http://pdp.rs.ba/afera-95-snsd-licne-karte/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Деведесет пет“

„Набавка личних карата“

 

Афера у издавању личних карата између Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA) и фирме Мулбауер тешка је 104 милиона марака.

Мулбауер је у 40-одстотном власништву Нитес фирме Миодрага Шкрбића и још неколико особа које су медији повезивали, између осталог, и са Милорадом Додиком.

Тренутно се испитује несразмјеран однос у набавној цијени личне карте и возачке дозволе, које су коштале 16, односно четири марке, због наводног чипа који је уграђен у личне карте грађана БиХ.

ПДП очекује да истрага у вези са овим буде доведена до краја, како би одговорни за пљачку грађана били прописни кажњени.

Извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији IDDEA за 2014. указује на низ пропуста и при набавци пасоша, при чему је посао добила иста фирма у вриједности од 29.298.800 марака. Канцеларија за ревизију издала је препоруку Агенцији да приликом сачињавања тендерске документације осигура да она буде недискриминирајућа према добављачима и да осигурава правичну и активну конкуренцију на тржишту.

Ревизори посебну замјерку имају на избор понуђача за набавку електронских личних карата и возачких дозвола, те закључују да уговор може имати штетне посљедице. Штетност се огледа и у томе што се ИДДЕЕА обвезала да ће сваке године узимати одређени број докумената од добављача, без обзира на потребе за њима.

Овакав вид испоруке је неисправан, јер је у IDDEEA дошло двоструко више личних карата и возачких дозвола него што је издано. Велики посао фирма Мулбауер добила је и након одлуке Савјета министара БиХ 2011. (када је СНСД био на власти) о хитности јавне набавке пограничних пропусница на период од пет година, а због уласка Хрватске у ЕУ. Инвестиција од 455,5 хиљада марака реализована је тек 2013, па ревизори с правом закључују да ту никакве хитности није било.

Према писању медија, 40 одсто власништва ове фирме има фирма ‘Нитес’, а власници ове фирме су пријатељи Милорада Додика и Златка Лагумџије Зоран Кораћ и Миодраг Шкрбић, док је шеф развоја софтвера у овој фирми Владимир Петровић, брат Радмановићевог зета. Уговор је у име Милбауера потписао директор Данило Петровић, Радмановићев зет.

Малверзације са штампањем личних карата и возачких дозвола су један од најочигледнијих примјера крупног криминала и непотизма у који је СНСД упетљао своје руке док је био на власти на државном нивоу.

Повезане вијести: