http://pdp.rs.ba/afera-chetiri-podrshka-novinama-fo/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, неодговорног и непотистичког понашања.

 АФЕРА „Четири“

Новине „ Фокус“

ПДП тражи да се одмах истражи  случај „Фокус“. Иако нема вишемилионску позадину, као афере које је ПДП представио до сад и представиће наредних мјесеци, случај „Фокус“ има огроман значај – због правилног односа друштва према медијима, њиховој непристрасности и једнаком односу власти према свим радио, ТВ станицама и новинама, као и због неизвјесне судбине 49 радника „Фокуса“.

protest-fokus

Мора се утврдити како је могуће да ове новине направе дуг према Републици Српској већи од милион марака, да се радницима 30 мјесеци не уплаћују доприноси, да се мјесецима не исплаћују плате и да, без обзира на то, новине „Фокус“ уживају повлаштен третман од стране Владе РС.

„Фокусу“ је Влада РС од 2009. године исплатила укупно 1,2 милиона КМ, те подржавала „Фокусове“ акције „Најсрећнији фискални рачун“ и „Избор најменаџера РС“.

Потребно је истражити одговорност власника „Фокуса“ Зорана Шаренца, рударског техничара из Милића настањеног у Бањалуци, као и његов однос са појединим високим функционерима који су му омогућили повлаштени положај.

У овом случају постоји изразита сумња на низ могућих почињених кривичних дјела из области корупције и злоупотребе службеног положаја, уз огромну штету почињену Републици Српској.

Штета по буџет Републике Српске 1.200.000 КМ или 3.750 просјечних пензија

 Напомињемо да је Партија демократског прогреса још 31. јануара 2013. године на својој сједници Предсједништва донијела одлуку о подношењу кривичне пријаве против предсједника Владе РС, министара у Влади РС и других одговорних лица за овај случај, што је након неколико дана и учињено поднеском у Тужилаштву Републике Српске.

Дописом од 19. фебруара 2013. године главни окружни тужилац нас је обавијестио о пријему кривичне пријаве и да је пријава прослијеђена на поступање одређеном истражном тужиоцу.

Са овом кривичном пријавом, као и претходним које смо представили у аферама „Ослобођење-Делта“, РК „Боска“, „Хидроградња“ Пале до данас није урађено – ништа.

Повезане вијести: