http://pdp.rs.ba/afera-pet-kriminal-u-shumama-srps/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Пет“

ШУМЕ СРПСКЕ

 

ПДП сматра да је потребно истражити разлоге настанка ненаплативих потраживања у износу од 31 милион КМ у предузећу „Шуме Републике Српске“, која ће, према ријечима тадашњег директора „Шума“ Јакова Галића, морати бити отписана.

Према наводима директора, који је у јавност изнио податак о дугу од 31 милион КМ, претходна руководства предузећа су робу давала без икаквих покрића, односно на „часну ријеч“.

Потребно је да се утврди ко је потписивао одлуке да се шумска грађа продаје без авансних уплата, банкарских гаранција или неке друге адекватне заштите интереса „Шума Српске“. Такође, потребно је утврдити ко су предузећа и њихови власници који су добијали робу и који су направили ова задужења, а неки од њих врло брзо након преузимања робе и гасили своје фирме, остављајући огромна дуговања.

У овом случају је изузетно изражена сумња да се ради о серији почињених кривичних дјела, те тражимо да се хитно спроведе истрага, јер је потенцијална штета нанесена Републици Српској огромна.

Посебно је важно да се истрагом утврди ко је наредио промјену правила која су важила до 2006. године – да „Шуме Српске“ неће продавати робу без авансне уплате или банкарске гаранције.

 

Штета по буџет Републике Српске 31.000.000 КМ или 96.875 просјечних пензија

Напомињемо да је Партија демократског прогреса још 31. јануара 2013. године на својој сједници Предсједништва донијела одлуку о подношењу кривичне пријаве против предсједника Владе РС, министара у Влади РС и других одговорних лица за овај случај, што је након неколико дана и учињено поднеском у Тужилаштву Републике Српске.

Дописом од 19. фебруара 2013. године главни окружни тужилац нас је обавијестио о пријему кривичне пријаве и да је иста прослијеђена на поступање одређеном истражном тужиоцу.

Прије неколико мјесеци смо обавијештени да је истражни поступак – ОБУСТАВЉЕН!

 

 

 

Повезане вијести: