http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-03-03-2017/
03.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске
Дневник 2 у 19.30
Датум: 03.03.2017.
Водитељ: Данијел Вујановић
Уредник: Нада Арлов
Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

И вечерашњи дневник својим првим дијелом бавио се посјетом Милорада Додика Русији. Како би се нагласила важност ове посјете, РТРС већ друго вече емитује дијелове интервјуа које је Додик давао за руске медије.

Додик је током низа састанака са руским дипломатама указао на тренутну ситуацију у БиХ а нагласак је био на потеби за укидањем ОХР-а и досљедном провођењу Дејтонског споразума. С обзиром на то да је ОХР већ у неколико наврата био главна препрека на у спровођењу Додикових намјера, јасно је да Додику одговара да се овдашњој јавности упути јака порука да Русија и њен предсједник Владимир Путин држе Додикову страну када је у питању укидање ове институције.

Како се већ дуго времена СНСД сматра Додиковим, не чуди ни то што РТРС странку Јединствена Русија назива Путиновом, а посебан нагласак је на јакој вези ове двије странке.

РТРС се дотакао и економске сарадње РС и Русије, па су се тако понавља тврдње од претходне вечери о инвестицијама компаније Зарубежњефт у РС. Остаје још да се Додик састане са привредницима и економистима како би договорили на који начин ће се РС отворити руски потенцијали, а грађанима остаје само да се надају да се све неће завршити као прича од прије пар година када су Додику била пуна уста „руског кредита“ од којег на крају није било ништа.

Иако за руску телевизију Цариград није рекао ништа ново што до сада гледаоци нису чули, РТРС емитује дијелове интервјуа како би доказала важност Додика у руским медијима.

У неколико наредних минута РТРС се бави ревизијом пресуде и легитимношћу Сакиба Софтића. Да ревизија тужбе против Србије нема шанси, а да Софтић нема легитимитет сматрају и бивши хашки тужилац Џефри Најс и професорка Невенка Тромп, а РТРС спекулише и о садржају писама које су чланови Предсједништва БиХ послали Међународном суду правде у Хагу.

Иако Младен Иванић није желио да се изјашњава о садржају писма, РТРС нагађа да се Иванићу у писму позвао на споран легитимитет Софтића и да је његов мандат истекао 2007. године. Да је ревизија нанијела велику штету односима Србије и БИХ истакнуто је током посјете европске представнице Федерике Могерини Србији, те указано на забринутост због раста тензија у БИХ и Македонији.

Дневник није могао проћи без напада на опозицију, па је тако млади потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић истакао да СДС обмањује јавност јер није прекинуо сарадњу са Бакиром Изетбеговићем и СДА, а да челници „такозваног Савеза за промјене“ једно причају у РС а друго раде.

РТРС се поново бави стањем у бх. правосуђу са посебним нагласком на Тужилаштво БиХ, а поводом предмета који су формирани против тужилаца ове правосудне институције. Уз оцјену да је бх. правосуђе брод пун рупа који цури на све стране и да је Тужилаштво препуно параобавијештајних струкура које вуку главне конце, РТРС на овај начин чини све како би доказала да су оправдани напади Додика када је у питању рад Суда и Тужилаштва БИХ.

Поткрепљују то и наводима да је Тужилаштво БиХ под директним утицајем СДА. Посебан нагласак ставља се на тужитељицу Далиду Бурзић, која је према неким тврдњама под апсолутним утицајем СДА, а РТРС је узима за примјер јер је министар сигурности БиХ Драган Мектић у интервју за Н1 истако да би њу волио да види у фотељи главног тужиоца Тужилаштва БиХ. На овај начин РТРС поново доводи у везу министре из СДС са СДА како би код гледалаца створила утисак јаког утицаја Бакира Изетбеговића на опозиционе политичаре из РС-а, игноришући при томе чињеницу да је и сам Мектић говорио о алармантној ситуацији у Тужилаштву БиХ.

Напад на бх. правосуђе или како га назива „патолошки бх. правосудни хаос“ наставља и Бранка Кусмук кроз прилог о предметима ратних злочина у случају Душко Јевић и Мендељев Ђурић, истичући да се у Суду БиХ играју правдом а да жртве бх. правосуђа пролазе правну голготу док хаос и самовоља у овим инстутуцијама владају.

РТРС поново напада на представнике српског народу заједничким инстутуцијама. Истичући да су српски представници давно изгубили компас, прозивке по други пут током вечерашњег дневника иду на рачун министра Мектића јер како тврде није учинио ништа да спријечи подршку БиХ снимању филма о ратном злочинцу Анти Готовини.

Протест незадовољних радника „Жељезница РС“ који су данашњим протестом тражили своја права РТРС је оставио за другу половину дневника, јер код ове медијске куће главне минуте дневника су резервисане како за Додика и СНСД, тако и за нападе на све оно што није по његовој вољи. С обзиром на то да је током протеста затражена оставка управе, а прозвано је и ресорно министарство и Влада РС , не чуди што је РТРС покушао да са што мање информација обавијести гледаоце о правом стању у овом предузећу.

И када је у питању економија РТРС не бјежи од тога да покаже да министри из реда СДС-а не обављају своје функције како треба. „На зуб“ су вечерас узели и министра вањске трговине и економских односа Мирка Шаровића истичући да његове процјене из 2015. године о користи либерализације бх. тржишта нису дале жељене резултате када је у питању мљекарски сектор и да је либерализација ишла више у корист мљекарима из ЕУ него домаћим, што у концу може довести до гашења бх. мљекарског сектора.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС