http://pdp.rs.ba/afera-devet-sumnivo-vansudsko-por/

Партија демократског прогреса очекује од cвих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „Девет“

„Змијањепласт вансудско поравнање“

 

Да ли је штетно дјеловање када исплaтите штету по вансудском поравнању приватном предузећу преко његовог адвоката и на тај начин омогућите наплату потраживања по основу пореза и доприноса од истог тог предузећа?

Законом о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга РС планиране су исплате у износу 17.200.000 КМ, од чега је реализовано 14.183.913 КМ.

Најзначајнији дио ових расхода односи се на исплату 11.000.000 КМ по судском поравнању са „Змијањепластом“. У међувремену је по првој тужби пресуђено у корист „Змијањепласта“, а исплата је извршена из буџета за 2006. годину, на име унутрашњег дуга (3.946.419 КМ).

Скандалозно је да је исплата вршена преко овлаштеног адвоката са намјером да се избјегне плаћање вишемилионских обавеза „Змијањепласта“ по основу неплаћених пореза и доприноса према буџетима. У том периоду предузеће „Змијањепласт“ је имало скоро 5 милиона дуга по основу пореза и доприноса према буџету РС, здравственом, пензијском и другим фондовима.

Штета за Републику Српску 14.946.419 КМ или 46.707 просјечних пензија

У прилогу ових тврдњи је Извјештај Главног ревизора Републике Српске по извршеној ревизији Консолидованог извјештаја Владе РС и ревизији финансијских извјештаја буџетских корисника РС за 2007. годину, а ревидираних у 2008. години гдје о овом случају ревизор износи конкретне тврдње на странама 7. и 8.

Revizorski izvjestaj

 

Повезане вијести: