http://pdp.rs.ba/afera-97-milonski-kriminal-bratunac/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Деведесет шест“

„Криминал у Техничком ремонтном заводу Братунац“

 

Партија демократског прогреса поставља питање – ко ће одговарати за вишемилионске криминалне радње у Техничком ремонтном заводу Братунац?

Послије афере са извозом оружја док је завод био у стоодстотном власништву Владе Републике Српске ни послије приватизације се није промијенило ништа.

Приватизација

Влада РС продала је у првој половини 2014. године Технички ремонтни завод Братунац фирми ЕЛW Глобал Уједињени Арапски Емирати, чији је капитал сумњивог поријекла. Купац није уложио ни марке у покретање производње, мада је цијели приватизациони аранжман Влада величала као пројекат који ће запослити становништво у Братунцу, али и у широј регији.

Сама приватизација Техничког ремонта Братунац је катастрофална и штетна по интересе РС. Након приватизације та фирма ништа не производи нити ремонтује опрему, нема никакав производни циклус, нити има приходе.

Послије приватизације и обећања, радници су завршили на улици јер годинама не добијају плату и није им повезан радни стаж, а неки од њих су били подигли и шаторе у бањалучком парку „Младен Стојановић“ како би Влади Републике Српске указали на своје проблеме.

Хрватска фирма „Скаут“

Многи радници су и прије, али и послије приватизације указивали на криминал у извозу оружја са хрватском фирмом „Скаут“, али је једини исход из цијеле приче за те раднике био – отказ.

Радници Техничког ремонта доставили су јавности уговоре по којима се види да су радили поправку скоро 30 хиљада пушака за „Скаут“ по цијени од 33 марке по комаду, а стварна цијена је 3-4 пута већа чиме је Технички ремонт оштећен за скоро 4 милона марака. „Скауту“ су за 600 хиљада марака продати резервни дијелови чија је књиговодствена вриједност 1,8 милиона марака.

„Скаут“ је Техничком ремонту продавао пушке по цијени од 50 марака за комад, а ради се о пушкама које је та хрватска фирма купила од Оружаних снага БиХ за 7 долара по комаду.

Сумњива је и чињеница да хрватска фирма „Скаут“ годинама бесплатно користи хиљаду квадрата складишног простора Техничког ремонта. Истовремемено, менаџмент Техничког ремонта одбио је захтјев општине да дио неискориштеног простора уступи предузећу „Бема“ из Београда, које је планирало да у Братунцу отвори погоне за производњу текстила и обуће и запосли 1 200 радника.

Нејасно је и гдје је 800 хиљада долара које је Технички ремонт Братунац добио на основу сукцесије и пријератних потраживања. О организованом криминалу у Техничком ремонту Братунац, надлежне институције Српске обавјештавао је и предсједник Надзорног одбора тог предузећа Шпиро Ерцег, али и сами радници. Међутим, сваки пут када би неко од радника пријавио криминал и крађу у Техничком ремонту за ту пријаву би сазнао менаџмент предузећа и тај радник би добио отказ!

Повластице

Без обзира на чињеницу да купац послије приватизације није урадио ништа да оживи предузеће, Министарство финансија РС, у сарадњи са Министарством индустрије прибјегло је већ опробаном рецепту – повлаштен однос повлаштеним фирмама чак и када је у питању измирење пореских обавеза.

Приватној фирми Технички ремонт Братунац су министарства финансија и индустрије омогућила да буде ослобођена плаћања пореза Пореској управи РС. Тако је ова фирма стављена у повољнији положај у односу на друге приватне фирме у Републици Српској. Предузеће је и прије тога имало одоборен један репрограм пореских обавеза, али није испунило обавезе.

То само показује да су купци фирми у којима се дешава вишегодишњи милионски криминал у повлаштеном положају у Републици Српској, те да Влади РС није стало ни до радника, а ни до пуњења буџета. За вишегодишњи криминал у којем је Република Српска оштећена за милионе марака неко из власти Републике Српске би морао да одговара.

aferaBRATUNACfb

Повезане вијести: