http://pdp.rs.ba/ako-se-pokrene-revizija-tuzbe-imacemo-ili-blokadu-ili-napustanje-zajednickih-institucija/

У сљедећем периоду ћемо потпуно разумно, али хладе главе изузетно оштро дјеловати. Да ли је то напуштање институција, да ли је то један потпуно лабав однос, да ли је то застоји који је диктиран од стране господина Изетбеговића, то је сада најмање битно и то ће се тек видјети у наредном периоду. Још увијек желимо да вјерујемо да ће се одустати од ревизије тужбе и зауставити једна хазардерска авантура која нас води само назад а никако напријед, истакао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Казали сте да уколико се покрене ревизија пресуде БиХ против Србије за геноцид да ћете понудити жесток одговор. Уколико узмемо да је Бакир Изетбеговић неодговоран политичар, можемо ли од Вас као одговорног политичара очекивати да нас упознате барем дјеломично са садржајем тог одговора?

БОРЕНОВИЋ: Хоћемо на један мудар начин,хладне главе да реагујемо свјесни озбиљности ситуације у којој се можемо наћи у наредним мјесецима. Да учинимо напор како би смо спријечили бесмислене најаве за проузроковање кризне ситуације у овој неизборној години која треба да буде искориштена за реформе и конкретан рад на рјешавању економско-социјалних проблема грађана. Већ од јуче смо у контакту са одговорним политичким структурама из Европске уније и из Европске народне партије. Упознали смо их са најавом господина Изетбеговића да ће ићи са ревизијом тужбе, иако је он свјестан и сви ми да не постоји нити један нови аргумент. То је и лично речено неколико пута од самог Изетбеговића,да не постоји ниједан нови аргумент, нова чињеница са којом би се могло ићи ревизију тужбе осим намјерног изазивања кризе и проблема јер је и сам рекао да је свјестан чињенице да ће то проузроковати највећу послијератну то јесте постдејтонску кризу у Босни и Херцеговини што заиста никоме не иде у прилог.

Јуче сам лично, као предсједник ПДП-а, упутио писмо предсједнику Европске народне партије, да о тим најавама и могућем проузроковању нове кризе у Босни и Херцеговини и региону, упозна релевантне европске факторе, а ви знате да је члан Европске народне партије поред ПДП-а и СДА и ХДЗ, СНС из Србије, хрватски ХДЗ и још преко седамдесет странака, углавном владајућих из цијеле Европске уније, да је из ове групације странка центра и десног центра предсједник Европске комисије, Европског савјета и Европског парламента. Ако смо дио једне велике европске породице у којима чувамо основне вриједности сарадње и уважавања онда је и ред да све учинимо да зауставимо потенцијална жаришта и могуће “лудило” у које може да буде увучен цијели регион.

Шта кажу из Европске народне партије? Подржавају ли то они или не подржавају?

БОРЕНОВИЋ: Они су изузетно забринути и заиста свјесни чињенице да то у овом моменту није добро за регију, није добро за европски пут Босне и Херцеговине и цијелог региона и да то може и довешће до значајног застоја у процесу провођења Реформске агенде и европског пута Босне и Херцеговине, а посебно успостављања што бољих добросусједских односа након одличног сусрета Вучића и Звиздића са делегацијама Владе Србије и Савјета министара БиХ недавно у Београду. Посебно су непријатно изненађени обзиром да је планирано да високи званичници ЕУ убрзо посјете Босну И Херцеговину и да се учини напор да се окренемо будућности и конкретизацији европске агенде.

Да ли сте Ви свјесни тога да уколико пресуда поново буде имала негативан исход по Босну и Херцеговину да ће политички противници Бакира Изетбеговића због тога њега условно речено „помести“ и зашто га не пустите да са том тужбом пропадне ако нема ниједан доказ?

БОРЕНОВИЋ: Бојим се да чекање тог “негативног” исхода може потрајати мјесецима а ви знате шта то значи за нас,губљење времена, прилазак изборној години и онда свако у своје политичке “ровове” а то одговара ретроградним и превазиђеним политичким структурама. Као прво ми ћемо све учинити,на легитиман начин без вријеђања било кога,чувајући Дејтонски споразум, уставну позицију Републике Српске као једног од два равноправна ентитета,да оспоримо ревизију тужбе у којој не само да нема довољно аргумената,да агент нема сагласност за дјеловање у Предсједништву БиХ… већ је након десет година баш непотребно да се иде у томе правцу.

Зар не иде то у прилог Вашој тези ако нема аргумената Изетбеговић ће онда са тужбом да пропадне?

БОРЕНОВИЋ: Али ми не желимо да изгубимо нити мјесец нити два, нити шест мјесеци додатних тензија у Босни и Херцеговини ако дозволимо да се на бази најаве ревизије али и свих дешавања око тога крене у процесе који могу трајати неколико мјесеци.

Господине Бореновићу, пресуда ће бити коначна и читава прича се завршава након тога.

БОРЕНОВИЋ: Кад? Сутра? Следеће седмице,мјесеца? На љето? Да ли можемо сачекати? Остаје горчина једне свјесне намјере да се иде у кризу.

Након доношња коначне пресуде. Нема више жалби.

БОРЕНОВИЋ: Понављам, доношење такве одлуке може потрајати, врло битно да се тај процес заустави што прије. Ако се уђе у процедуру подношења ревизије и чекања одговора, који ће трајати неколико мјесеци, о томе вам говорим. Довољно је да се уђе у фазу “морања” дјеловања једних против других,укључивања свих политичких, експертских, академских (које иначе ћуте),савјетодавних, плаћених, угрожених, обесправљених па да на тој матрици се мјесецима мрцваримо.заиста желим да ме разумијете.

Разумијем.

БОРЕНОВИЋ: Говорим вам о томе да у случају да се не иде са ревизијом и да прође 27.фебруар на начин како смо сви очекивали. Нема нових аргумената, нема потребе за покретањем ревизије. Ако се уђе у процес који ће трајати неколико мјесеци – ви знате како се односе судови према ревизијама и додатним апелацијама, према додатним тужбама и према додатном процесу, то може трајати пола године. Да ли смо спремни пола године да чекамо одлуку једне судске инстанце, да је та ревизија била непотребна. Да ли смо спремни у овој земљи да уђемо у још једну додатну кризу и да изгубимо 2017.годину као драгоцјену неизборну годину у којој можемо да проведемо многе реформе, можемо да измјенимо чак и дијелове Изборног закона, како би избори били што поштенији, покренемо реформске процесе, измјеримо ефикасност рада појединих нивоа власти, можемо да ставимо тачку на прошлост наметањем једностраних историјских и правних чињеница и да почнемо да се бавимо будућности.

Најавили сте у случају да се подигне поменута ревизија доћи до застоја у институцијама Босне и Херцеговине. Колико је најава тог застоја у корелацији са декларацијом коју сте недавно предочили јавности?

БОРЕНОВИЋ: Невјероватно је колико у овој нашој земљи можемо да дођемо из једне ситуације у којој показујемо спремност да хоћемо да се бавимо будућности, да ставимо тачку на изазове из прошлости и да се све то за 24 сата окрене за 360 степени, а то је и ситуација о којој сада говоримо. Најава господина Изетбеговића да ће ићи у ревизију тужбе без обзира на њене посљедице свјестан чињенице да ће то проузроковати огромну политичку кризу је за мене лично поразније него сама ревизија као акт. И онда се поставља питање – до прије неколико дана смо разговарали сасвим зрело о потреби рационалног и нормалног будућег понашања и сам господин Изетбеговић је говорио да је Декларација о европској будућности БиХ коју смо ми предложили врло прихватљива. Не само он него и већина политичких структура у Босни и Херцеговини се позитивнио одредила према овом документу и умјесто да идемо према будућности уздржавајући се од апелациа, тужби, рефереднума, блокада због оваквих иницијатива поново се крећемо ка кризама и мучним тензијама.

Пада ли воду декларација уколико дође до покретања ревизије?

БОРЕНОВИЋ: Зато смо разочарани овим што се десило. Мислимо да то није добро, да је то лоше за Босну и Херцеговину, да је то лоше за све народе који овдје живе, чак и за оне који говоре да то раде у име свог народа а праве управо штету свом народу. Наша декларација је достављена лидерима политичких странака. Она је одлична оквир у којем би се могли кретати у наредном периоду. Након најаве подношења ревизије тужбе, она у овом моменту нема тај капацитет, мада ја очекујем да ће ипак разум превладати и да ћемо у некој најбољој могућој варијанти врло брзо добити одговор из Међународног суда везано за подношење ревизије и легитимитет агента који подноси односно тражи ревизију тужбе и којим ће се оспорити читав тај процес без било каквог смисла у овом моменту и да ћемо моћи у датом моменту да инсистирамо на томе да се наша декларација о европској будућности Босне и Херцеговине подржи и да сви кренемо у једном много бољем правцу. Али опет кажем, постоји бојазан да све то може да траје неколико мјесеци док се изађе из кризне ситуације а може имати далекосежне посљедице – ви знате да свака криза код нас траје много дуже него у неким другим земљама.

Нећу постављати питање типа – или декларација или повлачење тужбе. Не желим да будем искључив, мада неки желе да наметну ту врсту избора.

БОРЕНОВИЋ: Можете ви то питати. Што се тиче нас, наша декларација је коректан и користан приједлог. То је документ који треба да каже ко су политичке структуре које хоће да раде свој посао одговорно, да се окренемо будућности и да без криза стварају здраву конкуренцију унутар Босне и Херцеговине у којој ћемо се такмичити ко је бољи у привлачењу страних и домаћих инвестиција, ко је конкурентији, која општина,град,ентитет пружа боље могућности за образовање,рад,перспевтиве за младе,стварање породице, бољи животни стандард,здравстбвену И сваку другу заштиту…. Мислим да је свима јасно да онај ко изабере кризу у суштини зна шта му је стварна намјера а то је да се не бави животним проблемима грађана него на бази сталних тензија покушава добити подршку бирача разним теоријама страха и неизвјесности.

Да ли евентуални застој рада заједничких институција Босне и Херцеговине се односи на напуштање заједничких институција од стране српских политичких представника и какве то посљедице може произвести по Републику Српску? Видимо да Додик вас из Савеза за промјене дословно позива да напустите институције Босне и Херцеговине. Хоћете ли то урадити?

БОРЕНОВИЋ: Ово што је урадио господин Изетбеговић је Божји дар за Милорада Додика, као да су се договарали и као да заиста праве неки договор око свих ових активности око којих смо се вртили свих ових година. Тако да знамо да је то изазов за све нас. Нисам неки присталица прича о завјерама и закулисним радњама, али Изетбеговића као да призива тј. прижељкује Додика са собом у власти.

Зашто господин Додик није напустио заједничке институције раније. Имао је прилику да напусти. Било је одлука које су хајдемо рећи ишле на штету Републике Српске?

БОРЕНОВИЋ: То треба да питате њега. Потпуно сте у праву. Десет година је Додик био у јако блиској политичкој вези са владајућим странкама из ФБиХ, првенствено са СДА, и то треба да питате њега. То је одлично питање али ја овдје говорим о нашем дјеловању, не интересује ме Додик, о њему са много рекао, економско стање у Српској то показује,ми смо њему опозиција и знате наш став. Овдје говоримо о нашем дјеловању унутар коалиције на БиХ нивоу,губитку повјерења, разочарењу и осјећају да ли се заиста може радити у овако неискреном и исквареном политичком амбијенту. Да ли вриједи сутра градити овакве партнерске односе и с ким, да ли ми имамо државнике или само класичне политиканте.

Опростите, морам ово да кажем. Неки су стекли дојам да Ви шаљете поруку да ћете напустити заједничке институције Босне и Херцеговине. Демантујте то ако можете.

БОРЕНОВИЋ: Што се тиче нас из ПДП-а, наше понашање ће бити изузетно снажно у наредном периоду, и то корак по корак. Ми смо јуче обавијестили релевантне европске институције, у контакту смо, и покушавамо оспорити начин како се жели ићи са ревизијом тужбе. У сљедећем периоду ћемо потпуно разумно, али хладне главе изузетно оштро дјеловати. Да ли је то напуштање институција, да ли је то један потпуно лабав однос, да ли је то застоји који је диктиран од стране господина Изетбеговића, то је сада најмање битно и то ће се тек видјети у наредном периоду. Још увијек желимо да вјерујемо да ће се одустати од ревизије тужбе и зауставити једна хазардерска авантура која нас води само назад а никако напријед. Напуштање или застој у институцијама Босне и Херцеговине је сада најмање важно питање зато што и једно и друго ће довести до подизања додатних тензија и до проблема у Босни и Херцеговини, али то је избор оних који су то иницирали.

Не бих се сложио са Вама да је то најмање битно питање. Напуштање заједничких институција Босне и Херцеговине је кршење Дејтонског мировног споразума. Партија демократског прогреса је најснажнији заговорник Дејтонског мирновног споразума, а напуштање заједничких институција не може бити неважно питање. Зато Вас питам – хоћете ли напустити заједничке институције, да или не?

БОРЕНОВИЋ: Зашто? Па зар излазак из власти није демократско право, то не може бити кршење било чега, ми смо два пута добровољно излазили из власти, што је незамисливо за ове наше просторе, показујући да нам је битније проводити договорене програме и пројекте него “гола” подјела политичког плијена и функција. Мада немамо утицај у парламенту, имамо једног министра у СМ али и што је најважније имамо члана Предсједништва. Овдје се искључиво ради о томе да ли заиста вриједи бити дио коалиције у којој један члан коалиције је спреман да због лицемјерне политичке користи жртвује све добре процесе. Показаћемо у наредном периоду шта ћемо конкретно урадити по питању рада у заједничким институцијама Босне и Херцеговине. Разговарамо са странкама из Републике Српске које чине Савез за промјене. Ви знате да постоје одређене процедуре – шта значи када неко не доноси одлуке и шта значи када неко напусти институције. Ја мислим је то нешто што је потпуно легитимно право онога ко доноси одлуку о томе, а ми ћемо у наредном периоду показати шта ћемо урадити.

Ја бих да још једном поновим да ово може трајати. Жеља нам је да ово траје што краће, да се ово заустави. Ово није добро нити за један народ, нити за један ентитет, нити за било кога ко живи у Босни и Херцеговини, али је за мене из свега овога најтрагичније је изјава која је дошла од господина Изетбеговића са којом сам ја страшно разочаран, гдје је рекао – знам да ће ревизија тужбе довести до највеће постдејтонске кризе. Значи, знаш а идеш у такво нешто иако не постоји ниједан квалитетан аргумент.Само даје аргумент више онима који користе најгоре квалификације о њему самом.
Што се тиче овога што сте рекли. Поставља се питање блокада или не. Застој у раду институција или напуштање, и једно и друго је потпуно исто. Најмање је битно да ли је блокада или је напуштање. Исти је ефекат – неповјерење, застој, неизвјесност.

Није исто. Имали смо и до сада блокада али нисмо имали напуштања.

БОРЕНОВИЋ: Да ли је напуштање институција ако министар, или ако кључни људи из Републике Српске, док се не разјасне, рашчисте одређени односи или процеси, не гласају за одређене одлуке и оне не пролазе, стагнирају…

То је опструкција, а није напуштање.

БОРЕНОВИЋ: Знате зашто је исто? Зато што нема одлука. Живот стаје и у једном и у другом случају. Јер шта значи када министер или посланик сједе у кабинету или парламенту а не гласају. И зато вам кажем, ефекат је исти. Треба све учинити да се не дође у овакву ситуацију, треба стати са ревизијама, тужбама, оспоравањима, провоцирањима… мада остаје једна горчина и мучан осјећај да су појединци спремни ићи у овакве активности свјесни да изазивају кризе које наносе штету свима у Босни и Херцеговини.

Vijesti.ba

Повезане вијести:

ПДП