http://pdp.rs.ba/afera-83-sramota-sa-naplatnim-ku-itsama/

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 

АФЕРА „Осамдесет три
„Наплатне кућице на аутопуту Бањалука – Градишка“

 

Дугоочекивана изградња аутопута Бањалука – Градишка на крају је завршила срамотом и баченим парама грађана Републике Српске. Осим чињенице да два наплатна мјеста, од којих једно никада неће бити у функцији, катастрофално изгледа, срамота са кућицама је коштала Српску више од 2,5 милиона марака!

Паре су бачене само да би фирме за изградњу, блиске власти РС извукле новац из буџета.

Наплатне кућице на путу Бањалука – Клашнице, подигнуте за велике паре, никада нису биле у функцији. Кућице које су потрошиле новац нису донијеле ни марку прихода мораће да буду уклоњене, а то ће коштати најмање 500.000 КМ!

Да би ствар била још гора, на тој локацији се годишње догоди између 15 и 20 саобраћајних несрећа. Прошле године је један Бањалучанин погинуо када је аутомобилом ударио у бетонско оствро код једне од кућица и на лицу мјеста погинуо!

Изградња наплатних кућица у Гламочанима на магистралном путу Бањалука – Клашнице, почела је 2012. године, али је након само годину дана измијењен Закон о путевима РС којим је забрањена наплата путарине на магистралном путу, па кућице, тако, од 2013. године чекају да их неко уклони.

У новембру прошле године Криминалистичка полиција ЦЈБ Бањалука поднијела је извјештај надлежном тужилаштву против четири одговорна лица ЈП „Путеви Републике Српске“ због сумње да су несавјесним пословањем причинили штету од 2,1 милион КМ. Извјештај је поднесен против бивших директора Младена Лазендића и Недељка Кнежевића и техничких директора Слободана Удовичића и Мирослава Јанковића. Осумњичени су да су мимо закона 2012. одобрили изградњу наплатних кућица, иако на тој дионици пута наплата путарине није могућа, а оне стоје неупотребљене и треба да буду склоњене.

Међутим, Кнежевић је у медијима тада рекао да су тужбе неосноване, јер је он на позицију директора дошао кад се пројекат већ завршавао и да је Влада донијела одлуку да се „Путеви РС“ кредитно задуже и да се изграде куће, те да се од наплате путарина кредит врати.

Он је тада рекао да кућице добиле употребну дозволу и опремљене су свом потребном опремом, али да никада нису пуштене у рад. Потврдио је да је писао и предсједнику РС и премијерки РС дописе са питањем зашто је то тако и зашто се праве нове, али одговор није добио, те да је све дописе предао полицији.

Кнежевић је тада рекао и да је 2013. година када је Министарство саобраћаја и веза РС мијењало закон да се не може спроводити наплата путарина на магистралним и регионалним путевима, а то је било годину дана након завршетка изградње кућица, те да није добио одговор ни због чега се то ради. Он је рекао да искључиво Влада РС мора да одговори због чега се мијењао закон и зашто су помјерене кућице на магистралном путу.

ПДП очекује да истрага о криминалу милионских размјера буде доведена до краја.

Повезане вијести: