http://pdp.rs.ba/aleksandar-zolak-trziste-lijekova-stavljeno-pod-kontrolu/

Процијењена уштеда требало би да износи око пола милијарде КМ. Годишње ће у буџетима, фондовима и здравственим установама остајати око 50 милиона, а и грађани који купују лијекове, уштедјеће понеку марку.

Усвајањем правилника о начину контроле и обликовања цијена лијекова, тржиште лијекова стављено под контролу, тврди в.д. директор Агенције за лијекове Александар Золак.

Имате Србију која политичким одлукама смањује цијене. Имате Србију која има ПДВ мањи него Босна и Херцеговина и имате Србију која има мању малопродајну маржу – каже Золак.

Просјечно, 10 одсто мање цијене лијекова у БиХ калкулисаће се из просјечне цијене лијека у земљама окружења, Србији, Хрватској и Словенији и помножити са коефицијентом 1. Ако лијек није заступљен у некој од три земље, у обрачун се узима цијена из такозваних резервних држава. То су, према Правилнику, Бугарска и Италија.

А зашто раније није усвојен Правилник? Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић признаје, то јесте политичко питање.

– Знате да је истекао мандат и директору и стручном савјету Агенције. Стручни савјет је у техничком мандату већ пуни један мандат – каже Османовић.

 

Повезане вијести: