свијету да лаже о РС.

Иако је Црнадак на прес конференцији демантовао Додикове наводе, РТРС и даље наводи да су Црнадак и Говедарица током састанка говорили о РС-у као леглу криминала и корупције, а у закључку прилога наводи се Додикова изјава у којој он истиче да је Црнадак имао три године да покаже способност, али да су те године показале како његову, тако и неспособност осталих на нивоу БиХ.

Прича која се повела око изјава Црнатка и Говедарице о раду јавног сервиса РС-а наставља се и вечерас. Одбрана РТРС-а се и даље темељи на наводним позивима свим опозиционим политичарима, па и самом Црнатку за гостовања у емисијама РТРС-а, при чему се они нису одазивали, уз тврдњу да увреде на рачун РТРС-а само наставак политике опозиције.

Иако су и сами гледаоци свједоци скоро свакодневног напада на свакога ко не игра по Додиковим правилима, а политичке емисије РТРС-а служе као средство обрачуна против Додикових неистомишљеника, РТРС остаје у чуду на изјаву Црнатка да је одбијао гостовања у овим емисијама онда када је намјера била да се омаловажи. Како контрааргумент смјењу се слике маилова у којима уредници емисија позивају представнике опозиције. Ово би могло проћи као аргумент само код онога ко би слијепо слушао наводе, без да погледа у датуме маилова, од којих су неки чак из 2015. године.

Да на РТРС-у не могу више да одвагају шта треба, а шта не треба да кажу свједочи и чињеница да Савез за промјене и даље називају „такозваним Савезом за промјене“, па се гледаоцима намеће питање како један објективан и демократичан медиј може називу једне коалиције приписати такав епитет. Износећи појединачне изјаве Црнатка и лидера ПДП-а Бранислава Бореновића, РТРС покушава да докаже гледаоцима да у ПДП-у не постоји јединствен став о РТРС-у, јер је како је истакнуто „након изборног краха такозвани Савез за промјене почео да преиспитује свој рад, па су као један од лоших потеза навели бојкот јавног сервиса РС-а“.

За крај РТРС поново демантује своје наводе о одбијању опозиционих политичара да гостују у емисијама РТРС-а, јер како су и сами навели Црнадак је прије мјесец дана био гост политичке емисије Телеринг.

Да се став опозиције не чује у дневнику, сједочи и вечерашњи прилози о одржавају сједнице Парламентарне скупштине заказане за уторак. Простор за коментар имали су само СНСД-ови посланици како би се по ко зна који пут обрушили на СДС, јер према наводима који долазе из ове странке СДС пружа отворену подршку политици Бакира Изетбеговића.

И док Сташа Кошарац коментарише СДС, Душанка Мајкић наставља Додикову политику напада на Савјет министара, који по њеним процјенама не ради добро свој посао, истичући при томе да владајућа већина не шаље довољан број закона у парламентарну процедуру.

С обзиром на то да је у претходном дневнику Додик окривио Савјет министара за проблеме у функционисању механизма координације, а Савјет министара му не одговара јер у њему не сједе људи који би слијепо извршавали његове наредбе, не чуди што су се вечерас са РТРС-а чуле тврдње које су о овој институцији говориле само у негативном смислу.

Наставак дневника бави се кризом у Македонији, а спекулисе се о могуцности прељевања кризе у регион. Наставак дневника доноси прилоге о сахрани Милеве Жупић, мајке три погинула борца Војске Републике Српске, током којег се поново у неколико наврата могао чути глас Милорада Додика, како кроз изјаве њеовог изасланика, тако и читањем телеграма саучешћа.

Било је ријечи о запошљавању у општини Дринић, пројекту водоснадбијевања у Приједору, а током прилога о проблемима повртлара након захтјева Хрватске за забрану увоза кромпира из БИХ, неизбјежна је била критика на рачун Савјета министара.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС