http://pdp.rs.ba/afera-92-serdarovljeva-firma/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Деведесет два“

„Сумњиве концесије Рашида Сердарова“

Извјесно је да је Милорад Додик склапањем послова са спорним руским тајкуном Рашидом Сердаровом у посљедњих пет година омогућио да природна богатства Републике Српске падну у руке спорног руског тајкуна. Иако се уговори склапани на сумњив начин са контроверзним милијардером крију као змија ноге, извјесно је да је Сердаров уговоре добијао на штету грађана.

Укратко – Сердаров је добио концесије за експлоатацију природних богатстава и производњу електричне енергије, али нема никакву обавезу да струјом снабдијева Републику Српску!

Прије потписивања уговора о експлоатацији угља на лежишту “Угљевик Исток 2” у Угљевику, није донесен закон о заштити природних богастава, посебно сировина од стратешког интереса за РС и њену националну економију, како би се спријечила даља пљачка РС.

Влада Републике Српске је 1. јула 2013. донијела одлуку да концесију за експлоатацију угља додијели компанији “Comsar Energy Srpska”. Већински власник ове фирме је руски бизнисмен Рашид Сердаров, а РиТЕ Угљевик има свега десет посто удјела у овом предузећу.

Синдикат РиТЕ ,,Угљевик” претходно је затражио да комплетно лежиште ,,Угљевик Исток” припадне овом јавном предузећу, како је то и раније планирано, али је Влада одлучила другачије, наводно на инсистирање предсједника РС Милорада Додика.

Оптимизам из Владе

Комисија за концесије Републике Српске закључила да једини понуђач, “Цомсар Енергy Српска”, задовољио све критеријуме и услове наведене у јавном позиву за концесије, односно да је поднио студију економске оправданости са елементима заштите животне средине.

Даље се наводи да ће “Comsar Energy” у буџет РС платити једнократну накнаду за право на коришћење минералне сировине у износу од 2. 595.000 КМ, те да концесионе накнаде за коришћење минералних ресурсе износе 3,2 посто од бруто прихода, односно укупних годишњих прихода остварених кроз концесионе дјелатности. Из Владе су још поручили како ће реализација пројекта изградње ТЕ Угљевик 3, што је посао такође повјерен Сердаровој фирми, донијети много користи и Угљевику и цијелој РС – од посла за 800 радника, преко ангажовања домаћих грађевинских фирми, до повећања прихода буџета кроз плаћање пореза и доприноса и, на крају, додатне стабилности електроенергетског система Републике Српске.

Штетни послови

Тиме је склопљен апсолутно штетан посао за Угљевик и РС, јер ће већински власник, са 90 посто капитала, располагати највећим дијелом нето добити, која би приближно на годишњем нивоу износила 700 милиона КМ, а изостали би и приходи од ПДВ-а.

Давање природног богатства на располагање новокомпонованим бизнисменима је злочин према РС и њеним грађанима.

Тајни уговор!

Уговор Владе РС, односно Електропривреде РС са компанијом Рашида Сердарова никада није јавно презентован. Индикативно је што тај документ садржи и клаузуле према којој ће потписнице уговора “строго чувати све детаље”.

“Свака од уговорних страна ће чувати повјерљивост и неће открити трећој страни информације у вези са Пројектима из овог уговора. Само лимитиран број представника обе уговорне стране ће бити упознат са одредбама овог Уговора, како би предузели адекватне потребне мјере на његовом провођењу. Уговорне стране су сагласне да ће овлаштени представници владе РС и Министарства индустрије, енергетике и рударства бити упознати са одредбама овог Уговора. Уговорне стране ће сарађивати и када су у питању саопштења за јавност, тако да ниједно обавјештење са чијим садржајем се нису сагласиле уговорне стране неће бити објављено”, наводи се у Уговору.

Свјетло дана угледале су и одредбе Уговора према којима “Цомсар Енергy”, власник будуће Термоелектране “Угљевик 3”, нема никакву обавезу снабдијевања струјом потрошача у РС.

“Електропривреда не ограничава власника да струју произведену на овај начин директно понуди на слободном тржишту трећим лицима. Власник РиТЕ Угљевик 3 неће имати обавезу снабдијевања електричном енергијом тарифних потрошача у РС ”, наводи се у Уговору.

Из “Comsar Energy” су раније саопштили да ће сву произведену струју извозити на инострана тржишта, па неће бити конкуренција Електропривреди РС. Такође, из ове компаније тврде да неће продавати угаљ као сировину, тако да ни у том сегменту неће бити конкурент ЕРС-у.

ТЕ Угљевик 3 биће снаге 600 мегавата (МW), што би, како је најављено, требало да буде највећа греенфиелд инвестицију у региону у посљедње три деценије. Вриједност инвестиције је око 1,4 милијарде марака, а из “Цомсар Енергy” тврде да руски милијардер Рашид Сардаров има обезбијеђена комплетна средства.

Руски тајкун Рашид Сердаров указао се у РС прије три године када је ентитетској влади упутио „писмо намјере“, наводећи да озбиљно планира градити двије термоелектране у Угљевику. Сердаров је тада затражио и двије концесије – једну на експлоатацију око 45 милиона тона угља, те на изградњу термоелектране. Да би “добре намјере” Сардарова биле и реализоване, основана је домаћа фирма ”Comsar Energy Republika Srpska”, у којој руски бизнисмен има 90 посто власништва, док је преосталих десет посто РиТЕ Угљевик. Сардаров је тада обавијестио Владу РС да је за инвестицију у Угљевику, “као и друге у Југоисточној Европи”, раније регистровао фирму “Comsar Energy Limited”.

Фирма регистрована у жбуњу

Међутим, већ тада је много чињеница доводило у питање “добре намјере” руског тајкуна. Како је Журнал раније писао, сједиште фирме “Цомсар Енергy Лимитед” је на Кипру, а на адреси (на којој је наводно сједиште компаније) није било ништа, осим жбуња. Фирма није имала свој интернет сајт, као ни финансијске извјештаје који би потврдили њену способност да у РС пласира стотине милиона евра. Писмо намјера Влади РС у име “Цомсар Енергy Лимитед” потписао је Жан Франсоа Кордеман, контроверзни бизнисмен и један од акционара белгијског “Оцеан” фонда. И Рашид Сардаров има акције у том фонду и ту је веза између њега и Кордемана.

С друге стране, јасно је да су власти у РС фаворизовале Сердарова, јер, да је било другачије, расписале би јавни тендер са јасним условима, на који би се могле пријавити и реномиране свјетске компаније, а не само фирма руског тајкуна из кипарског жбуња.

aferaSERDARfb

Повезане вијести: