http://pdp.rs.ba/afera-87-igrista/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Осамдесет седам“

„Ски-центар Игришта, Власеница“

Девастирани ски-центар Игришта, код Власенице, који је некада био један од највећих ски-центара, Влада РС је купила 2008. године, наводно да га спаси и уложила новац у реновирање, а центар је послије тога – пропао! Радници су отпуштени, а оно што је остало завршило је на суду.

Један од најпознатијих ски-центара, који је почео са радом 1985. године, са великим капацитетима и ски-стазом од преко шест километара, данас је препуштен вандализму и пропадању. На скијалишту су поскидане жице и котурови на ски-лифтовима, електромотори, сва ски-опрема, а девастирани су скоро сви објекти.

Ски-центар Игришта, који је с радом почео у фебруару 1985. године, у свом саставу има хотел „Панораму“ и Спортско-рекреативни центар „Језеро“, а с проблемима се мучи већ дужи период.

Влада РС је 2008. године купила имовину пропалог хотелско-туристичког предузећа „Звијезда“ из Власенице и формирала Акционарско друштво „Игришта“, када су неки од капацитета дјелимично реновирани.

Ски-центар је радио све док у фебруару 2012. године није пукла сајла на лифту ‘Тањир’, који спаја најнижу и највишу тачку ски-центра. Након тога, неколико викенда радили су само лифтови и капацитети на локацији Јаворова пољана, а послије тога ски-центар више није био у функцији и тако је до данас. У току наредних година све што је могло бити покрадено је, нестало или разрушено.

Хотел „Панорама“, који се налази у склопу центра, закључан је, а исту судбину убрзо је доживио и СРЦ „Језеро“

Влада РС је поднијела приједлог за покретање поступка ликвидације над АД „Игриште“ Власеница, јер друштво не обавља туристичко-угоститељску дјелатност и није активно нити ликвидно већ дужи низ година. Посљедњи финансијски извјештаји друштва сачињени су за 2011. годину.

По мишљењу Инвестиционо-развојне банке РС из 2015. године, нису створене претпоставке за нуђење на продају акцијског капитала „Игришта“ Власеница. Указали су да је упитно да ли би било заинтересованих купаца за државни капитал у АД „Игришта“ Власеница, те да је сврсисходније одмах статус овог друштва ријешити покретањем поступка ликвидације.

Пореска управа РС је против „Игришта“ покренула поступак принудне наплате, а укупан дуг износи 237.460,13 КМ. Ликвидациони поступак над АД „Игришта“ Власеница је у току и спроводи се пред Окружним привредним судом у Источном Сарајеву.

Ово је још један од срамних потеза Владе који је коштао грађане Републике Српске.

aferaIGRISTAfb

Повезане вијести: