http://pdp.rs.ba/afera-85-chim-je-vlada-rs-kupila-nova-ro/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Осамдесет пет
Пропаст предузећа Нова Романија

Влада Републике Српске упропастила је још једно предузеће и преварила раднике. И то је урађено по истом обрасцу, као и са бројним фирмама – дали су радницима лажну наду када се Влада појавила као спасилац, а предузеће је убрзо пропало.

Стечајну имовину бившег АД „Романија“, Соколац за прераду дрвета, превоз и промет купила је Влада Републике Српске почетком јануара 2008. године за 5.560.000 КМ.

Тада је новоформирано предузеће „Нова Романија“ кренуло од нуле, растерећено свих ранијих обавеза и потраживања, те запослило 130 радника.

Било је то вријеме великих обећања која ће нешто касније прерасти у велика разочарања.

Након седам година рада, „Нова Романија“ је у тежој ситуацији него што је била прије стечаја. Агонија радника који двије године нису примили плату и данас траје, дуговања према радницима премашила су износ од два милиона КМ!

Радници траже исплате заосталих плата, топлог оброка и увезивање радног стажа и најављују подношење колективне тужбе и штрајк глађу.

Све ово говори да Владу Републике Српске не занимају ни привреда ни радници и да је ово само још један од многобројних пропалих пројеката актуелне власти.

Годинама је Влада у „Нову Романију“ улагала милионе марака, бар тако тврде, али радници од тога нису добили ништа.

Прошле године Влада је довела стратешког партнера из Италије, који је од стотињак радника запослио њих 30, радио пола године па отишао, а иза себе оставио дугове и неисплаћене плате, тако да ни пројекат „најновије Романије“ није успио.

Поставља се питање одговорности Владе и менаџмента овог предузећа који су потрошили милионска средства, а ефекти су поражавајући. Такође, постављамо и најважније питање – гдје су нестали милиони марака уложени у ово предузеће?!

Повезане вијести: