http://pdp.rs.ba/afera-dva-malverzatsije-sa-rk-bos/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, неодговорног и непотистичког понашања.

 АФЕРА „ Два“

Робна кућа Боска“

 

Случај приватизације Робне куће „Боска“ је један од оних који је у посљедње вријеме привукао највећу пажњу јавности, због избјегавања Владе РС да јавности представи Уговор о приватизацији, нејасноћа око тога да ли је Уговор испоштован, односно да ли су предвиђена средства уплаћена у буџет РС и да ли је обавезе према радницима исплатио инвеститор или Влада РС. Неопходно је да се, између осталог, јавност коначно упозна са садржајем уговора.

Случај Робна кућа „Боска“ има и свој други дио, јер је Република Српска, под веома сумњивим околностима, купила обвезнице Боске, након приватизације, када више није имала никакве обавезе према инвеститору и то у износу од 15 милиона КМ.

dodikdjuric

Куповину је извршила Инвестиционо-развојна банка, по изричитој одлуци Скупштине акционара ИРБ, којом предсједава премијер Републике Српске, иако је била вишеструко упозоравана да се ради о ризичном пласману, што је потврдио и тадашњи главни републички ревизор Бошко Чеко.

Посебно је битно да се случај Робна кућа „Боска“ истражи и због тога што Боска не измирује своје обавезе по емитованим обвезницама. Дуг према Републици Српској је сада већ вишемилионски, а потенцијална штета нанесена интересима РС је огромна.

Штета по буџет Републике Српске до 15.000.000 КМ или 46.875 просјечних пензија

RK Boska

Напомињемо да је Партија демократског прогреса још 31. јануара 2013. године на сједници Предсједништва донијела одлуку о подношењу кривичне пријаве против предсједника Владе РС, министара у Влади РС и других одговорних лица за овај случај, што је након неколико дана и учињено поднеском у Тужилаштву Републике Српске.

Дописом од 19. фебруара 2013. године главни окружни тужилац нас је обавијестио о пријему кривичне пријаве и да је пријава прослијеђена на поступање Комисији за ревизију приватизације.

До данас са овом кривичном пријавом није урађено ништа.

Повезане вијести: