http://pdp.rs.ba/analiza-dnevnika-2-rtrs-01-05-2017/
01.05.2017.
Радио телевизија Републике Српске

Дневник 2 у 19.30

Датум: 01.05.2017.

Водитељ: Данијел Вујановић

Уредник: Маријана Ђурђевић

Дневник 2 уређују: Нада Арлов, Маријана Ђурђевић, Валентина Кнежевић и Јасенко Тодоровић

Aнализa

Главне теме дневника биле су обиљежавање 22 године страдања Срба из Западне Славоније, у хрватској акцији „Бљесак“ и протести Савеза синдиката РС. У Градишци су служењем помена погинулима и спуштањем вијенаца у ријеку Саву, обиљежене 22. године од страдања и протјеривања 15 хиљада Срба из Западне Славоније, у злогласној акцији „Бљесак“.

Како И сваки прилог РТРС-а И овај је имао Додика у главној улози па је на самом почетку пренесена његова изјава да је отимање земље, протјеривање и етничко чишћење било плански организовано као државни пројекат Хрватске, што је поновљено у два наврата током прилога. Уз изјаве свједока и жртава овог егзодуса, прилог је обиљежила свакако и Додикова изјава да без српске државе нема ни српске слободе, а по РТРС-у, званичници који су присуствовали обиљежавању јединствени су у ставу да су Срби увијек страдали када нису имали своју државу.

Истовремено са обиљежавањем у Градишци, с друге стране моста, у Окучанима, врх Хрватске славио је годишњицу „Бљеска“. Поводом годишњице страдања војника ЈНА у Добровољачкј улици, РТРС је и вечерас преносио Додикове изјаве. Додик је истакао да је Добровољачка несумњив ратни злочин који показује да политички договор о напуштању војника ЈНА Сарајева није био поштован. Он је истакао да Српска ове године у федералном Сарајеву неће обиљежавати 25 година од страдања Срба и војника ЈНА у некадашњој Добровољачкој улици јер не жели да српски народ буде додатно понижен.

И сљедећа вијест је почела са Додиком, овај пут у контексту продаје Рудника жељезне руде Љубија. Иако је претходно вече упутио низ критика на рачун Митала, Додик вечерас блажег тона, па је тако истакао да је Митал за РС важна компанија, али да жели да се поштују интереси РС и да је најбоље сачекати јавно саслушање у вези са продајом капитала у овом руднику.

Након Додика дошла је на ред протестна шетња Савеза синдиката РС поводом Међународног празника рада. Током протестне шетње указано је на тежак положај запослених у РС, а у првомајском прогласу прочитали су своје захтјеве.

РТРС је током прилога покушао на различите начине да омаловажи Синдикат и учеснике скупа, од указивања на мали број учесника, инсинуација да је мали број учесника на протестима због подјела у синдикату, па све до тога на какав су пасуљ радници „навалили“ након протестне шетње.

Шта и очекивати од медија који гуши и глас својих радника, који помоћ морају да траже од посланика Народне скупштине РС-а. У било којој другој земљи медији би се залагали за радничка права, а у РС је потпуно другачије, па се чак јавни сервис и наругао шетњи обесправљених радника, јер су стајали пред Владом РС у којој је нерадни дан.

Прије протеста представнике Синдиката посјетио је лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић. Поново је РТРС говорио о залагањима Ђокићеве партије за радничка права. И док синоћ нису спомињали захтјеву Синдиката за смјену министра борачко-инвалидске заштите Миленка Савановића, вечерас је РТРС дао простор министру да каже да захтјев за смјену приватно мишљење Ранке Мишић.

Савановић је истакао да га „Ранка нити је делегирала, нити доводила, нити изабрала“ , па самим тим је поручио да нема право ни да тражи његову смјену, али и да јој то неће узети за зло.

Министар је овдје открио праву природу односа, да није одговоран онима за чија се права само декларативно залаже, већ само онима који су га на ту позицију поставили, односно страначким шефовима.

Наставак дневника донио је прилоге са излетишта широм РС на којима су они којима је „добро“ обиљежили празник рада.

 

 

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС