http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-02-05-2017/
02.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 01.05.2017.

Водитељ: Младен Вуковић

Уредник: Нада Арлов

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

У првих десет минута дневник нас је вратио у ратне године кроз догађаје у Добровољачкој улици, Бијељини и Добоју. Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова донио је одлуку да се обиљежавање 25 година од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву ове године организује 3. маја само у Миљевићима у Источном Сарајеву, али не и у федералном Сарајеву, из безбједносних пријетњи.

И док се из Одбора Владе РС говорило о безбједносним пријетњама, истовремено су породице страдалих војника, оне које имају храбрости најавиле да ће се саме организовати и посјетити мјеста страдања у Сарајеву. Овим се отвара питање чија је одлука била да се обиљежевање измјести у Миљевиће и да ли су породице страдалих уопште консултоване.

За РТРС је довољно да пренесу изјаве Милорада Додика и Жељке Цвијановић јер су ипак они ти који увијек доносе посљедњу одлуку, без обзира на мишљење или осјећаје других људи. Због тога није проблем ни да друго вече узастопно гледамо исту Додикову изјаву у којој истиче да Српска ове године у Сарајеву неће обиљежавати 25 година од страдања Срба и војника ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици, јер не жели да српски народ буде додатно понижен.

Током прилога упозорено је на бх. правосуђе које упорно ћути на случај Добровољачка за који још увијек нико од одговорних није процесуиран. Цвијановићка је истакла да ће Добровољачка остати мјесто сјећања и опомене, а да ће Влада РС наставити да инситира на томе да се овај злочин не заборави и да се истраје у борби за права за жртве и њохове породице. Пренесена је и кратка изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића у којој је казао да су породице погинулих довољно понижене што још нема судског епилога, па их не треба излагати додатном понижењу сутра у федералном Сарајеву.

У Бијељини је обиљежено 25 година од оснивања Прве лаке пјешадијске бригаде Војске РС познатије под именом Специјална бригада „Гарда Пантери“. Ова бригада је прошла скоро сва ратишта, а остаће упамћена по једној од најхуманијих акција, спашавању 7.000 Срба са подручја Смолуће. Емитоване су изјаве учесника ове специјалне јединице у којима се говорило о важности очувања Републике Српске. И у Добоју су се присјетили почетка рата и 2. маја,када су из приградског насља Липац 1992. године Срби кренули у одбрану Добоја.

И ово је била прилика да се РТРС поново обрачунава са члановима СДС-а, градоначелником Добоја Обреном Петровићем, па се прича са одбране Добоја претворила у критиковање Петровића због учешћа у судском процесу у коме је, како наводи РТРС, Петровић оптужио некадашње функционере и прве људе добојског СДС-а Борислава Паравца, Милана Нинковића и друге, за насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата и прећутно одобравање ратних злочина. На тај начин Петровићу се приписује епитет издајника јер је оптужио оне који су се борили за слободу српског народа.

Продаја државног капитала у Руднику жељезне руде Љубија поново је добила своје мјесто у дневнику, а поводом јавног саслушања у вези са продајом коју је заказао Одбор Народне скупштине Републике Српске за привреду. Емитоване су Додикове и Павићеве изјаве које су емитоване и у претходном дневнику, а све са циљем да се покаже да коалиција није угрожена, као и Додиковим настојањима да дочара шта РС добија продајом за 93 милиона. Наступ је имао и представник израелске компаније Евгениј Зотов који је у духу транспарентности предложио повећање броја чланова Управног одбора Љубије на два члана независних директора, при чему би један члан био именован од стране владајуће коалиције и један од Савеза за промјене.

Ово се може оцијенити као једна врста притиска уочи јавног саслушања, јер са РТРС-а о понуди изрелеске групе, сем ставова ДНС-а, до сада нисмо чули ниједан контрааргумент зашто државни капитал не би требао отићи у њихове руке. С друге стране од Додика смо већ у пар наврата чули не баш повољне коментаре у вези са радом и уговором Митала. Директор Митала Младен Јелача је истакао да јавно саслушање види као шансу да се изнесу сви елементи понуде, досадашњи резултати рада и план развоја рудника у Љубији и Томашици. Ресорни министар Петар Ђокић објаснио је да су у јавности пренесене погрешне информације да Влада продаје РЖР Љубија, те истакао да Влада само продаје право на експлоатацију неком предузећу, а имовина, рудници, остају као јавно добро РС.

За четвртак је најављено засједање Дома народа Парламента БиХ и разматрање Приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ који је у процедуру упутио Клуб хрватских делегата. Делегат ХСС-а Марио Караматић је за РТРС потврдио да ће Приједлог претходно разматрати Колегијум и да нема разлога да не буде на дневном реду Дома народа јер је ријеч о хитној процедури.

Друга половина дневника доноси прилог из Доње Градине гдје су чланови Савеза Рома у Хрватској „Кали Сара“ током дана посјетили Спомен-подручје. Положили су вијенце и обишли гробна поља Доње Градине, највећег стратишта система јасеновачких логора из Другог свјетског рата, гдје је под окриљем злогласне НДХ међу 700.000 жртава, убијено и 40. 000 Рома. Указано је на чињеницу да се у Хрватској веома често умањује број страдалих Рома.

Када је у питању регион РТРС се бавио кризом власти у Хрватској, као и протестима Иницијативе „За заједничку Македонију“ због настојања Талата Џаферија, који је прошлог четвртка гласовима албанских странака и СДСМ изабран за предсједника парламента да преузме кључеве предсједничког кабинета. Врхунац дневника била је вијест да се сутра обиљежава Свјетски дан слободе медија и честитке оних из чијих се кабинета по наводима радника РТРС-а уређује дневник. Додик је тако истакао да ће професионално новинарство увијек имати друштвену подршку у савладавању изазова, а Цвијановићка да је Влада РС опредијељена да медијима пружи подршку у служби објективног информисања.

Свакоме ко је иоле пратио дневника РТРС-а је јасно како се са овог медија „објективно“ извјештава, па је сваки даљњи коментар сувишан.

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС