http://pdp.rs.ba/afera-dvadeset-kako-je-vlast-srpsk/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Афера „Двадесет“: ФАРМЛАНД

Највише хваљена пољопривредна фирма од стране владајуће гарнитуре врло је близу пропасти. Међутим, док год се не промијени власт неће се знати у шта су бачени милиони марака свих грађана Републике Српске на име подстицаја за ову фирму, чији су руководиоци врло блиски предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

На име премија за произведено и откупљено млијеко, од почетка 2007. године до маја 2015. године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одобрило је предузећу “Фармланд“ из Нове Тополе исплату око 22,5 милиона КМ.

Какви су ефекти подршке овом предузећу? Никакви јер је то предузеће један од највећих дужника према Пореској управи РС, Министарству пољопривреде и ЈП “Робне резерве РС“.

За сав новац који им је исплаћен могло се исплатити 72.580 просјечних пензија у РС!!!

Иако су највећи дужници, „Фармланду“ се приликом сваке исплате премија за млијеко исплаћује око 200.000 КМ, што је равно исплати 645 просјечних пензија у РС.

Као доказ блискости са Владом Републике Српске и СНСД-ом је и чињеница да је “Фармланд“ једини, незаконито, добио цесију са Unicredit bankom a.d. Бањалука, која им је исплатила 459.099 КМ, на име премија за октобар, новембар и децембар 2014. године. Ова средства банка је добила касније од Агенције за аграрна плаћања РС, а све је омогућено захваљујући Инструкцији Министарства финансија РС.

“Фармланд“ је 2014. године добио и кредит од Инвестиционо-развојне банке РС од 15 милиона марака, с периодом отплате од 10 година и грејс периодом од 36 мјесеци. Након тога промијењен је Правилник о правилима пласмана по кредитним линијама и зајмовима и ниједна фирма не може да добије толики износ.

Укупна дуговања ове фирме износе 31,2 милиона марака, годинама им се одгађа враћање дуга од 4,75 милиона марака према Пореској управи и дуга према ЈП „ Робне резерве “ од 1,16 милиона марака.

Каква је логика помагати вјечите губиташе који су у све већим дуговањима умјесто да се тај новац издваја за поштене и вриједне произвођаче млијека који су у све већим проблемима? При томе, такви произвођачи немају повлашћени положај као “Фармланд“ коме се првом исплаћују премије за млијеко и који за сваку произведени литар млијека добија 0,30 КМ од Министарства.

Лажирају се класе млијека, приватна агенција за обезбјеђење не дозвољава улазак ниједном ентитетском контролном органу, а угинуле краве бацају се у депоније у и поред фарме због чега долази до тровања подземних вода у околини фарме.

Предузеће не плаћа редовно ни концесионе накнаде, а интересантно је и да је руководство овог предузећа, а не Министарство пољопривреде, додијелило подобним фирмама у власништву функционера СНСД-а 1.000 хектара државног пољопривредног земљишта којег се “Фармланд“ одрекао због недостатка финансијских средстава.

*Прилог: Извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС о раду Агенције за аграрна плаћања у 2014. години

Agencija za agrarna placanja RS – revizorski izvjestaj

Повезане вијести: