http://pdp.rs.ba/afera-jedan-kako-je-vlast-kroz-os/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „ Један“

„Ослобођење- Делта“

 

Позивамо да се истражи опраштање новчане казне у износу од четири милиона КМ предузећу Делта ДМД (у власништву Мирослава Мишковића ) изречене због кршења уговора о приватизацији предузећа „Ослобођење“. Према казни коју је изрекла Инвестиционо-развојна банка, а што су и у јавности потврдили званични представници ИРБ-а, Делта ДМД (као купац Дарта трговине, која је извршила приватизацију ) прекршила је одребе о отуђењу и оптерећењу средстава, те обавезу запошљавања.

Након тога, на 118. редовној сједници Владе РС донесен је Закључак да се фирми Дарта трговина (у власништву Делта ДМД) опрости казна од четири милиона КМ, која је требало да буде уплаћена у буџет РС. Тачније, ИРБ-у је наложено да не врши наплату поменуте казне. У Закључку није наведено никакво образложење за доношење такве одлуке.

Сматрамо да се ради о директној штети нанесеној Републици Српској, те о кршењу правила принципијелности и једнаког третмана инвеститора, као и да је више него јасна могућност почињења неког од кривичних дјела, посебно из области корупције и злоупотребе јавног положаја.

Штета по буџет Републике Српске 4.000.000 КМ или 12.500 просјечних пензија

Напомињемо да је Партија демократског прогреса још 31. јануара 2013. године на својој сједници Предсједништва донијела одлуку о подношењу кривичне пријаве против предсједника Владе РС, министара у Влади РС и других одговорних лица за овај случај, што је након неколико дана и учињено поднеском у Тужилаштву Републике Српске.

Дописом од 19. фебруара 2013. године Главни окружни тужилац нас је обавијестио о пријему кривичне пријаве и да је пријава прослијеђена на поступање Комисији за ревизију приватизације.

Са овом кривичном пријавом до данас није урађено ништа.

Повезане вијести: