http://pdp.rs.ba/afera-98-gradjevinska-mafija-sokic-ruzica/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Деведесет осам“

„Грађевинска мафија отела имовину Ружици Сокић“

Срамно отимање имовине у Бањалуци једној од највећих српских глумица Ружици Сокић показује до које мјере су пулени и финансијери ове власти спремни на понижења свакога ко не припада њиховом клану.

Славна српска глумица је неколико година пред смрт потрвдила да је жртва грађевинске мафије у Бањалуци. Тврдила је да су јој власник „Калдере“ Миленко Чичић и предсједник РС Милорад Додик одузели 1.600 квадрата земље у центру Бањалуке.

Далеко од очију јавности водила је правну битку за своју дједовину у центру Бањалуке.

Чичић је на земљишту Ружице Сокић, које је наслиједила од мајке, направио велелепну вишеспратницу. У међувремену је све станове продао, а нови власници не могу да укњиже власништво јер се земљиште води на име Ружице Сокић.

Када је Сокићева од Чићића (Миће Калдере), затражила надокнаду за дједовину, упутио јој је најбруталније пријетње. Тим поводом Ружица је писала и Милораду Додику, и то неколико пута, међутим никада од актуелног предсједника РС, нити његових сарадника није добила одговор.

Ружица Сокић је у априлу 2013. године говорила о тортури кроз коју је пролазила због Чичића.

“Тај власник Калдере је један лопов који ми је заједно са овим главним у РС отео 1.600 квадрата земље и никада ми ништа за то нису дали. Много сам се због тога сикирала, обољела сам и замало нисам умрла. Ја сам по мајци и по традицији Бањалучанка. Спор се води у Бањалуци на неколико инстанци, па и кривично. Нисам хтјела да се сукобљавам с њим него сам на цивилизован начин покушала ствар да решим преко суда. Међутим, нисам ни слутила шта ће ме снаћи. Вриједност земљишта је велика, јер се налази у двије улице. Они су на њему направили палату на пет спратова у центру Бањалуке. Брутално су ми пријетили. Калдера ме је звао телефоном и рекао да ће платити некој агенцији да ме стрпају у гепек и из Београда тако довезу у Лакташе. Јел’ знате шта то значи? Па то ништа друго не може значити него да ће ме убити. Уморна сам од свега. Мој деда прота Јован Самарџић ту земљу је оставио мојој мами Вукосави и њеној сестри близнакињи Видосави, мојој тетки. Они су сви из Бањалуке. Они су ми одузели дедовину, земљу коју ми ја мајка оставила у наслијеђе. Срам да их буде! Нормалном човјеку је просто невјероватно да неки локални бањалучки кабадахија може тако да се понаша”, говорила је огорчено Ружица Сокић.

Она је сумњала да се судски процес намјерно развлачио због њених година. Како се Сокићева приближава осамдесетој, они које тужи рачунали су да ће ускоро умријети и да ће се ствар на томе завршити, јер нема законских насљедника.

Глумица Сокић преминула је у децембру 2013. године у 79. години живота. Мјесец дана прије смрти контактирала је новинаре „Слободне Босне“ и тврдила да јој Миленко Чичић преко својих људи у Београду и даље брутално пријети.

На тој имовини направљена је зграда у којој стан посједује и бивши градоначелник Бањалуке, а данас посланик СНСД у Народној скупштини РС Драгољуб Давидовић, гдје и живи.

Повезане вијести: