http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-03-03-2017-2/
04.03.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 04.03.2017.

Водитељ: Мишо Радаковић

Уредник: Јасенко Тодоровић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Јавни сервис Републике Српске поново је вечерас био у функцији задовољења потреба Милорада Додика. Јавности се покушало презентовати да је управо Додик био најважнији актер разговора са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбједност Федерике Могерини. Иако је Могерини прво разговарала са предствницима Савјета министра, РТРС прескаче ову вијест и презентује јавности једнострану причу о састанку лидера политичких странака потписница Реформске агеде.

Овакав приступ не чуди јер Додик је, иако познат по ставу да се у Сарајеву не осјећа сигурним, учествовао на састанку лидера странака. Како су главне теме састанка биле механизам координације и Упитник ЕК, Додик користи РТРС како би Савјет министара окривио за неуспјех у успостављању механизма координације као једног од главних услова на путу ка ЕУ. За разлику од Савјета министара јавности се презентује утисак да РС, односно власти на челу са Додиком раде све како би испуниле обавезе из Агенде и Упитника.

РТРС и Додик су се обрушили на ПДП и СДС, Игора Црнатка и Вукоту Говдарицу јер су, према тврдњама Додика током састанка Могеринијевој говорили о „тежој ситуацији у РС“ и уређивачкој политици РТРС-а. Иако је свима већ јасно да се претплатници јавног сервиса РС-а свакодневно бомбардују једностраним, субјективним ставовима владајуће структуре на челу са Додиком, а опозиција и они на чији рачун иду напади и оптужбе са ове медијске куће добијају мало или нимало простора новинар Александар Црквењаш стаје у одбрану РТРС-а наводима да су опозициони политичари веома често позивани у емисије али да су одбијали ова гостовања, као и да се њихови ставови са пресс конференција редовно могу чути на овом медију. Црквењаш би се и сам могао упитати зашто је гутао кнедлу током изношења ове тврдње јер је свима већ одавно јасно како и на који начин владајућа структура уређује информативни програм РТРС-а.

Да се глас опозицоних политичара не чује свједочи и чињеница да је у задњих неколико дана дневник сводио на путашествије Додика по Русији, док рад политичара и министара из опозиционих странака, попут низа сусрета које је министар вањских послова Игор Црнадак имао са страним дипломатама преходних дана није пронашао своје мјесто у информативи јавног информативног сервиса грађана РС-а. Одмах затим Црквењаш демантује себе нагласком на најважнијем сусрету током посјете Могеринијеве БиХ, „сусретом у четири ока са Додиком“.

У стилу „хвалите ме моја уста“ Додик говори о, дало би се закључити, савршеном стању у РС-у, посебно на економском плану, залагањима за успјех на путу ка ЕУ, као и опструкцијама на том путу, а које долазе из Савјета министара. Додик истиче да није било фер од стране Црнатка и Говедарице што су покушали да Могеринијевој укажу на „тежу ситуацију у РС“, иако по његовим ријечима сви у БиХ знају да је ситуација у Федерацији „бременита проблемима које нико од федералних политичара није поменуо“.

Стајући у одбрану РТРС- Додик је покушао Говедарици и Црнатку да припише још неку особину, али се угризао за језик, па их оптужио за политичку некоректност, а њихове наводе окарактерисао приземним политички обрачунима. Како би доказала да опозицони политичари имају мјеста РТРС даље емитује изјаве Говедарице и Црнатка, у којима они говоре о одржаном састанку и њиховим ставовима када је у питању пут ка ЕУ, не дотичући се тешке ситуације у РС о којој су по Додику говорили на састанку.

Јавост је остала ускраћена за детаљније информације о састанку Могеринијеве са Савјетом министара и члановима Предсједништва БиХ, те се цјелокупна прича свела на појединачне изјаве Могеринијеве и предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића, у којима се с једне стране могло чути да су мир и стабилност најважнији и да је БиХ направила искорак на Европском путу, а са стране БиХ да је она опредјељена за пут ка ЕУ, а да ће динамика тог пута зависити од рада њених политичких субјеката. С обзиром на то да је током ових изјава изражен оптимизам спрам пута ка ЕУ, поставља се питање због чега Додик износи тврдње о Савјету министара као главном опструирајућем фактору.

И вечерашњи дневник није могао проћи без извјештавања о Додиковој посјети Москви. С обзиром на то да се гледаоци РТРС-а већ данима филују флоскулама о подршци Русије Републици Српској у очувању права које је добила Дејтоном, економској сарадњи, инвестицијама Зарубежњефта, једино објашњење које се намеће јесте да РТРС овим настоји да увјери јавност да Додик и његова политика имају асолутну подршку Русије и да на тај начин гарантују сигурност грађанима РС-а.

Једина новина су наводи о изградњи руског православног центра у Бањалуци, а што је по Додику потврда добре сарадње и у области културе.

Да је РТРС далеко од објективног извјештавања показали су и наводи о одржавању сједнице Парламентарне скупштине БиХ. Кроз овај прилог поново се јавности намећу спекулације о сукобу унутар Савеза за промјене, а СДС се оптужује за издајничку политику јер ће његови посланици највјероватније присуствовати наредној сједници. Како су на дневном реду сједнице клириншки дуг, сукцесија, пасоши, питања од важности за РС, намеће се питање како се СДС-у може приписивати одговорност за учешће на сједници, јер уколико не буду ријешена ова питања за РС ће наступити проблеми, попут немогућности исплате потицаја за пољопривреднике којима је и сама премијерка Цвијановић обећала исплату од клириншког дуга.

Коментатор за све и свашта, прва снага СНСД-а, Сташа Кошарац је наравно прокоментарисао учешће СДС-а истичући да сумња да ће ови посланици гласати само за тачке од важности за РС, јер су и министри из ове странке по његовим наводима на недавно одржаној сједници Савјета министара гласали за неке ствари које нису од важности за РС, не наводећи при томе које су то ствари.

Као главни адут да нешто не штима у Савезу за промјене, РТРС све чешће наводи изјаве Момчила Новаковића из НДП-а који према њихвоим наводима тражи оштрији став СДС-а након покретања ревизије пресуде и поручује им да не рачунају на њега уколико се буду понашали као у Савјету министара.

Да се требају повиновати Додиковим намјерама, односно закључцима Народне скупштине, политичаре из опозиције је вечерас упозорила Социјалистичка партија. По принципу или- или, лидер ове странке Петар Ђокић наводи да постоје двије могућности- да се стриктно поштују и проводе закључци Народне скупштине РС (Милорада Додика) или да се стане на страну Бакира Изетбеговића и његове политике, а емитовањем овакве изјаве у на крају прилога поново се јавности намеће закључак да се СДС повинује политици Бакира Изетбеговића.

У наставку дневник се бави заоштреним односима у Македонији, а прилог се своди на интервју Мирослава Лазанског са независним аналитичаром Сотирем Костовим у којем се спекулише о цијепању Македоније, односно рушењу унитарности од стране албанских политичких партија.

Док се потези Владе РС кроз дневник провлаче као нешто што грађанима олакшава живот, потези који долазе од стране институција на нивоу БиХ, попут Централне банке у овом медију се оцјењују као негативни, па тако одлука ове институције да повећа накнаде комерцијалним банкама, по наводима РТРС-а преломиће се преко новчаника грађана.

Да не може проћи без напада на општине у којима СНСД и странке из коалиције нису на власти, показао је вечерашњи дневник на чијем је тапету била општина Соколац, а чији је начелник из СДС-а Милован Цицко Бјелица препознат као главни кривац за тешко стање у Соколачком инфо центру и радио станици ове општине.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС