http://pdp.rs.ba/afera-trinaest-josh-nepoznatih-str/

Партија демократског прогреса очекује од cвих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Тринаест“

„Расходи за стручне услуге 2012. године“

 

Након писања у афери „Седам“ о расходима за стручне услуге 2011. године, гдје никад нисмо сазнали за шта је потрошено шест милиона КМ, постављамо ново питање.

Какви су ефекти и за које потребе су утрошена средства Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС са буџетске ставке – потрошачка јединица 412700 – Расходи за стручне услуге за 2012. годину у износу од 5.674.000 КМ?

Овај износ је исплаћен из Буџета Републике Српске за 2012. годину који је усвојен у децембру 2011. године. До данас није познато, тачније – никада није одговорено на званичан упит скупштинског одбора: гдје су ове паре и за које намјене су утрошене?

Штета за Републику Српску 5.674.000 КМ или 17.731 просјечна пензија

Настављена је пракса започета годину дана раније, па када се саберу износи за непознате стручне услуге исплаћене без правдања добије се цифра од укупно 11.676.000 КМ!

Одговор из Министарства никад није стигао, без обзира на чињеницу да је питање постављено након једногласног закључком (и чланова из позиције и опозиције) скупштинског Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу од 26. децембра 2014. године, прије расправе о Буџету за 2015. Годину.

Од Владе Републике Српске затражено је да достави детаљну информацију о утрошку средстава са ове потрошачке јединице у оквиру Министарства за економске односе и регионалну сарадњу за период 2010-2014 за сваку исплату појединачно. Одбор је због недобијања одговора послао и ургенцију 16. марта 2015, али никакав одговор до данас није стигао.

Подсјећамо да је по Пословнику о раду Народне скупштине Републике Српске, Влада обавезна да на питање посланика и  на захтјев скупштинског одбора упути одговор у року од 15 дана.

*Погледати закључак Одбора за ЕУ интеграције и ургенцију по истом закључку (Афера „Седам“), као и Буџет за 2012. годину.

Dopis – zakljucak Odbora
Dopis – zakljucak Odbora – urgencija za dostavu informacije
budzet_republike_srpske_za_2012._godinu

Повезане вијести: