http://pdp.rs.ba/afera-chetrnaest-zbog-vlasti-i-snsd/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Четрнаест“

„Стоп бесповратним средствима из ИПА фондова“

 

Зашто је отказан пројекат Транспорт – Подршка у спровођењу обавеза из саобраћајног сектора из ИПА 2013?

Пројекат је у склопу Споразума о стабилизацији и придруживању, а у Републици Српској укључује и путну комуникацију Сарајево–Вардиште, Угар–Кнежево–Бањалука, заобилазница Бањалука, те жељезничку пругу Костајница–Добој и  Добој–Брчко.

Вриједност пројекта је 35 милиона КМ, од чега је Републици Српској требало да припадне 1/3 или 12 милиона КМ.

Штета за Републику Српску 12.000.000 КМ или 37.500 просјечних пензија

 

Кориштење бесповратних средства која су била на располагању Босни и Херцеговини кроз Инструменте претприступне помоћи тзв. ИПА зависило је од степена сарадње Владе Републике Српске, Владе Федерације и Савјета министара БиХ.

Вриједност помоћи у периоду 2007-2013 била је скоро 100 милиона КМ годишње, као и за ИПА-2 за период 2014-2020 у износу од преко 11 милијарди КМ за земље Западног Балкана

Приликом уговарања средстава из ИПА за 2013. годину изгубљена су бесповратна средства за пројекат Транспорт, Подршка у спровођењу обавеза из саобраћајног сектора због неспособности владајуће коалиције на ентитетском (кључни политички фактор у РС је био СНСД) и нивоу БиХ (кључни политички фактор из РС у институцијама БиХ је био СНСД).

Због изостанка договора, ова средства су од стране Европске уније преусмјерена Косову и Србији. Напомињемо да су се тада коалициони партнери на нивоу БиХ веома лако договарали око усвајања буџета, Закона о Електропреносу, буџетима институција БиХ, али су штетно дјеловали испуштањем прилике да добију ова бесповратна средства за побољшање путне и жељезничке комуникације у РС и БиХ.

Подсјећамо и на тадашњу циничну изјаву предсједника РС Милорада Додика да нам та средтва не требају, јер Српска од тога нема никакве користи.

Повезане вијести: