http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-04-05-2017/
04.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 04.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Ударна вијест дневника била је бурна расправа на јавном саслушању пред Одбором за привреду Народне скупштине РС о приједлогу Владе РС да 64,9 одсто акција прода израелској компанији.

Ни пет сати убјеђивања представника Владе РС, министра Ђокића и Евгенија Зотова није помогло да се опозициони посланици и ДНС убједе да је понуда израелске компаније кредибилна и да је понуда од 92 милиона нешто што се не може одбити. Не помаже ни РТРС који од доношења одлуке Владе није прескочио скоро ни један дневник а да се није бавио понудом Израелаца, било изјавама Додика, Зотова или Ђокића. Скупштински одбор ће своју одлуку саопштити прије засједања Народне скупштине 10. маја.

Прилог са јавног салушања почео је изјавама министра Ђокића, који више ни сам очигледно не зна шта се продаје, а затим тврдњама Зотова да његова компанија има банкарске гаранције, а чак и да су спремини да исплате плате и доприносе запосленима уколико се компанија Митал повуче из посла. Оно на шта се они који се залажу за продају израелској компанији стално позивају јесу 92 милиона. Не вриједе ни стална упозорења опозиције и представника компаније Митал који упорно тврде да израелска компанија нема искуства у рударству.

Поново се на РТРС-у ишло у корист Зотова, па је тако аутор прилога напоменуо да Митал није доставио банкарске гаранције, већ да је њихов досадашњи рад гарант. Како смо претходних дана од Додика могли чути различите тврдње о проблемима у пословању Митала и штетности уговора, онда је јасно да се јавности на овај начин представило да Митал и нема баш неке гаранције.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је изрекао фразу „Боље врабац у руци, него голуб на грани“, а ова је фраза добра порука владајућој структури која сталним раздужењима на различите начине води грађане РС у дужничко ропство. По РТРС-у највећи број питања посланика се односио на трансферне цијене Митала, што је поново покушај да се јавности докаже на исправност пословања Митала.

Због чега је РТРС представио бурном расправу није јасно, јер се током прилога нису могла чути негодовања или питања посланика из опозиције, а којих је било на рачун министра Ђокића и изралеске компаније. У наредним минутама наступио је Милорад Додик, овај пут као предсједник СНСД-а. Тако је проучио да ће посланици његове странке подржати одлуку Владе о продаји капитала израелској компанији.

У другом прилогу који се односио на састанак са начелником Сребренице и представницма СНСД-а и ДНС-а из Сребренице, Додик најављен као предсједник РС је истакао да ће око СНСД-а у Сребреници поново бити окупљена скупштинска већина. На овај или онај начин, није битно, битно је да се са РТРС-а по ко зна који пут чује тврдња како СДС служи као поданичка партија СДА. Из прилога је јасно да су РТРС и Додик искористили предсједничку функцију за страначко поткусуривање у Сребреници и оптужбе на рачун СДС-а да руши српско јединство и стабилност, било политичку или привредну у Сребреници, па се чак чула да тврдња да је за СДС веза са СДА важнија од потреба српског националног тијела не само у Сребреници, већ и у РС.

И истовремено док су се чуле оптужбе за издајништво и подаништво СДА, из редова СНСД-а су се чули и позиви СДС-у на једниство. И наредни прилог је био везан за Додика који се током дана састао са амбасадорком Румуније у БиХ Даном Константинеску са којом је разговарао о унапређењу односа на економском, туристичком и културном плану. Са амбасадроком су се састали и предсједник Народне скуштине РС Недељко Чубриловић и премијерка РС Жељка Цвијановић.

О економији је било ријечи и у наставку дневника, овај пут кроз вијест о креирању специјалних економских зона по узору на Кину, а о којима је било ријечи током састанка министара за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златана Клокића са савјетником за економска и трговинска питања Амбасаде Кине у БиХ Леиом Јианжонгом. Све успјешне вијести на економском плану, па је тако и истакнуто да је захваљујући ентитетским Владама, са посебним нагласком на Владу РС, Влада Њемачке отисала дуг БиХ у износу од 12,8 милиона еура дуга.

У Сарајеву одржана сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем је дневном реду захтјев Клуба делегата хрватског народа да овај Дом по хитном поступку размотри Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ. Измјене Изборног закона су блокиране јер су Бошњаци покренули заштиту националног интереса, па ће коначну ријеч дати Уставни суд.

И док су се редале изјаве бошњачких и хрватских посланика, и износили аргументи за и против, РТРС није пропустио ни овај пут на укаже на непостојање парламентарне већине и улогу СНСД-а и ДНС-а као спасилаца функционисања бх. институција. Напади на министра сигурности БиХ са РТРС-а никако не престају, па је вечерас емитована вијест да ће потпредсједница Високог судбеног и тужилачког савјета Босне и Херцеговине Ружица Јукић тужити министра Мектића због увреде части. Јавности у РС која прати РТРС је непознато како је дошло до тога, јер се на овом медију ријетко када могу чути изјаве министра Мектића, сем онда када се може пришити низ критика на његов рачун.

Вечерас је јавност сазнала да је Мектић раније истакао да је Јукићева у сродству са в.д. главног тужиоца БиХ Горданом Тадић и да злоупотребљава положај. Одговор Мектића, иако забиљежен на другим медијима, за гледаоце РТРС-а остао је недоступан.

У духу ефикасног правосуђа, РТРС је емитовао и вијест да је Влада РС одобрила четири милиона марака за смјештај правосудних институција у Приједору, а за реконструкцију Основног суда у Козарској Дубици пола милиона. Поново је на снази било критиковање градова у којима СНСД и странке из коалиције нису на владајућим позицијама, а истовремено се оним општинама у којима су кандидати владајуће структуре на власти пружала пуна подршка Владе РС.

Тако и спор са грађевинском фирмом може да постане тема дневника као што је вечерас било са Добојом, а све како би се приказало да гграђани у овом граду не могу да остваре своја права. Иако бивши радници Фамоса са Пала годинама муку муче са потраживањима, за њих се Влада мало бринула у протеклом периоду. Сада када је на власти кандидат владајуће структуре Влада одједном има новца и да откупи имовину Фамоса.

Као главна препрека излазак из агоније скоро 320 радника препозната је паљанска скупштинска већина- Савез за Пале коју између осталог чине СДС и ПДП. И поред бурне расправе у општини Билећа усвојен је Нацрт буџета за 2017. годину, а све је пропратила изјава начелника Миљана Алексића по коме нацрт није најбољи, али ће се радити на његовом репрограму па да има за све категорије и спорти и инвалиде, а истовремено је своје неистомишљенике, оне из редова опозиције који су критике изнијели јер пола буџета иде на плате, назвао надуваним фацама које знају само нападати.

Било је ријечи о недисциплини посланика, а о какавој дисциплини се може говорити када први човјек општине нема адекватан вокабулар. Пресељење општинске администрације Андрићград осигурало је боље услове запосленима, па ће бити омогућено брже и ефикасније рјешавање проблема грађана.

Бар тако је најавио РТРС, јер је по свему судећи за општину много боље да административни центар не буде у центру града, већ у приватном комплексу.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС