http://pdp.rs.ba/afera-89-beskorisno-konsultovanje/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Осамдесет девет

„Консултантски пројекат за 150.000 КМ“

 

Ова афера је још један већ виђен и добро испробан рецепт у десетинама случајева када се кроз унапријед наручене пројекте плаћа стотине хиљада марака за бескорисне студије.

У овом пројекту за побољшање доступности консултативно-специјалистичке здравствене заштите извршена је „набавка“ у вриједности од 150.000 КМ и то отвореним поступком са само једном пристиглом понудом, што је евидентирано у ревизорском извјештају.

Цитирамо дио из извјештаја ревизора:

„Руководство Фонда је одлучило да спроведе јавну набавку услуга за израду Пројекта за побољшање доступности консултативно-специјалистичке здравствене заштите и процијенило вриједност на 150.000 КМ. Набавка ове услуге није била планирана у финансијском плану Фонда за 2009. годину, нити у програму јавних набавки. Фонд није испоштовао одредбе Закона у дијелу минималних рокова за подношење захтјева и понуда, члан 21. став 5. који гласи да у случају отвореног поступка, минимални рок за пријем понуда не може бити краћи од 28 дана од датума објаве. Иако је стигла само једна понуда, Комисија није поништила поступак, већ је предложила потписивање уговора са понуђачем , што значи да Фонд није поступио како је прописано Законом о јавним набавкама, члан 12“. У прилогу Извјештај Главног ревизора Републике Српске по извршеној ревизији Консолидованог извјештаја Буџета РС и ревизији финансијских извјештаја буџетских корисника РС за 2009. годину, а ревидираних у 2010. години.

Ревизорски извјештај 2009

Повезане вијести: